Zadina, Veleno a ďalší. Ako Red Wings draftovali

MARTIN UŽÁK | 23.06.2018 | aktualizované 24.06.2018

Detroit Red Wings majú za sebou dlho očakávaný draft 2018 - draft, v ktorom mali k dispozícii desať volieb, z toho štyri na prvých 36 miestach, čo sa im pošťastilo po prvýkrát po 40 rokoch.

Ktorých mladíkov si Red Wings vybrali a čo pre nich plánujú?


Zľava doprava: generálny manažér Ken Holland, Filip Zadina, majiteľ Chris Ilitch (Jerome Miron, USA Today Sports)

1. kolo, # 6: Filip Zadina

národnosť: Česko
post: ľavý krídelník
vek: 18 rokov (v novembri 19)
parametre: 183 cm, 89 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2017/18: Absolvoval nováčikovskú sezónu u Halifax Mooseheads v juniorskej QMJHL. V 57 zápasoch základnej časti pozbieral 82 bodov (44+38), bol najproduktívnejším nováčikom ligy a siedmym najproduktívnejším hráčom základnej časti. Ďalších 12 bodov (5+7) pozbieral v deviatich zápasoch play-off. Dostal sa do prvého All-Star tímu QMJHL i All-Star tímu nováčikov QMJHL. Stal sa držiteľom Michael Bossy Trophy pre najväčší talent QMJHL. Reprezentoval Česko na svetovom šampionáte juniorov, v siedmich zápasoch pozbieral 8 bodov (7+1), pomohol k štvrtému miestu a dostal sa do All-Star tímu turnaja.

Red Line Report: "Hrozivý strelec, snajper. Nepotrebuje veľa času a priestoru na to, aby skóroval. Má výbornú, presnú strelu a šiesty zmysel, vďaka ktorému sa vie dostať do voľných pozícií. Dokáže skórovať rôznymi spôsobmi a nenechá sa odradiť. Záleží mu na tom, aby vyhrával a aby bol dobrým spoluhráčom. Jeho korčuľovanie nie je výnimočné, ale efektívne dokáže zmeniť smer a rýchlosť a je schopný vytrvalo naháňať puk. Ochotne chodieva do miest, kde to bolí, ale niekedy sa dostáva do zraniteľnej pozície a inkasuje tvrdé hity. Jeho schopnosť tvoriť hru je niekedy prehliadaná, ale o hre má dobrý prehľad, dokáže nájsť voľných spoluhráčov a šikovne dostať puk z vlastného pásma. V NHL by mohol hrávať v prvom útoku. Pripomína Vladimira Tarasenka a Mariána Hossu."

Zaujímavosti: Experti predpokladali, že bude draftovaný na treťom až piatom mieste. Pod jeho prekvapujúci prepad v poradí sa podpísali nevýrazné výsledky na fyzickom testovaní. ... Stal sa najvyššou prvou voľbou Red Wings za posledných 28 rokov. Red Wings draftovali takto vysoko naposledy v roku 1990, kedy si z tretej pozície vybrali silového útočníka Keitha Primeaua.

1. kolo, # 30: Joe Veleno

národnosť: Kanada
post: center
vek: 18 rokov
parametre: 185 cm, 87 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2017/18: Tretí rok hrával v juniorskej QMJHL. Prvú polovicu sezóny bol kapitánom Saint John Sea Dogs, druhú polovicu odohral za Drummondville Voltigeurs. V 64 zápasoch základnej časti pozbieral 79 bodov (22+57) a obsadil desiate miesto v produktivite súťaže. V play-off odohral desať zápasov a pozbieral 11 bodov (5+6). V auguste 2017 bol kapitánom Kanady na Memoriáli Ivana Hlinku a doviedol ju k celkovému prvenstvu.

Red Line Report: "Úhľadný a kreatívny tvorca hry. Rád hrá s pukom. Výborne číta hru a prihráva. Dokáže excelentne prihrávať z forhendu i bekhendu. Hrá dobre pozične. Dokáže excelentne brzdiť a zrýchľovať, vďaka čomu sa zbavuje obrancov. Je schopný vyjsť zo skrumáží s pukom na hokejke. Má veľmi slabú strelu, ktorá na súčasnú NHL nestačí. Musí sa zlepšiť v sile i rýchlosti streľby. Hrá vyspelý hokej na oboch stranách klziska, je veľmi zodpovedný v defenzívnej činnosti. Má výborný charakter a silné vodcovské schopnosti. Dokáže plniť akúkoľvek rolu, akú mu tréner pridelí. Stal sa obeťou prehnaných očakávaní, ktoré na neho boli uvalené, keď ako piaty hokejista histórie dostal výnimku, aby mohol nastupovať v kanadskej juniorskej lige už ako pätnásťročný. Jeho potenciál nemusí byť taký veľký, ako sa pôvodne predpokladalo. Pripomína Phillipa Danaulta."

Zaujímavosti: Experti očakávali, že bude draftovaný za prvou desiatkou, v jednom prípade sa predpokladalo 13. miesto. Pod jeho prepad sa podpísala skutočnosť, že skauti mnohých klubov neveria v jeho zručnosti. ... Okrem neho dostali spomínanú výnimku pre možnosť štartovať v kanadských juniorských ligách už vo veku 15 rokov len John Tavares, Aaron Ekblad, Connor McDavid a Sean Day. ... V sezóne 2016/17 vyhral so Saint John Sea Dogs play-off QMJHL.

2. kolo, # 33: Jonatan Berggren

národnosť: Švédsko
post: pravý krídelník / ľavý krídelník
vek: 17 rokov (v júli 18)
parametre: 178 cm, 82 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2017/18: Väčšinu sezóny nastupoval za AIK Skellefteå v SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku. V 38 zápasoch pozbieral 57 bodov za 18 gólov a 39 asistencií. Ďalších päť bodov (1+4) pozbieral v troch zápasoch play-off. Bol najproduktívnejším hráčom a najlepším nahrávačom SuperElit. Za AIK Skellefteå odohral desať zápasov v SHL, najvyššej seniorskej lige vo Švédsku. V klube dostal novú zmluvu na ďalšie štyri roky. Na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov zažiaril desiatimi bodmi (5+5) v siedmich zápasoch a vybojoval bronz. Na Memoriáli Ivana Hlinku pozbieral päť bodov (3+2) v piatich zápasoch a so Švédskom skončil na treťom mieste.

McKeen's Hockey: "Fantastický korčuliar, má výbornú stabilitu a veľkú rýchlosť. Dobre pracuje s pukom a vie sa umne vyhýbať obrancom súpera. Jeho strela nie je jeho najväčšou zbraňou, veľa svojich gólov strieľa z priestoru pred bránou. Je teda otázne, ako sa vzhľadom na svoje parametre presadí medzi mužmi. Na druhú stranu nemá strach a na svoju výšku a váhu je silný. Jeho vývoj v nasledujúcich rokoch ukáže, či sa presadí. Ak bude pokračovať v nastolenom trende z tejto sezóny, môže vyrásť v dynamického a produktívneho krídelníka v NHL."


2. kolo, # 36: Jared McIsaac

národnosť: Kanada
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 185 cm, 86 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2017/18: Druhý rok nastupoval za Halifax Mooseheads v QMJHL, kde bol spoluhráčom Filipa Zadinu. V 65 zápasoch základnej časti pozbieral 47 bodov (9+38) a 86 trestných minút. V dlhodobej časti ročníka bol najproduktívnejším obrancom tímu a desiatym najproduktívnejším obrancom celej súťaže. Reprezentoval Kanadu na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov i na Memoriáli Ivana Hlinku. Na oboch turnajoch odohral päť zápasov a pripísal si tri body (1+2). Na Memoriáli Ivana Hlinku sa tešil z celkového prvenstva.

Red Line Report: "Dobre stavaný obranca, ktorý sa dokáže zapojiť do rýchleho útoku. Napriek tomu hrá veľmi obozretne. Silný, rýchly a robustný korčuliar. Má dobrú prvú prihrávku a tvrdú strelu. Pri presilovej hre dobre distribuuje puk a nebojí sa vystreliť. Pri defenzíve aktívne využíva svoju hokejku a rozdáva tvrdé bodyčeky. Dobre číta hru, ale niekedy predvída až príliš pomaly. Keď sa mu nedarí, stráca jeden puk za druhým a mentálne zlyháva. Máva problémy v súbojoch proti súperom, ktorí sú rovnako fyzicky zdatní ako on. Chýba mu šikovnosť."

Zaujímavosti: V sezóne 2016/17 bol nominovaný do All-Star tímu nováčikov QMJHL a stal sa držiteľom Raymond Lagacé Trophy pre najlepšieho obrancu - nováčika v súťaži. ... Expert Bob McKenzie (TSN) očakával, že bude vybraný z 26. miesta.

3. kolo, # 67: Alec Regula

národnosť: USA
post: obranca
vek: 17 rokov (v auguste 18)
parametre: 193 cm, 92 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2017/18: Debutoval v juniorskej OHL v drese London Knights. V 67 zápasoch základnej časti pozbieral 25 kanadských bodov (7+18), 23 plusových bodov a 22 trestných minút. Dostal sa do All-Star tímu nováčikov OHL.

Red Line Report: "Podceňovaný, pomaly dozrievajúci hráč. Veľký obranca s dlhou hokejkou a veľkým dosahom. Korčuľuje veľmi dobre, na svoju postavu je celkom pohyblivý. Excelentný v súbojoch jeden na jedného. Pri bránení efektívne využíva svoju mohutnú postavu a silu. Rozdáva jednoduché prvé prihrávky. Nehrá pútavo, zato je vysoko efektívny. Nevenuje veľa pozornosti ofenzíve, ale keď sa do nej ojedinele zapojí, hrá inteligentne a kreatívne. Sebavedomie pri hre dopredu si ešte len buduje. Stále má množstvo nevyužitého potenciálu. Je výborný pri hre vo vlastnom oslabení a blokovaní striel súpera."


Zaujímavosť: Jeho otec Chet pracoval 29 rokov pre Detroit Red Wings ako zubár a v súčasnosti vykonáva túto profesiu vo futbalovom klube Detroit Lions.

3. kolo, # 81: Seth Barton

národnosť: Kanada
post: obranca
vek: 18 rokov (v auguste 19)
parametre: 191 cm, 79 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2017/18: Absolvoval prvú kompletnú sezónu v juniorskej BCHL. V drese Trail Smoke Eaters odohral 49 zápasov v základnej časti (6+27) a 16 zápasov v play-off (3+8). V základnej časti bol druhým najproduktívnejším obrancom tímu, v play-off najproduktívnejším.

Red Line Report: "Veľký, silný, solídny defenzívne ladený obranca. Vhodný na bránenie najlepších hráčov súpera. Výborný pri prechode z obrany do útoku. Na svoju postavu dokáže dobre korčuľovať. Miestami hrá agresívne a rýchlo korčuľuje, inokedy hrá príliš opatrne a jednoducho. Pri postupnom naberaní skúseností musí tieto svoje herné štýly viac zosúladiť. Dokáže prihrávať v rýchlosti. Silný vo vlastnom pásme, vyhráva súboje pri mantineloch."


3. kolo, # 84: Jesper Eliasson

národnosť: Švédsko
post: brankár
vek: 18 rokov
parametre: 191 cm, 95 kg
lapačka: na ľavej ruke

Sezóna 2017/18: Pôsobil v štruktúrach klubu IF Troja-Ljungby. Najčastejšie chytal v Elit, druhej najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku. V 19 zápasoch základnej časti inkasoval v priemere 1,93 gólu na zápas, zastavil 93 % striel a udržal desať núl. V dorasteneckej lige (do 18 rokov) odchytal 18 zápasov s úspešnosťou zákrokov 94,6 % a bol vyhlásený za najlepšieho ligového brankára. Na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov odchytal jeden zápas, inkasoval tri góly, zastavil 88,5 % striel a tešil sa z bronzovej medaily. Má podpísanú novú zmluvu s klubom Växjö Lakers v SuperElit (najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku).

4. kolo, # 98: Ryan O'Reilly

národnosť: USA
post: center / pravý krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 188 cm, 91 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2017/18: Odohral prvú kompletnú sezónu v juniorskej USHL. V 45 zápasoch v drese Madison Capitols pozbieral 34 bodov za 21 gólov a 13 asistencií. Bol druhým najlepším strelcom mužstva. Dostal sa do All-Star tímu nováčikov USHL. V máji ho získal klub Fargo Force, čerstvý ligový šampión.

Klubový skauting: "Dobre stavaný, výborná strela. Potrebuje ešte veľa tréningu a praxe. Musí zapracovať na rýchlosti a štýle korčuľovania a začať nastupovať proti kvalitnejším súperom."

Zaujímavosť: V detstve hrával v populárnom hokejovom programe Little Caesars, ktorý svojho času založil Mike Ilitch, zosnulý majiteľ Detroit Red Wings.

6. kolo, # 160: Victor Brattström

národnosť: Švédsko
post: brankár
vek: 21 rokov
parametre: 195 cm, 90 kg
lapačka: na ľavej ruke

Sezóna 2017/18: Pôsobil v štruktúrach organizácie IK Timrå. Dva zápasy odchytal v SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku (priemer inkasovaných gólov na zápas 2,40 a úspešnosť zákrokov 92,1 %). Ďalších 15 zápasov chytal v Allsvenskan, druhej najvyššej seniorskej lige vo Švédsku (priemer 1,93 inkasovaného gólu na zápas, tri čisté kontá, úspešnosť zákrokov 91,9 %). Klubu, v ktorom vyrastal Henrik Zetterberg, pomohol k návratu do najvyššej súťaže.

Zaujímavosti: V sezóne 2016/17 zažiaril v SuperElit úspešnosťou zákrokov 93,5 %, čo bola najvyššia úspešnosť v lige. ... Stal sa druhým najstarším hokejistom tohto draftu.

7. kolo, # 191: Otto Kivenmäki

národnosť: Fínsko
post: center / krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 172 cm, 62 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2017/18: Sezónu strávil v štruktúrach materského klubu Ässät Pori. Väčšinu ročníka odohral v juniorskej SM-liige, najvyššej juniorskej lige vo Fínsku. V 37 zápasoch základnej časti pozbieral 37 bodov (11+26). Bol najproduktívnejším hráčom mužstva. V novembri 2017 bol súťažou vyhlásený za nováčika mesiaca. S klubom má podpísanú zmluvu na ďalšie tri roky.

Zaujímavosť: Stal sa najľahším a tretím najnižším hokejistom tohto draftu.

Zhrnutie a najbližšie plány

Red Wings mali pôvodne naplánované, že minimálne tri zo svojich prvých štyroch volieb v drafte využijú na obrancov a centrov (dvoch obrancov a jedného centra, alebo jedného obrancu a dvoch centrov). Svoje plány ale zmenili, keď sa nečakane dostali k dvom elitným útočníkom, ktorí sa prekvapujúco prepadali poradím.

Zadina a Veleno sú mladíkmi, v ktorých Red Wings pôvodne ani nedúfali. Keď však na nich prišiel rad, prekvapení činovníci klubu neodolali a vybrali si týchto najlepších dostupných hráčov, aj bez ohľadu na to, na akom poste hrávajú.

"Týchto hráčov sme nemohli prehliadnuť," uviedol nadšený šéf skautingu Tyler Wright. "Ak by ste mi pred mesiacom povedali, že sa nám podarí vybrať týchto dvoch hráčov, tak by som bol v šoku. Usmialo sa na nás šťastie."

Red Wings podobne hodnotili aj voľbu Berggrena na začiatku druhého kola. Zostali tak verní svojim dlhoročným zvyklostiam a svoje popredné voľby uplatňovali na najlepších dostupných hokejistov - na elitného strelca, rýdzeho tvorcu hry a rýchleho krídelníka.

Red Wings v ďalšom pokračovaní draftu vymenili svoju prvú voľbu v šiestom kole (159. celkovo) do Columbusu výmenou za voľbu Blues Jackets v piatom kole budúcoročného draftu. Red Wings vďaka tomu zvýšili počet svojich budúcoročných volieb na desať.

Z desiatich tohtoročných volieb Red Wings boli dvaja brankári, traja obrancovia a piati útočníci.

Pre všetky svoje tohtoročné výbery, rovnako ako pre niektoré voľby z predchádzajúcich rokov a niektorých podpísaných mladíkov teraz chystajú tradičný letný rozvojový kemp. Bude sa konať budúci týždeň, od utorka 26. do soboty 30. júna v tréningovej hale pod domácou Little Caesars Arenou. Všetci účastníci nováčikovského kempu dostanú inštrukcie o tom, ako posilniť svoje šance na postupnej ceste do NHL. Popri tréningoch a modelových zápasoch sa zoznámia s prostredím, nadviažu kontakty, dostanú inštrukcie o správnom vystupovaní v NHL, zdravej výžive, atď. Kemp nebude o výkonoch a súťažení - výkony mladíkov sa na tomto kempe ešte neposudzujú.

Red Wings sú zatiaľ opatrní v tom, kto z popredných mladíkov má aké šance na prebojovanie sa do NHL už v ďalšej sezóne. Z každého draftu každého klubu NHL vzchádzajú v priemere iba dvaja až traja hráči, ktorí sa v súťaži presadia a zotrvajú v nej dlhodobo. Ak ich je aj viac, ide o výnimočný draft, nie o štandard. Takisto existuje iba minimum hráčov, ktorí okamžite po drafte odohrajú celú sezónu v NHL (vlani i predvlani sa to v celej lige podarilo iba dvom hráčom).

Z tohtoročnej plejády draftových volieb sa dávajú najväčšie šance Filipovi Zadinovi, ktorého Red Wings vnímajú ako vyspelého hráča a čoskoro s ním podpíšu nováčikovský kontrakt.

Zadina, Veleno a McIsaac nemôžu budúcu sezónu hrať v AHL - môžu hrať buď v NHL, alebo zostať medzi juniormi (platí pre nich rovnaké pravidlo ako pre Michaela Rasmussena).

Red Wings zatiaľ plánujú, že Zadinovi dajú pred touto sezónou príležitosť, aby sa prebojoval do ich tímu. Aby sa do NHL dostal a aby v nej aj zotrval, bude sa musieť prebiť do jedného z prvých troch útokov. Red Wings mu nedovolia začať vo štvrtej lajne, kde by mrhal svojím potenciálom, ani v roli zdravého náhradníka.

Šancu zabojovať o miesto pre nasledujúcu sezónu by mal dostať aj obranca Jared McIsaac, štvrtý výber Red Wings z tohtoročného draftu. Jeho šance budú závislé nielen od vlastných výkonov, ale aj od toho, ako sa predvedú ďalší mladí beci (najmä kvarteto Filip Hronek, Joe Hicketts, Libor Šulák, Dennis Cholowski), či Red Wings podpíšu novú zmluvu s Mikeom Greenom (Green momentálne požaduje trojročný kontrakt, ale ten mu Red Wings nechcú ponúknuť) a či v mužstve ostane Nick Jensen, ktorý púta záujem iných klubov. Xavier Ouellet, ktorého sa Red Wings dlhodobo pokúšali vymeniť, bol umiestnený na waiver listinu a bude vykúpený z posledného roka svojej zmluvy s platom 1,25 milióna amerických dolárov.

Ako dobre alebo zle Detroit Red Wings tentoraz draftovali, to sa dozvieme - prirodzene - až o štyri, päť alebo viac rokov. Red Wings nateraz dúfajú, že o niekoľko rokov sa za týmto draftom obzrú a usúdia, že v ňom našli niekoľko rozdielových hráčov, ktorí im pomohli urýchliť proces prestavby.


Red Wings draftujú Filipa Zadinu, 22.06.2018





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.