29. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 29.05.2021

Dominik Hašek (kredit: David Guralnick, The Detroit News)

29.05.1996: Koniec nádejí po šiestom konferenčnom finále

V roku 1995 to Detroit Red Wings dotiahli do finále Stanley Cupu, kde prehrali 0:4 s New Jersey Devils. V sezóne 1995/96 znova patrili medzi najlepšie celky NHL a v základnej časti vyhrali až 62 zápasov, čím vytvorili nový ligový rekord. Aj v play-off mali tie najvyššie ciele. Túžili ukončiť dlhé 41-ročné čakanie na víťazstvo Stanley Cupu - žiadny iný klub NHL vtedy nečakal na triumf dlhšie. Ich nádeje sa však rozplynuli v konferenčnom finále po porážke 2:4 s tímom Colorado Avalanche. Koniec sezóny prišiel v stredu 29. mája 1996, kedy prehrali v coloradskej McNichols Arene 1:4.

Hlavnou postavou zápasu bol domáci kapitán Joe Sakic, autor dvoch gólov a asistencie. Patrick Roy zastavil 23 striel, Chris Osgood v bránke Red Wings zneškodnil 18 striel. O posledný gól Red Wings v sezóne 1995/96 sa postaral v 16. minúte v presilovej hre Paul Coffey.

29.05.1996: Špinavý faul Claudea Lemieuxa na Krisa Drapera

Veľkou škvrnou šiesteho zápasu finále Západnej konferencie z onoho 29. mája 1996 bol špinavý faul coloradského Claudea Lemieuxa na detroitského Krisa Drapera.

Lemieux fauloval v 15. minúte úvodnej tretiny za stavu 1:0 pre Avalanche. Draper pri lavičke Red Wings rozohral puk, Lemieux k nemu o niekoľko sekúnd prikorčuľoval zboku a v zraniteľnej pozícii ho uvalil o mantinel. Draper sa pri páde udrel o hranu mantinelu, čo mu spôsobilo mnohonásobné zranenie hlavy. Utrpel otras mozgu, zlomil si čeľusť, nos a lícnu kosť.

Draper odišiel z ľadu za pomoci fyzioterapeuta Johna Whartona a spoluhráča Keitha Primeaua. Ešte dve hodiny po zranení mu z úst a nosa tiekla krv. Po návrate do Detroitu podstúpil zložitú operáciu na zrekonštruovanie dokaličenej tváre. Následne mal sedem týždňov zadrôtovanú čeľusť.

Lemieux bol vylúčený do konca zápasu a neskôr suspendovaný na dva zápasy. Išlo pritom už o jeho druhú suspendáciu v play-off 1996: v treťom zápase konferenčného finále s Red Wings zozadu udrel do hlavy Viačeslava Kozlova, za čo bol suspendovaný na jeden zápas.

Niektorí hráči Red Wings si uvedomili rozsah Draperových zranení až po skončení zápasu, keď si s hráčmi Avalanche, vrátane Lemieuxa, podali ruky, a potom zbadali Drapera v útrobách arény. Dino Ciccarelli bol jedným z tých, ktorí Drapera najskôr nevideli, ale i bez toho vzhliadal k Lemieuxovi s odporom: "Nemôžem uveriť tomu, že som si s tým chlapom podal ruku."

Ďalším otvoreným kritikom bol brankár Chris Osgood, Draperov blízky priateľ a spolubývajúci na cestách: "Suspendácia tu viac nepomôže. Určite na to nezabudneme. Budeme na neho pripravení. Nie je to vyhrážka, ale už sme z toho unavení. Stalo sa to už príliš veľakrát. Veď mohol Draperovi zlomiť krk. Je to choré."

Colorado postúpilo do finále play-off, kde v štyroch zápasoch porazilo Floridu a po prvýkrát v histórii sa dočkalo víťazstva Stanley Cupu.

Lemieuxov faul sa napokon postaral o zvýšenie napätia medzi Red Wings a Avalanche, ešte väčšiu eskaláciu ich veľkej rivality a jej prerastanie až do nenávistnej podoby.

Red Wings sa pomstili v nasledujúcej sezóne 1996/97. Lemieuxa najskôr brutálne zmlátil Darren McCarty a keď sa Red Wings a Avalanche opäť stretli v konferenčnom finále, Red Wings sa tešili z postupu po víťazstve 4:2 na zápasy. V následnom finále play-off zmietli 4:0 Philadelphiu a dočkali sa prvého Stanley Cupu po 42 rokoch.

29.05.1998: Nicklas Lidström vyrovnáva klubový rekord

V piatok 29. mája 1998 hrali Detroit Red Wings v Joe Louis Arene tretie finále Západnej konferencie s Dallas Stars, vyhrali 5:3 a dostali sa do vedenia 2:1 v sérii. Jednou z hlavných postáv zápasu bol obranca Nicklas Lidström, autor dvoch gólov. Skóroval v 13. minúte v presilovej hre a neskôr v 25. minúte pri vyrovnanom počte hráčov na ľade. Dvomi presnými zásahmi v jednom stretnutí play-off vyrovnal klubový rekord, platný dodnes. Takýto kúsok predviedlo množstvo detroitských obrancov, Lidström to dokázal po druhýkrát a do konca kariéry sa mu to podarilo ešte štyrikrát.

Ostatné góly Red Wings strelili Brent Gilchrist, Jamie Macoun a Martin Lapointe. Lidström pridal aj asistenciu, na oba jeho góly mu prihral Larry Murphy, dve asistencie zaznamenal aj Igor Larionov, Chris Osgood chytil 31 striel. V drese Dallasu sa vytiahol Jere Lehtinen (2+1).

Red Wings neskôr vyradili Stars 4:2 na zápasy, vo finále play-off zdolali 4:0 Washington a druhý rok po sebe vyhrali Stanley Cup.

29.05.2002: Roy s nepodarenou pózou, Hašek s víťazstvom

Presne šesť rokov po špinavom faule Claudea Lemieuxa na Krisa Drapera hrali Colorado Avalanche a Detroit Red Wings ďalší zápas číslo šesť vo finále Západnej konferencie. Hral sa v Denveri, Colorado viedlo 3:2 na zápasy a v prípade víťazstva mohlo sériu ukončiť a postúpiť do finále Stanley Cupu.

V prvých piatich zápasoch série ani raz neplatilo, že by hokejisti Red Wings skórovali ako prví. Do šiesteho zápasu vstupovali s nožom na krku, ale dočkali sa veľkého obratu. Rozhodujúci podiel na tom mali obaja brankári - coloradský Patrick Roy a detroitský Dominik Hašek.

Obrat v sérii veľkých rivalov začal v záverečnej minúte úvodnej tretiny šiesteho zápasu, kedy Roy zlikvidoval veľkú príležitosť detroitského kapitána Stevea Yzermana a svoj zákrok demonštroval zdvihnutím lapačky do vzduchu. Na pózu v štýle Sochy slobody ale doplatil. Royovi vypadol puk, čoho využil Brendan Shanahan a strelil otvárací gól. "Svätý Patrick", ako sa Royovi hovorilo, sa okamžite chytal za hlavu, tušiac, že táto zbytočná chyba môže ovplyvniť zvyšok série.

V ďalšom priebehu zápasu vystúpil do popredia Hašek, predvádzajúc jeden z najlepších výkonov v play-off. Hráči Avalanche ho nevedeli prekonať a keď v 34. minúte strelil gól Darren McCarty, Red Wings viedli už 2:0. Avs sa však nevzdávali a iskierku nádeje chceli vykresať neskôr, pri vlastnej presilovej hre, kedy požiadali rozhodcov, aby premerali čepeľ Hašekovej hokejky. Dúfali v Hašekove vylúčenie za neprimeranú výstroj a početnú výhodu o dvoch hráčov. Ukázalo sa však, že hokejka bola v súlade s pravidlami. Hašek ju dostal späť do držby, po 24 zákrokoch udržal nulu, v kritických chvíľach doviedol Red Wings k víťazstvu 2:0 a vyrovnaniu série na 3:3.

Následný siedmy zápas bol pre Colorado deštrukciou. Avs opäť neskórovali a v Detroite prehrali 0:7. Nešťastník Roy opúšťal scénu po šiestom inkasovanom góle a za burácania Joe Louis Areny. Hašek udržal druhé čisté konto za sebou, Red Wings aj s jeho výdatnou pomocou v následnom finále play-off zdolali 4:1 na zápasy Carolinu a mohli oslavovať víťazstvo Stanley Cupu.

Patrick Roy vs Dominik Hašek, 29.05.2002

29.05.2013: Nešťastné vyradenie po obrate Blackhawks

Dňa 29. mája 2013 hrali Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks rozhodujúci siedmy zápas série druhého kola play-off v chicagskom United Center. Blackhawks viedli od druhej tretiny po zásahu Patricka Sharpa, Red Wings vyrovnali po 26 sekundách tretej časti hry zásluhou kapitána Henrika Zetterberga. O výhre Blackhawks 2:1 a ich postupe do konferenčného finále rozhodol vo štvrtej minúte nadstaveného času obranca Brent Seabrook po tom, ako sa jeho strela švihom obtrela o nohu Niklasa Kronwalla a zmenila smer, čo Kronwalla obzvlášť mrzelo. Iba štvrtýkrát v dejinách Stanley Cupu sa tak stalo, že postupový gól v predĺžení siedmeho zápasu strelil obranca.

Red Wings prehrali 3:4 na zápasy a stratili dobre rozohranú sériu, v ktorej viedli už 3:1 a boli blízko postupu. Iba 25. raz v histórii play-off sa stalo, že mužstvo prehrávajúce 1:3 na zápasy sériu otočilo a postúpilo. Blackhawks sa podaril obrat z 1:3 na 4:3 po prvýkrát v ich histórii.


Podklady:

  • Stanleytown: The Inside Story of How the Stanley Cup Returned to the Motor City After 41 Frustrating Seasons (Gene Myers - ed., Pediment Publishing, 2021; ISBN 978-1-59725-974-3)
  • 2020-21 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2020)
  • May 29: Gretzky powers Kings into Cup Final for first time (John Kreiser, NHL.com; 29.05.2019)
  • Red Alert - Hockeytown 3 - 2002 Stanley Cup Champion Detroit Red Wings (dokument, USA, 68 minút; Chip Swain, Darryl Lepik & Ken Rosen, Universal Studios Home Entertainment; 2002)
  • 'Cheap Shot' Nets Lemieux Suspension for Two Games (Helene Elliott, Los Angeles Times; 03.06.1996)
  • Lemieux's Latest Hit Enrages Wings (Joe Lapointe, The New York Times; 30.05.1996)
  • Colorado Avalanche vs Detroit Red Wings 4:1 (video archív autora; 29.05.1996)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.