Jeden krok vpred, dva kroky vzad. Výpredaj je bližšie

MARTIN UŽÁK | 29.01.2018

Mužstvo sa nevie odlepiť od dolnej časti tabuľky. Petr Mrázek a Henrik Zetterberg prepisovali rekordy - Mrázek prekonal jeden svoj osobný rekord, kapitán Zetterberg pozmenil historické tabuľky. Sága o výmene jedného z brankárov pokračuje. Ďalší hráč je k dispozícii na výmenu.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Petr Mrázek strieda Jimmyho Howarda (Paul Sancya, Associated Press; 25.01.2018)

Posledné výsledky

22.01. New Jersey vs Detroit 0:3
23.01. Detroit vs Philadelphia 2:3 po predĺžení
25.01. Detroit vs Chicago 1:5

Bilancia a umiestnenie

48 zápasov, 46 bodov, skóre 126:146

Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay, 71 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 71 b.)
NHL: 25. (1. Tampa Bay, 71 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (16)
asistencie: Dylan Larkin (30)
kanadské body: Dylan Larkin (38)
plusové body: Jonathan Ericsson (+4)
víťazstvá: Jimmy Howard (14)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,1 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 40 zápasov, 17 bodov (8+9), -8
Petr Mrázek: 16 zápasov, 5 víťazstiev, 3 nuly, úspešnosť zákrokov 90,6 %
Tomáš Tatar: 48 zápasov, 21 bodov (12+9), -10

Stojí za zmienku

Priklincovaní k dolnej časti tabuľky... Red Wings prehrali šesť z posledných ôsmich zápasov, na posledné postupové miesto do play-off strácajú desať bodov a nepatria ani len k mužstvám, ktoré oň bezprostredne bojujú. Dvanásta alebo nižšia priečka vo Východnej konferencii im patrí už dva mesiace a ich strata na jedenáste miesto narástla už na šesť bodov. Zostávajú tak priklincovaní k dolnej časti tabuľky, nikam sa neposúvajú a majú problém naháňať už jedenáste miesto, nieto postupové ôsme, ako často vyhlasujú.

Petr Mrázek rekordne nepriestrelný... Brankár Petr Mrázek odpovedal na špekulácie o možnej výmene tým najlepším možným spôsobom: proti New Jersey udržal svoju druhú nulu za sebou, čo v Detroite naposledy dokázal Chris Osgood vo finále Stanley Cupu 2008. Mrázek bol nepriestrelný až do začiatku druhej tretiny zápasu s Philadelphiou. Svoju nepriestrelnosť natiahol na 145 minút a 5 sekúnd, čím prekonal svoj osobný rekord z februára 2016 (133 minút a 29 sekúnd). Polepšil si aj v úspešnosti zákrokov: z minulotýždňových 89,4 % povýšil na 90,6 %.

Joe Hicketts debutoval v NHL... V stretnutí s New Jersey debutoval v NHL dvadsaťjedenročný obranca Joe Hicketts. Pri svojej premiére odohral viac ako 15 minút, dostal fúru priestoru v hre vo vlastnom oslabení, zblokoval tri strely, stratil dva puky a zaknihoval jeden plusový bod. I keď patrí medzi najmenších hráčov v organizácii (meria iba 173 cm), ohuruje bojovnosťou a tvrdosťou. Po zápase sa vrátil späť do Grand Rapids; ďalšie príležitosti by mohol dostať do konca sezóny.

Turgeon a Booth tam a späť... Okrem Hickettsa mierili minulý týždeň do Grand Rapids aj mladý útočník Dominic Turgeon a veterán David Booth. Booth musel byť pred poslaním do AHL umiestnený na waiver listinu, medzitým stihol skórovať proti New Jersey a keď cez waiver prešiel, s Turgeonom si nakrátko vymenil miesto, aby sa Red Wings vošli pod platový strop a maximálny limit pre aktívnu súpisku. Očakáva sa, že Red Wings budú v podobných krokoch pokračovať aj naďalej a do konca sezóny budú čoraz viac preferovať aj ďalších mladíkov z AHL.

Luke Glendening zotavený... V stretnutí proti Philadelphii sa vrátil do zostavy Luke Glendening, kľúčový obranár spomedzi útočníkov a najlepší hráč tímu na vhadzovaní. Vrátil sa po dvanástich zápasoch, ktoré vynechal vinou zraneného zápästia. Uviedol sa prihrávkami na oba góly Red Wings.

Bučanie fanúšikov, kritika trénera... Pred dvoma týždňami Red Wings ľahko zvíťazili v Chicagu a vypočuli si, ako United Center bučalo na domácich Blackhawks. Minulý týždeň hrali s Blackhawks na svojom ľade a scenéria sa zopakovala, akurát s tým rozdielom, že bučania sa dočkali oni sami od vlastných fanúšikov. Red Wings predviedli proti Blackhawks nezáživný výkon a zaslúžene prehrali. Zápas nevyšiel brankárovi Jimmymu Howardovi (6/9) a obzvlášť druhej formácii v zložení Niklas Kronwall - Mike Green, Andreas Athanasiou - Dylan Larkin - Tyler Bertuzzi. Táto pätica pozbierala dohromady 18 mínusových bodov. Tréner Jeff Blashill sa po zápase nezdržal kritiky a vyhlásil, že mnohí hráči sa musia naučiť, ako hrať naplno každý zápas. Verejne však kritizoval iba Bertuzziho, jednu z novších tvárí mužstva.

Zetterberg vyrovnal Daciuka... Kapitán Henrik Zetterberg dosiahol v zápase s Chicagom na 604. asistenciu v základnej časti a vyrovnal sa svojej niekdajšej európskej dvojičke Pavlovi Daciukovi na piatom mieste v počte gólových prihrávok v drese Red Wings. Po ďalšej asistencii sa stane novým rekordérom v počte gólových prihrávok medzi európskymi útočníkmi Red Wings.

Zranení hráči blízko návratu... Útočníci Justin Abdelkader, Darren Helm a obranca Trevor Daley si doliečujú zranenia a dúfajú, že do zostavy Red Wings sa vrátia tento týždeň. Abdelkader vynechal posledných šesť zápasov pre zranenie slabín, Helm posledných šesť zápasov pre zranenie pravej nohy a Daley posledné tri zápasy pre bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela.

Mike Green v Zápase hviezd... Obranca Mike Green cez víkend reprezentoval Detroit v Zápase hviezd v Tampe. Bol prvým obrancom Red Wings v tejto exhibícii od čias Nicklasa Lidströma, ktorý v nej hral naposledy v roku 2011. Pre Greena to bol druhý Zápas hviezd v kariére; po prvýkrát sa v ňom predstavil práve v roku 2011, kedy obliekal dres Washington Capitals. All-Star Game sa opäť hral ako turnaj štyroch divízií, Green hájil farby Atlantickej divízie, dostal sa s ňou do finále proti Pacifickej divízii a pri finálovej prehre 2:5 strelil oba góly. V dvoch zápasoch na turnaji pozbieral tri body (2+1). V súčasnej situácii Red Wings je jedným z hlavných kandidátov na výmenu, počas All-Star víkendu však znova pripomenul, že Detroit miluje a chcel by v ňom zostať.

Puempel a Lorito v Zápase hviezd AHL... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids odohral minulý týždeň iba jeden zápas (opäť víťazný), pretože aj v AHL dostala priestor dvojdňová exhibícia hviezd. Súťaže zručností boli na programe v nedeľu, All-Star Game sa odohrá dnes v noci. Griffins budú reprezentovať produktívni útočníci Matt Puempel a Matt Lorito.

Ouellet k dispozícii na výmenu... Red Wings v utorok oznámili ostatným klubom, že mladý obranca Xavier Ouellet (24) je k dispozícii na výmenu (prezradil Bob McKenzie z TSN). Ouellet v tejto sezóne často robieva iba zdravého náhradníka alebo siedmeho obrancu. Red Wings by ho chceli vymeniť za voľbu v nižšom kole draftu. Po tejto sezóne má zmluvu ešte na jeden rok s platom 1,25 milióna amerických dolárov. Red Wings by okrem neho radi vytrejdovali aj útočníka Darrena Helma, ale so zmluvou na ďalšie tri sezóny, klauzulou o nemožnosti výmeny bez svojho súhlasu, priemerným platom 3,85 milióna dolárov za sezónu a bohatou históriou zranení to bude ťažké.

Sága o výmene brankára pokračuje... Petr Mrázek predvádzal minulý týždeň výborné výkony a viacero expertov začalo polemizovať o tom, či klub zmení svoje pôvodné plány a namiesto Mrázeka bude chcieť vymeniť Jimmyho Howarda. O Mrázekovej výmene ako o hotovej veci na moment prestali písať dvaja beat writeri, ktorí ako jediní dlhodobo vyhlasovali, že český brankár v Detroite po tejto sezóne skončí (hlásali Ansar Khan zo servera MLive a Helene St. James z denníka Detroit Free Press). Red Wings sa o výmenu Howarda už pokúšali v nedávnej minulosti, záujemcov ale odradila jeho štedrá a dlhodobá zmluva. Momentálne má Howard zmluvu ešte na jednu sezónu s platom 5,29 milióna dolárov a môže byť vymenený iba do desiatich klubov, ktoré si sám vyberie. Red Wings sa podľa Khana pokúsia o Howardovu výmenu aj tentoraz, tak ako sa o to snažia už niekoľko posledných rokov, a ak opäť neuspejú, budú sa snažiť vymeniť Mrázeka. Mrázeka sa už snažili vytrejdovať do Edmontonu, ale táto snaha stroskotala na nízkej protihodnote. V tomto i nasledujúcich týždňoch bude zaujímavé sledovať, či Red Wings dajú Mrázekovi príležitosť, aby zvyšoval svoju trhovú hodnotu a niekoho zaujal, alebo aby ich prípadnými ďalšími výbornými výkonmi presvedčil, že by mali prehodnotiť svoje plány.

Program na tento týždeň

31.01. Detroit vs San Jose
02.02. Carolina vs Detroit
03.02. Florida vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.