Jedna prehra za druhou. Pád Red Wings pokračuje

MARTIN UŽÁK | 30.12.2018 | aktualizované 31.12.2018

Jedna prehra za druhou a pokračujúci pád. Jeden z dlhodobo zranených hráčov sa priblížil k návratu do zostavy. Dylan Larkin natiahol svoju bodovú sériu. Trevor Daley sa dočkal ďalšej pocty.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Phil Kessel prekonáva Jimmyho Howarda (Gene J. Puskar, Associated Press; 27.12.2018)

Posledné výsledky

27.12. Pittsburgh vs Detroit 5:2
29.12. Dallas vs Detroit 5:1

Aktuálna bilancia a pozícia

40 zápasov, 36 bodov, skóre 112:136

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 62 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 62 b.)
NHL: 24. (1. Tampa Bay, 62 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (17)
asistencie: Gustav Nyquist (24)
kanadské body: Dylan Larkin (38)
plusové body: Mike Green (+10)
víťazstvá: Jimmy Howard (10)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,1 %)

Zaujímavosti

Jedna prehra za druhou... Red Wings v uplynulom týždni prehrali oba zápasy a v poslednom čase prehrávajú v podobnom tempe ako v októbri, kedy vyhrali iba jedno z prvých desiatich stretnutí a boli poslední v NHL. V Pittsburghu začali výborne, viedli 0:1 a v ďalšom priebehu štyrikrát nastrelili tyčku, ale po prvom zásahu Penguins sa zosypali a proti kvalitnejšiemu súperovi nemali nárok. Na ľade Dallasu vydržali hrať obstojne prvých desať minút, potom začali kopiť chyby, púšťali Stars do prečíslení, nebojovali a po mizernom výkone opäť padli. Prehrali už štyrikrát za sebou a osemkrát z posledných deviatich zápasov. Od posledného miesta vo Východnej konferencii ich delia už len dva body, od posledného miesta v celej NHL tri body.

Viacero zmien vo formáciách... Kouč Jeff Blashill po prehre v Pittsburghu po prvýkrát po dlhšom čase urobil viacero zmien v zložení formácií. Andreas Athanasiou sa posunul do prvej útočnej lajny miesto Gustava Nyquista, ktorý sa presunul do druhej formácie. Zadák Dennis Cholowski, ktorému v ostatných týždňoch začal dochádzať dych, ako to u mnohých nováčikov chodí, začal nastupovať s ďalším nováčikom Filipom Hronekom. K úspechu to však zatiaľ neviedlo.

Darren Helm bližšie k návratu... Útočník Darren Helm pauzuje od 18. novembra pre zranenie ramena, v posledných dňoch však začal korčuľovať a pomaly sa blíži k návratu do zostavy. Podľa kouča Jeffa Blashilla by mohol byť späť v rozmedzí jedného týždňa, zrejme cez víkend.

Týždne pre ďalších zranených... Zatiaľ čo Darren Helm sa priblížil k návratu do zostavy, ostatní dlhodobo zranení budú potrebovať ešte týždne. Anthony Mantha (ruka) by sa mohol vrátiť približne o týždeň až desať dní, Danny DeKeyser (ruka) by mohol byť späť v polovici januára, prípadne až na začiatku februára. U Mikea Greena (noha / členok), najlepšieho obrancu mužstva, existuje nádej, že by sa vrátil koncom budúceho mesiaca, pred Zápasom hviezd. Red Wings Greena zúfalo potrebujú - v tomto ročníku vyhrali bez neho iba dva zápasy.

Athanasiou uzdravený a s gólom... V Pittsburghu sa vrátil do zostavy Andreas Athanasiou. Mladý útočník vynechal dva zápasy pre zranenie v hornej časti tela. Po návrate hneď skóroval a prerušil sériu 11 stretnutí v rade bez streleného gólu. Trafil sa po prvýkrát od 28. novembra.

Dylan Larkin natiahol bodovú sériu... Mladý útočník Dylan Larkin je v tejto sezóne výkonnostne najvyrovnanejším hráčom Red Wings a v ostatných týždňoch to potvrdzuje aj svojou sériou zápasov s minimálne jedným kanadským bodom. Larkin v týždni skóroval v oboch zápasoch a natiahol svoju produktívnu šnúru už na trinásť stretnutí za sebou (nazbieral v nich 16 bodov). S 38 bodmi (17+21) je najproduktívnejším hráčom tímu a už teraz má na konte viac gólov ako za celú lanskú sezónu. Je historicky dvanástym hráčom, ktorý v drese Red Wings bodoval trinásťkrát za sebou. U Red Wings naposledy takto výdatne bodoval Henrik Zetterberg v sezóne 2007/08 (17 zápasov). Larkinových 13 zápasov za sebou s minimálne bodom je najdlhšou aktívnou bodovou šnúrou v súčasnej NHL.

800. zápas Fransa Nielsena... Zápas v Dallase bol 800. zápasom v základnej časti pre veterána Fransa Nielsena. Skúsený útočník doteraz pozbieral 446 bodov (159+287) a je najproduktívnejším Dánom v histórii NHL. V prebiehajúcej sezóne patrí k tým lepším hráčom Red Wings, začal hrávať aj v presilovkách, čo sa odrazilo na jeho číslach - po 36 zápasoch má na konte 23 bodov (7+16) a je tretím najproduktívnejším hráčom mužstva.

Tri dni úplného voľna... Je to už viac ako 47 rokov, čo Red Wings naposledy hrali na Vianoce (v SR a ČR na prvý sviatok vianočný). Súťaž sa odvtedy na dva až tri dni prerušuje, mužstvá počas Vianoc nemôžu ani hrať, ani trénovať a dokonca ani cestovať. Prirodzene, hráči Red Wings, rovnako ako hráči ostatných klubov si tieto zvyklosti nevedia vynachváliť. Red Wings nevadilo ani to, že do Pittsburghu mohli odletieť až v deň zápasu, nie o deň skôr, ako je to bežné.

Trevor Daley si užil vzácne chvíle... Krátko pred Vianocami odohral svoj tisíci zápas v NHL, a to symbolicky v Toronte, kde sa narodil. Cez Vianoce tam zostal, stretol sa s radou blízkych a priateľov a po vianočnej prestávke sa ukázal najskôr v Pittsburghu, kde dvakrát oslavoval víťazstvo Stanley Cupu, a následne v Dallase, kde pôsobil prvých 11 rokov svojej kariéry. Trevor Daley si užil vskutku výnimočné chvíle. Stars ich ešte okorenili poctou v podobe videa, ktoré za ovácií tribún a lavičiek pripomenulo jeho tisíci zápas v NHL. Daley je v Dallase dodnes nesmierne populárny. Stars majú v útrobách arény vyobrazené plátno s fotografiami najlepších hráčov, ktorí obliekali ich dres, a Daley medzi nimi nielenže nechýba, ale je jediným aktívnym z nich.

Griffins šiesti v Západnej konferencii... Grand Rapids Griffins odohrali v týždni dva zápasy proti Cleveland Monsters, záložnému celku Columbusu. Aj vďaka premiérovému gólu Libora Šuláka urvali tri body a v tabuľke Západnej konferencie AHL poskočili na šieste miesto.

Program na ďalší týždeň

31.12. Detroit vs Florida
02.01. Detroit vs Calgary
04.01. Detroit vs Nashville
06.01. Detroit vs Washington





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.