Red Wings zabodovali a sú v hornej polovici tabuľky

MARTIN UŽÁK | 20.11.2017

Jeden bod za druhým, 14 nastrieľaných gólov, hromadná šarvátka, jedna suspendácia, posun do hornej polovice tabuľky Východnej konferencie a pokračujúce prenikanie niektorých hráčov a formácií do najlepšej desiatky v NHL.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Jedna zo šarvátok v zápase s Calgary Flames (Rick Osentoski, USA Today Sports; 15.11.2017)

Posledné výsledky

15.11. Detroit vs Calgary 8:2
17.11. Detroit vs Buffalo 3:1
19.11. Detroit vs Colorado 3:4 po predĺžení

Bilancia a umiestnenie

21 zápasov, 23 bodov, skóre 63:58

Atlantická divízia: 3. (1. Tampa Bay, 32 b.)
Východná konferencia: 8. (1. Tampa Bay, 32 b.)
NHL: 13. (1. Tampa Bay, 32 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (10)
asistencie: Mike Green, Dylan Larkin (obaja 16)
kanadské body: Dylan Larkin (20)
plusové body: Mike Green (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (8)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,8 %)

Česi a Slováci

Martin Frk: 18 zápasov, 9 bodov (6+3), -5
Petr Mrázek: 6 zápasov, 2 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 91,1 %
Tomáš Tatar: 21 zápasov, 9 bodov (5+4)

Stojí za zmienku

Howard, Green, Larkin v TOP 10... Jimmy Howard je tretí v NHL v úspešnosti zákrokov (92,8 %) a v priemere inkasovaných gólov na zápas (2,34) medzi brankármi s minimálne 16 odchytanými zápasmi. Mike Green a Dylan Larkin sa delia o desiate miesto v NHL v počte asistencií (obaja 16). Green je medzi ligovými obrancami na štvrtom mieste v produktivite (1+16) a na delenom prvom mieste v počte gólových prihrávok (16).

Špeciálnym formáciám sa darí... Mnohí sa čudovali, keď Detroit Red Wings trávili značnú časť predsezónneho tréningového kempu zdokonaľovaním svojej presilovky a hry vo vlastnom oslabení. V kempe venovali týmto herným situáciám ďaleko viac času ako mnohé iné kluby a zatiaľ sa im to bohato vracia. Red Wings sú aktuálne jedným z troch klubov v TOP 10 v úspešnosti presilovej hry i hry v oslabení. Vo využívaní početných výhod sú siedmi najlepší v NHL (22,4 %), v úspešnosti hry v oslabení sú šiesti (84,6 %). Ich hra vo vlastnom oslabení vyniká aj tým, že v nej stihli streliť už štyri góly, čo je viac ako za celú minulú sezónu.

DeKeyser a zopár ďalších späť v hre... Zadák Danny DeKeyser sa pozviechal zo zlomeniny členka a v nedeľňajšom súboji s Coloradom sa vrátil do zostavy Red Wings po tom, čo vynechal predchádzajúcich 17 zápasov. Justin Abdelkader, ktorý si pred viac ako týždňom zlomil lícnu kosť, vynechal iba jeden zápas a začal nastupovať s plexisklom na celej tvári. Darren Helm vynechal jeden zápas pre bolesti v hornej časti tela. Trevor Daley nedohral zápas s Calgary pre poranenie rebra, zranenie však nebolo vážne a v stretnutí s Buffalom sa vrátil do akcie.

Martin Frk zostáva mimo hry... Útočník Martin Frk zostáva mimo hry s poranením slabín. Tréner Jeff Blashill uviedol, že slabiny ho obmedzovali už dlhší čas a nakoniec nevydržali deň pred zápasom s Calgary. V tomto týždni by mohol začať opäť korčuľovať.

Divoký zápas s Calgary... Hlavnou udalosťou uplynulého týždňa bol divoký zápas s Calgary. Red Wings v ňom po prvýkrát od februára 2013 strelili až osem gólov. Záver duelu okorenila hromadná šarvátka v blízkosti lavičiek. Jedným z jej hlavných aktérov bol univerzál Luke Witkowski, ktorý sa po seknutí od súpera vrátil späť na ľad, hoci rozhodcovia ho predtým vykázali do šatne. Za návrat na ľad po vykázaní bol na druhý deň disciplinárnou komisiou NHL automaticky suspendovaný na desať zápasov. V zápase bolo udelených celkovo 141 trestných minút.

Prvým povolaným Brian Lashoff... Suspendácia Lukea Witkowskiho a neistá situácia ohľadom zdravotného stavu Trevora Daleyho donútila Red Wings k prvému tohtosezónnemu povolávaniu z AHL. Z Grand Rapids prišiel skúsený obranca Brian Lashoff, ktorý absolvoval zápas s Buffalom a následne sa vrátil späť na farmu.

Poklona pre Anthonyho Manthu... Zatiaľ nebolo týždňa, v ktorom by sa produktívny buldozér Anthony Mantha nedočkal pochvaly od spoluhráčov alebo trénera. Minulý týždeň mu zložil poklonu gólman Jimmy Howard, keď uviedol, že "ak si (Mantha) uvedomí, aký dobrý môže byť, v tejto lige sa z neho môže stať superhviezda." Howard mu zložil takýto kompliment po jeho trojbodovom predstavení a hetriku Gordieho Howea (gól, asistencia a bitka) v súboji s Calgary. Pred následným zápasom s Buffalom bol Mantha honorovaný cenou pre najlepšieho nováčika Red Wings za sezónu 2016/17. V lanskej sezóne pozbieral 36 kanadských bodov (17+19) v 60 zápasoch, v tejto sezóne je na najlepšej ceste svoje lanské čísla výrazne prekonať.

Sedem obrancov a jedenásť útočníkov... Tréner Jeff Blashill pokračuje v experimentovaní so zostavou a v ostatnom období posiela do zápasu vždy sedem obrancov a jedenásť útočníkov. Vo veľkom z toho ťaží mladík Andreas Athanasiou, ktorý začal hrávať centra štvrtého útoku a podľa možností naskakuje aj do iných útočných formácií ako krídelník. Hoci Athanasiou vinou zdĺhavých rokovaní o novej zmluve zmeškal celý tréningový kemp, všetky prípravné zápasy a prvých desať súťažných zápasov Red Wings, vďaka takejto väčšej vyťaženosti sa čoraz viac a viac presadzuje a po prvých jedenástich zápasoch má na konte osem bodov (5+3). Blashill vidí výhodu tohto menej tradičného spôsobu nasadzovania svojich zverencov aj v tom, že si rovnomernejšie rozdeľujú hrací čas. Koniec koncov, až 16 hráčov mužstva hráva v priemere 15 a viac minút za zápas.

Dave Strader poctený v Sieni slávy... V pondelok 13. novembra sa rozšírili rady Siene slávy v Toronte. Tento rok bol poctený aj nedávno zosnulý Dave Strader, komentátor zápasov Red Wings v rokoch 1985 až 1996. Strader sa stal držiteľom prestížnej ceny Fostera Hewitta za mimoriadny prínos v oblasti televízneho a rozhlasového komentovania. 

Status quo Griffins pokračuje... Zatiaľ čo Red Wings sa už dokázali prehupnúť cez úspešnosť 50 a viac %, zápasová a bodová bilancia ich záložného celku v Grand Rapids je aj naďalej vyrovnaná. Griffins, poslední víťazi Calder Cupu, majú po prvých osemnástich zápasoch novej sezóny AHL na konte iba 18 bodov a krčia sa na predposlednom mieste Centrálnej divízie.

Program na tento týždeň

22.11. Detroit vs Edmonton
24.11. N. Y. Rangers vs Detroit
25.11. Detroit vs New Jersey





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.