Trápenie Red Wings sa prehlbuje, čas sa kráti

MARTIN UŽÁK | 10.12.2017 | aktualizované 11.12.2017

Séria prehier skončila, radosť však trvala krátko. Trápenie mužstva i niektorých jednotlivcov sa prehlbuje. Hráči sa zastali svojho hlavného trénera. Generálny manažér naznačil, dokedy bude trpezlivý a kedy môže začať lavína výmen.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Tréner Jeff Blashill v zápase s Winnipegom. V úzadí asistent John Torchetti (David Guralnick, The Detroit News; 05.12.2017)

Posledné výsledky

05.12. Detroit vs Winnipeg 5:1
09.12. Detroit vs St. Louis 1:6

Bilancia a umiestnenie

29 zápasov, 27 bodov, skóre 80:97

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 44 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 44 b.)
NHL: 26. (1. Tampa Bay, 44 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (12)
asistencie: Dylan Larkin (19)
kanadské body: Dylan Larkin (23)
plusové body: Jonathan Ericsson, David Booth, Luke Witkowski (všetci +1)
víťazstvá: Jimmy Howard (9)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,5 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 21 zápasov, 10 bodov (6+4), -9
Petr Mrázek: 10 zápasov, 2 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 88,8 %
Tomáš Tatar: 29 zápasov, 13 bodov (8+5), -7

Stojí za zmienku

Trápenie sa prehlbuje... Víťazstvo nad Winnipegom síce znamenalo koniec sedemzápasovej série prehier, radosť však trvala krátko. Red Wings prehrali osem z posledných deviatich zápasov, alebo ak chcete desať z posledných 13 zápasov či 17 z posledných 24 zápasov. Na domácom ľade prehrali šesť z posledných siedmich zápasov. V posledných šiestich zápasoch inkasovali až 31 gólov a s 97 pukmi vo vlastnej sieti patria medzi desať najhorších mužstiev súťaže. Kapitán Henrik Zetterberg neskóroval 22 zápasov po sebe a ďalej naťahuje tento svoj nový negatívny osobný rekord. Brankár Jimmy Howard sa zhoršil v úspešnosti zákrokov z nedávnych 93 % na 90,5 %. Petr Mrázek je na tom ešte horšie (88,8 %), od 5. novembra ani raz nevyhral a ani raz nechytil ani len 88 % striel súperov. Andreas Athanasiou neskóroval osem zápasov v rade, Dylan Larkin deväť zápasov v rade. Obrancovia Red Wings strelili dohromady len päť gólov, čo je druhý najhorší výkon v celej súťaži. Trevor Daley má na konte len jednu asistenciu a s dvanástimi mínusovými bodmi je najhorší v mužstve. Štedro platený Danny DeKeyser sa ťažko rozbieha po zranení členka, v dvanástich zápasoch ani raz nebodoval a má na konte desať mínusových bodov. Mike Green vypadol z prvej desiatky najproduktívnejších obrancov NHL; v posledných desiatich zápasoch si pripísal iba jeden kanadský bod, zato až sedem mínusových bodov.

Tretí míľnik Tomáša Tatara... Útočník Tomáš Tatar zaznamenal ďalší míľnik - po 100. góle a 200. kanadskom bode si pripísal jubilejnú 100. asistenciu v základnej časti NHL. Podarilo sa mu to v zápase proti Winnipegu, keď prihral na víťazný zásah Gustava Nyquista. Na všetky tri míľniky dosiahol v tejto sezóne.

Debut Tylera Bertuzziho... Mladík Tyler Bertuzzi sa dočkal a v zápase so St. Louis si odkrútil svoj tohtosezónny debut v NHL. Pri porážke 1:6 odohral niečo vyše deviatich minút a bol na ľade u troch inkasovaných gólov. Bertuzzi mal dobrú šancu hrať v NHL už od začiatku sezóny, pribrzdilo ho však komplikované zranenie zápästia. V zostave zaskakoval za veterána Davida Bootha, ktorý pauzuje s poranením slabín a nateraz zostáva jediným zraneným hráčom tímu okrem dlhodobo vyradeného Johana Franzéna.

Wilson vymenený do Buffala... Týždeň odštartoval výmenou málo využívaného útočníka Scotta Wilsona do Buffala za voľbu v piatom kole draftu 2019. Wilson odohral za Red Wings 17 zápasov, nastupoval vo štvrtej formácii a ani raz nezabodoval. Do Detroitu prišiel v októbri z Pittsburghu; Sabres sú jeho tretím tímom v tejto sezóne.

Hráči sa zastali trénera Blashilla... Na začiatku nového týždňa bolo na programe kajanie sa hráčov po minulotýždňovom výprasku 10:1 v Montreale, znamenajúcom siedmu prehru za sebou. Hoci mnohí fanúšikovia verili, že Red Wings po tomto debakli okamžite odvolajú hlavného trénera Jeffa Blashilla, nestalo sa a každý hráč, ktorého novinári neskôr oslovili, sa Blashilla zastal. Jimmy Howard uviedol, že špekuláciám o výmene trénera nevenuje ani najmenšiu pozornosť. "Musíme sa zlepšiť ako celok," hlásal Howard. Jonathan Ericsson uviedol, že všetci hráči rozumejú tomu, čo od nich Blashill požaduje, musia to akurát premietnuť na ľade. Henrik Zetterberg bol najvýrečnejší: "Môžeme tu stáť a hovoriť donekonečna, ale rozprávania už bolo dosť! Musíme vykorčuľovať na ľad a dokázať, že sme jeden tím, že držíme spolu a že hráme jeden za druhého. Musíme si viac veriť. Nie je to vina trénera ani systému, ktorým hráme. Je len na nás, aby sme hrali lepšie, aby sme vyhrávali osobné súboje, hrali so zapálením a viac bojovali." Red Wings to spočiatku aj dokázali: v zápase s Winnipegom predviedli najlepší výkon v sezóne a pretrhli šnúru siedmich prehier v rade. Od St. Louis ale dostali lekciu z efektivity a utrpeli ďalšiu vysokú porážku.

Witkowskiho suspendácia skončila... Sobotným duelom so St. Louis vypršala univerzálovi Lukeovi Witkowskimu automatická desaťzápasová suspendácia za porušenie ligových pravidiel v novembrovom vyhrotenom súboji s Calgary. Witkowski môže znova hrať.

Red Wings s vyššou trhovou hodnotou... Ekonomický magazín Forbes po roku zverejnil svoj tradičný rebríček najhodnotnejších klubov NHL. Detroit Red Wings obsadili deviatu priečku s hodnotou 700 miliónov amerických dolárov. V porovnaní s rokom 2016 narástla ich hodnota o 75 miliónov (12 %). Stalo sa tak hlavne vďaka novej Little Caesars Arene. Najhodnotnejším klubom zostávajú New York Rangers s hodnotou 1,5 miliardy dolárov.

Kríza Griffins stále nekončí... Popri Red Wings sa nedarí ani Grand Rapids Griffins, ich záložnému celku v AHL. Obhajcovia Calder Cupu prehrali osemkrát z posledných deviatich zápasov, v prvých 25 zápasoch nahromadili iba 42 % bodov a už len málo im chýba k pádu na posledné miesto Centrálnej divízie a celej Západnej konferencie.

Šestnásť tisícok na charitu... V piatok 8. decembra Red Wings vyzbierali 16.237 amerických dolárov pre neziskovú organizáciu The Salvation Army USA. Sumu dali dohromady štyri tímy, ktoré na štyroch rôznych lokalitách na predmestí Detroitu lákali darcov dvojhodinovým zvonením zvonca (je to tradičný americký predvianočný zvyk). Jeden z tímov vytvorili Tomáš Tatar a Petr Mrázek; v malej klubovej súťaži skončili tretí. Najväčšiu sumu peňazí vyzbierali Chris Osgood a Kris Draper - za dve hodiny sa im podarilo nahromadiť 7.800 dolárov.

Manažér je trpezlivý. Zatiaľ... Generálny manažér Ken Holland po návrate z Montrealu poskytol televíznej stanici Fox Sports Detroit exkluzívny rozhovor, v ktorom vyhlásil, že pokiaľ chcú Red Wings pomýšľať na boj o play-off, v najbližších desiatich až pätnástich zápasoch musia minimálne vyrovnať svoju zápasovú a bodovú bilanciu a udržať sa blízko postupových miest. Inými slovami: Red Wings musia mať na konci tohto kalendárneho roka alebo na začiatku januára na konte viac bodov ako odohratých zápasov. Pokiaľ to tak nebude, klub viac nemusí čakať až do februárovej uzávierky prestupov, boj o play-off zabalí a v kádri môže nastať poriadny prievan. Holland od začiatku sezóny prijíma telefonáty od manažérov iných klubov a počúva ich ponuky na výmeny. Ostatné kluby vnímajú Red Wings ako mužstvo, z ktorého si skôr alebo neskôr budú vyberať nové posily. Takto Red Wings vnímala aj výrazná väčšina expertov v predsezónnych predpovediach. Ak Red Wings nezačnú zbierať body, skôr alebo neskôr budú znova vymieňať svojich atraktívnych hráčov za draftové voľby alebo mladíkov. Lavína výmen sa môže dotknúť aj dobre platených a dlhodobo podpísaných hráčov. Nečakajte však, že sa poľahky zbavia kohokoľvek s vysokým platom a dlhodobou zmluvou - hokejistov s týmto štatútom reálne vymenia iba v prípade, že budú ďalej uhrádzať časť ich platu, alebo si za nich vezmú podobne dlhodobo podpísaných a štedro platených hokejistov z iných klubov. Podľa súčasného klubového plánu, interných zdrojov a reálnych ašpirácií súčasných Red Wings môže proces obmeny kádra začať niekedy na prelome rokov, t.j. dva mesiace pred uzávierkou prestupov. Samozrejme, pokiaľ sa plány nezmenia a mužstvo dovtedy nedokáže, že je schopné pravidelne vyhrávať a podávať vyrovnanejšie výkony.

Program na ďalší týždeň

11.12. Detroit vs Florida
13.12. Detroit vs Boston
15.12. Detroit vs Toronto





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.