Rybár a Zadina majú za sebou turnaj nováčikov

MARTIN UŽÁK | 12.09.2018

Dvadsiaty ročník prestížneho turnaja nováčikov v Traverse City ovládli Columbus Blue Jackets. Detroit Red Wings, v zostave aj s Patrikom Rybárom a Filipom Zadinom, skončili druhí.


Patrik Rybár a Dennis Cholowski (foto: Detroit Red Wings)


Red Wings začali turnaj prehrou 2:4 s Minnesotou, následne si pripísali víťazstvá 3:1 nad Dallasom a 5:0 nad New York Rangers. Vďaka dvom víťazstvám v riadnom hracom čase vyhrali skupinu Teda Lindsayho a po štvrtýkrát za posledných šesť rokov postúpili do zápasu o celkové prvenstvo. Finále s Columbusom, víťazom skupiny Gordieho Howea, ale prehrali 3:7.

Za Columbusom a Detroitom sa postupne umiestnili Minnesota, Chicago, Dallas, Carolina a St. Louis. Posledné ôsme miesto obsadili tak ako vlani mladíci New York Rangers.

Columbus zaznamenal svoje piate celkové prvenstvo na tomto turnaji (2005, 2006, 2014, 2015, 2018) a upevnil si pozíciu najúspešnejšieho klubu v histórii podujatia. Druhým najúspešnejším klubom v dejinách turnaja zostáva St. Louis so štyrmi prvenstvami (1999, 2000, 2001, 2004). Okrem nich na turnaji triumfovali aj Minnesota (2003, 2010), Carolina (2009, 2016), Nashville (1998), Washington (2002), New York Rangers (2007), Dallas (2008), Buffalo (2011), Detroit (2013) a Chicago (2017). V roku 2012 sa nehralo pre výluku.

Red Wings na turnaji reprezentovalo 26 mladíkov. Boli medzi nimi aj dvaja mladí hráči zo strednej Európy: slovenský brankár Patrik Rybár a český útočník Filip Zadina.

Patrik Rybár odchytal dva zápasy. V úvodnom stretnutí s Minnesotou, svojom premiérovom na užšom severoamerickom klzisku, zastavil 31 z 34 striel, predviedol solídny výkon a držal svojich spoluhráčov v hre. V zápase proti N. Y. Rangers zneškodnil všetkých 14 striel a ako jediný brankár na turnaji si pripísal čisté konto. Finále s Columbusom presedel na lavičke a nechal odpočívať svoj problematický členok. Kouč Ben Simon, ktorý ho v tejto sezóne bude viesť v Grand Rapids v AHL, bol s jeho výkonmi spokojný a po zápase s Rangers mu vystrúhal verejnú pochvalu.

Filip Zadina odohral všetky zápasy v prvom útoku a pravidelne nastupoval v početných výhodách. Po celý turnaj hrával s Michaelom Rasmussenom, ďalším kandidátom na miesto v prvom tíme Red Wings, a od druhého zápasu aj s Joeom Velenom. Štatistici mu pripísali tri body za jeden gól a dve asistencie. Všetky body pozbieral v presilových hrách. Skóroval v úvodnom zápase s Minnesotou po tvrdej strele z pravého kruhu - bol to prvý gól Red Wings na turnaji. Okrem toho zaznamenal dva mínusové body, štyri trestné minúty a šesť striel na bránu. V tretej tretine finále proti Columbusu inkasoval nebezpečný hit do hlavy a utrpel zranenie zápästia, ale koncom zápasu sa vrátil do hry a podľa vlastných slov očakáva, že bude v poriadku. Tréner Simon oceňoval jeho snaživosť, aj keď neukázal všetko, čo v ňom je. Ak svoju hru zjednoduší, v NHL si môže zahrať už v tejto sezóne.

Najproduktívnejším hráčom Red Wings na turnaji bol rýchlik Joe Veleno so siedmimi bodmi (2+5). Michael Rasmussen pozbieral päť bodov a s tromi gólmi bol najlepším strelcom tímu. Silový útočník Givani Smith sa blysol bitkou v zápase s Rangers a dvoma gólmi vo finálovom stretnutí.

Z obrancov vynikal najmä Dennis Cholowski, ďalší niekdajší výber Red Wings z prvého kola draftu (2+4). V dobrom svetle sa ukázal aj nedávno draftovaný bek Jared McIsaac (1+1, +2), ktorý však vo finále nehral pre zranenie ramena.

Rybára, Zadinu a ostatných mladíkov teraz čaká hlavný tréningový kemp Detroit Red Wings pred sezónou 2018/19. Kemp začína v piatok a potrvá do utorka. Hráči sa rozdelia na skupiny, budú trénovať na ľade i na suchu a v nedeľu odohrajú tradičný modelový zápas červených proti bielym.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.