31. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 31.05.2019 | aktualizované 31.05.2021


Nicklas Lidström (Andrew Weber, USA Today Sports)

31.05.1997: Finále proti Flyers otvorené víťazstvom

Dňa 31. mája 1997 hrali Detroit Red Wings prvý zápas finále Stanley Cupu na ľade Philadelphia Flyers, zvíťazili 4:2 a ujali sa vedenia 1:0 na zápasy. O góly Red Wings sa postarali Kirk Maltby, Joey Kocur, Sergej Fiodorov a Steve Yzerman. Larry Murphy sa pochlapil dvoma asistenciami, brankár Mike Vernon zastavil 26 z 28 striel.

Hoci Flyers boli v tejto sérii favorizovaným mužstvom, Red Wings im nedovolili vyhrať ani jeden zápas a o týždeň neskôr sa dočkali svojho prvého Stanley Cupu po 42 rokoch.

31.05.1998: Návrat Konstantinova a Mňatsakanova

Dňa 31. mája 1998 nastúpili Detroit Red Wings a Dallas Stars na štvrtý zápas finále Západnej konferencie. Red Wings uspeli 3:2 po 28 úspešných zákrokoch Chrisa Osgooda a góloch Kirka Maltbyho, Stevea Yzermana a Viačeslava Kozlova, v sérii sa ujali vedenia 3:1 a priblížili sa k postupu do ďalšieho finále Stanley Cupu.

Jednou z hlavných udalostí noci bol emotívny návrat niekdajšieho zadáka Vladimira Konstantinova a maséra Sergeja Mňatsakanova. Obaja sa spoločne objavili v čestnej lóži Joe Louis Areny po prvýkrát od osudnej automobilovej havárie z júna 1997. Konstantinov sa po nej k hokeju nikdy viac nevrátil, Mňatsakanov zostal pripútaný na invalidný vozík. Priaznivci v aréne ich privítali búrlivými ováciami v stoji a na počesť povstali aj hráči oboch tímov, čo Mňatsakanova dojalo k slzám.

Red Wings neskôr vyradili Stars 4:2 na zápasy, v následnom finále Stanley Cupu proti Washingtonu uspeli 4:0 a urobili radosť svojim priaznivcom i Konstantinovovi s Mňatsakanovom.

31.05.2002: Najvyššia výhra v siedmom zápase série

Vyraďovacie boje v play-off bývajú veľmi často vyrovnané, tobôž ak je vyrovnaná celá séria a rozhodnúť sa musí až v poslednom možnom zápase.

Keď v máji 2002 proti sebe nastúpili Detroit Red Wings a Colorado Avalanche, finalisti Západnej konferencie, dvaja úhlavní nepriatelia a bez okolkov najkvalitnejšie tímy vtedajšej NHL, ich séria bola dlho vyrovnaná. V rozhodujúcom siedmom zápase, hranom 31. mája 2002 v detroitskej Joe Louis Arene, to však neplatilo. Red Wings po vydretom víťazstve 2:0 v šiestom zápase série opäť nedovolili Avalanche skórovať a sami im nasúkali sedem gólov. Strelili ich Tomas Holmström (2), Sergej Fiodorov, Luc Robitaille, Brett Hull, Fredrik Olausson a Pavel Daciuk.

Toto víťazstvo bolo o to cennejšie, že prišlo proti brankárovi Patrickovi Royovi, ktorý dovtedy trikrát vyhral Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, štyrikrát vybojoval Stanley Cup a ťahal sériu siedmich víťazstiev za sebou v rozhodujúcich siedmych zápasoch série, z toho posledné dva vyhral bez inkasovaného gólu. Tento siedmy zápas mu však vôbec nevyšiel - inkasoval z prvej, druhej, piatej, ôsmej, jedenástej a šestnástej strely Red Wings, a v 27. minúte, po šiestom góle vo vlastnej sieti, sa pobral na lavičku a vymenil ho David Aebischer.

Víťazstvo 7:0 predstavovalo historicky najvyššie víťazstvo v zápase číslo sedem, čo sa týka rozdielu v počte strelených gólov, a zostáva ním dodnes.

 Red Wings vs Avalanche 7:0, 31.05.2002

31.05.2002: Dominik Hašek s piatou nulou v jednom play-off

Zápas z 31. mája 2002 vošiel do histórie aj vďaka brankárovi Dominikovi Hašekovi. Pre Hašeka znamenalo víťazstvo 7:0 jeho druhé čisté konto po sebe (potreboval naň 19 zákrokov) a piate v play-off 2002, čím vytvoril nový rekord NHL v počte núl v jednom ročníku play-off.

Red Wings po výhre nad Avalanche postúpili do finále Stanley Cupu a po víťazstve 4:1 nad tímom Carolina Hurricanes vybojovali strieborný pohár. Hašek udržal proti Canes jedno čisté konto, svoje šieste v Stanley Cupe 2002, čím svoj rekord ešte zveľadil.

Hašekov počin vydržal ako rekord NHL do nasledujúceho play-off 2003, kedy ho prekonal Martin Brodeur z New Jersey Devils so siedmimi čistými štítmi. Hašekových šesť núl v jednom play-off zostáva rekordom NHL medzi európskymi brankármi, a samozrejme rekordom Red Wings.

31.05.2008: Úchvatné striedanie Henrika Zetterberga

Dňa 31. mája 2008 hrali Detroit Red Wings štvrtý zápas finále Stanley Cupu proti tímu Pittsburgh Penguins, po úmornom boji zvíťazili na pittsburghskom ľade 2:1 a dostali sa do vedenia 3:1 v sérii. Hlavnými postavami zápasu boli brankár Chris Osgood (22/23), úspešní strelci Nicklas Lidström a Jiří Hudler, a tiež Henrik Zetterberg.

Zetterberg v tomto stretnutí síce nebodoval, predviedol však úchvatné striedanie pri presilovej hre Penguins piatich proti trom, keď heroicky bránil Pens v rozohrávke, domáceho kapitána Sidneyho Crosbyho pripravil o dôležitý gól a sám dokázal zaútočiť. Ako sa ukázalo o niekoľko dní neskôr, toto striedanie mu definitívne vynieslo Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. Získal ju ako prvý európsky útočník v histórii NHL. A pridal aj Stanley Cup.

31.05.2009: Red Wings, Penguins a finálové déjà vu

Finále Stanley Cupu 2009 malo rovnaké obsadenie ako v roku 2008 - opäť sa stretli Detroit Red Wings a Pittsburgh Penguins. Ba čo viac, spočiatku sa aj vyvíjalo rovnako ako pred rokom.

Keď dňa 31. mája 2009 Red Wings uspeli v druhom zápase finálovej série na svojom ľade 3:1 a dostali sa do vedenia 2:0 na zápasy, dokázali to isté, čo sa im podarilo pred rokom, kedy takisto vyhrali úvodné dva duely finále, hrané v Joe Louis Arene.

Séria sa vyvíjala rovnako ako v roku 2008 ešte aj v treťom zápase, ktorý Penguins vyhrali. Ale na rozdiel od roku 2008, k celkovému víťazstvu Stanley Cupu to dotiahli Penguins.

31.05.2012: Nicklas Lidström ohlasuje koniec kariéry

Dňa 31. mája 2012 zasiahla Detroit Red Wings smutná správa: obranca Nicklas Lidström, jeden z najlepších hráčov v ich dejinách, oznámil koniec kariéry.

Lidström hrával za Red Wings celú svoju kariéru v NHL a od roku 2006 bol ich kapitánom. Počas dvoch dekád odohral 1.564 zápasov základnej časti so ziskom 1.142 bodov, v play-off pridal 263 zápasov so ziskom 183 bodov. Štyrikrát vyhral Stanley Cup, sedemkrát si prevzal Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL. V roku 2002 sa stal prvým európskym víťazom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, o šesť rokov neskôr sa stal prvým európskym kapitánom víťazov Stanley Cupu. Zaradil sa medzi najlepších obrancov v histórii NHL.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.