29. marec v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 29.03.2019 | aktualizované 29.03.2021


Brett Hull (David Guralnick, The Detroit News)

29.03.1947: Rekordná nádielka do siete Toronta

Play-off 1947 začalo pre Detroit Red Wings prehrou 2:3 po predĺžení na ľade Toronto Maple Leafs, ale už v druhom zápase série, hranom 29. marca 1947, si všetko vynahradili, keď zvíťazili 9:1.

Zápas to bol v mnohých smeroch rekordný. Red Wings len druhýkrát a doposiaľ naposledy dali v jednom zápase play-off až deväť gólov. Vytvorili tiež nový klubový rekord v počte gólov v zápase play-off na ľade súpera. Šesťkrát skórovali v jednej tretine (tej tretej), čím vytvorili klubový rekord v počte gólov v jednej tretine zápasu play-off. Posledné tri góly dali v závere zápasu v rozmedzí 90 sekúnd, čím vytvorili ďalší klubový rekord v podobe troch najrýchlejšie strelených gólov v zápase play-off. O tento rekord sa postarala trojica Jim Conacher (skóroval v čase 57:30), Roy Conacher (58:30) a Eddie Bruneteau (59:00).

Roy Conacher pozbieral päť bodov (2+3), podobne ako Billy Taylor starší (1+4). Vytiahli sa aj Ted Lindsay (2+1) a Bruneteau (1+2).

Red Wings po tejto nádielke vyrovnali stav série s Maple Leafs na 1:1, no ďalších víťazstiev v sérii sa už nedočkali a po troch prehrách za sebou vypadli, zatiaľ čo Leafs vyhrali Stanley Cup.

29.03.1964: Prvý hetrik Norma Ullmana v play-off

Dňa 29. marca 1964 nastúpili Detroit Red Wings na druhý zápas úvodného kola play-off na ľade Chicago Black Hawks, zvíťazili 5:4 a vyrovnali stav série na 1:1. Hlavnou postavou stretnutia bol detroitský útočník Norm Ullman, autor troch gólov. Znamenali jeho prvý hetrik v play-off NHL.

Red Wings napokon postúpili cez Black Hawks po triumfe 4:3 na zápasy. Ullman k tomu pomohol veľkou mierou: okrem hetriku v prvom zápase nastrieľal tri góly aj v zápase číslo šesť.

Keď sa oba celky stretli v play-off aj o rok, Ullman sa opäť predviedol hetrikom, svojím tretím vo vyraďovacích bojoch. Viac hetrikov v drese Red Wings v play-off dal len Steve Yzerman (4).

29.03.1986: Rekordná 26. prehra na vlastnom ľade

Sezóna 1985/86 bola pre Detroit Red Wings najhoršou v ich histórii. V 80 zápasoch základnej časti pozbierali iba 40 bodov, inkasovali až 415 gólov a skončili beznádejne poslední v NHL.

Red Wings sa nedarilo vonku a podobne bezradní boli aj na svojom ľade. Keď 29. marca 1986 hrali v Joe Louis Arene proti tímu Minnesota North Stars a prehrali 4:5, bola to ich 26. domáca prehra v sezóne 1985/86, čo je dodnes platný klubový rekord v počte domácich porážok v jednej sezóne.

29.03.1989: Rekordná asistencia Stevea Yzermana

Dňa 29. marca 1989 nastúpili Detroit Red Wings na svojom ľade proti New York Rangers a zvíťazili 4:3. K triumfu pomohol aj mladý kapitán Steve Yzerman, autor jednej asistencie. Pripísal si ju v 34. minúte po tom, čo prihral na presný zásah Brenta Fedyka na 3:1. Táto asistencia bola jeho 90. a poslednou v základnej časti sezóny 1988/89, čím dotvoril nový klubový rekord v počte gólových prihrávok jedného hráča v jednej sezóne.

Yzerman neskôr uzavrel svoju bilanciu v základnej časti sezóny 1988/89 na úchvatných 155 bodov za 65 gólov a 90 asistencií. Vo všetkých smeroch ide o klubové rekordy.

29.03.1994: Ray Sheppard strieľa 50. gól v sezóne

Písal sa 29. marec 1994, keď Detroit Red Wings privítali na svojom ľade Hartford Whalers a vyhrali 6:2. Sergej Fiodorov strelil dva góly, Paul Coffey dal jeden gól a pridal dve asistencie, Bob Essensa chytil 28 z 30 striel, najväčšie ovácie si však vyslúžil Ray Sheppard, ktorý strelil svoj jubilejný 50. gól v sezóne. Dočkal sa ho v 14. minúte úvodnej tretiny po prihrávkach Keitha Primeaua a Stevea Yzermana. Stal sa šiestym hráčom v histórii klubu s 50 a viac gólmi v sezóne.

Sheppard nastrieľal do konca základnej časti sezóny 1993/94 napokon 52 gólov a stal sa druhým najlepším strelcom tímu po Fiodorovovi (56) a piatym najlepším strelcom NHL.

Fiodorov dosiahol na métu 50 gólov dva týždne pred Sheppardom. Red Wings tak po prvýkrát mali v jednej sezóne až dvoch 50-gólových strelcov.

29.03.2003: Nervózny zápas a posledný hetrik Hulla

Dňa 29. marca 2003 hrali Red Wings na ľade St. Louis Blues a zvíťazili 6:2. O všetko podstatné sa postaral tretí detroitský útok, v ktorom nastupoval veterán Brett Hull s mladíkmi Pavlom Daciukom a Henrikom Zetterbergom. Daciuk pozbieral štyri body (1+3), Zetterberg prihral na dva góly a Hull strelil tri góly a na ďalší prihral. Pre Hulla to bol štvrtý a posledný hetrik v drese Red Wings (tretí v zápasoch základnej časti). Bol to piaty a posledný vzájomný zápas týchto tímov v sezóne a aj po piaty raz vyhrali Red Wings, čo sa stalo v histórii meraní síl týchto celkov po prvýkrát.

Zápas to bol nervózny, sprevádzali ho surové fauly, hromadné bitky, roztržky trénerov a nechutný záver zo strany Blues. V stretnutí bolo udelených až 243 trestných minút, z toho 114 dostali Red Wings. Najviac trestných minút (219) rozhodcovia udelili vo vyhrotenej tretej tretine.

Prvá hromadná bitka sa strhla na začiatku poslednej minúty stretnutia za rozhodnutého stavu 6:2. Druhá prišla o 25 sekúnd neskôr, kedy domáci kouč Joel Quenneville cielene poslal na ľad bitkárov, zatiaľ čo Red Wings mali na ľade hokejistov, ktorí sa biť nechceli. Red Wings sa to nepáčilo, bývalý bitkár Joey Kocur, asistent detroitského trénera Davea Lewisa, preto hodil na ľad stoličku a potom začal nadávať Quennevilleovi. Zápas napokon končil fiaskom: 35 sekúnd pred koncom mali Blues k dispozícii už len ôsmich korčuliarov a Red Wings deviatich.

Divadlo zo záveru malo disciplinárnu dohru. Kocur bol suspendovaný na dva zápasy za to, že počas záverečnej bitky hodil na ľad stoličku. Tréner Quenneville dostal od NHL pokutu päť tisíc amerických dolárov za to, že v závere stretnutia úmyselne poslal do akcie bitkárov, ktorí vyvolali šarvátku. Red Wings dostali pokutu päť tisíc dolárov, Blues museli zaplatiť 25 tisíc.


Hromadná bitka zo zápasu s Blues, 29.03.2003


Fiasko zo záveru zápasu s Blues, 29.03.2003

29.03.2018: Zetterberg sa vyrovnáva Fiodorovovi

Dňa 29. marca 2018 nastúpili Red Wings na ľade Buffalo Sabres a zvíťazili 6:3. Na jeden z ich gólov prihral kapitán Henrik Zetterberg. Touto asistenciou zaknihoval svoj 954. kanadský bod v základnej časti NHL a vyrovnal sa tým Sergejovi Fiodorovovi na piatom mieste historickej produktivity Detroit Red Wings v zápasoch základnej časti.

Zetterberg neskôr Fiodorova prekonal a keď sa po sezóne 2017/18 rozlúčil s kariérou, mal na konte 960 bodov, čo z neho robí piateho najproduktívnejšieho hráča v dejinách klubu.

29.03.2019: Syn Chrisa Cheliosa v zostave Detroitu

Dňa 29. marca 2019 hrali Detroit Red Wings vo svojej Little Caesars Arene proti New Jersey Devils a zvíťazili 4:0. Na strane Red Wings debutoval v NHL obranca Jake Chelios, dvadsaťosemročný syn bývalého slávneho obrancu Chrisa Cheliosa. 

Bolo to iba po šiestykrát v histórii, čo za Red Wings nastúpil syn ich bývalého hráča. Pred Jakeom Cheliosom sa to podarilo Gerrymu Abelovi (synovi Sida Abela), Andymu Brownovi (synovi Adama Browna), Petrovi Dineenovi (synovi Billa Dineena), Markovi Howeovi (synovi Gordieho Howea) a Jimmymu Petersovi (synovi Jima Petersa staršieho).


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • Kocur suspended two games for toss (ESPN; 31.03.2003)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.