Séria prehier je najdlhšia za posledných 36 rokov

MARTIN UŽÁK | 19.03.2018

Mužstvo sa utápa v najdlhšej sérii prehier od roku 1982. Henrik Zetterberg opäť prepísal históriu. Jedného z hráčov čaká posezónna operácia. Mladíkov v Grand Rapids navštívil vzácny hosť.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Jimmy Howard zastavuje Marca-Édouarda Vlasica (Neville E. Guard, USA Today Sports; 12.03.2018)

Posledné výsledky

12.03. San Jose vs Detroit 5:3
15.03. Los Angeles vs Detroit 4:1
16.03. Anaheim vs Detroit 4:2
18.03. Colorado vs Detroit 5:1

Bilancia a umiestnenie

72 zápasov, 63 bodov, skóre 184:224

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 102 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 102 b.)
NHL: 28. (1. Nashville, 104 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (23)
asistencie: Dylan Larkin (41)
kanadské body: Dylan Larkin (50)
plusové body: Frans Nielsen, Joe Hicketts (obaja +1)
víťazstvá: Jimmy Howard (18)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,93 %)

Stojí za zmienku

Najdlhšia séria prehier za 36 rokov... Detroit Red Wings prehrali už desať zápasov po sebe. Je to ich najdlhšia séria porážok od februára a marca 1982, kedy prehrali štrnásťkrát za sebou, čo je zároveň ich negatívny klubový rekord.

Matematická eliminácia začala... Dlhá séria prehier urýchlila stratu čo i len teoretickej šance na postup do play-off. Niežeby bol postup Red Wings reálny: na postupovej priečke boli naposledy 19. novembra 2017, teda presne pred štyrmi mesiacmi. Na druhú stranu sa patrí spomenúť, že pred začiatkom aktuálnej série porážok strácali na poslednú postupovú pozíciu iba päť bodov; boli teda oveľa bližšie, ako sa môže zdať. Každopádne, porážkou v Los Angeles definitívne prišli o možnosť postúpiť do play-off automaticky - z tretieho miesta Atlantickej divízie. V tomto týždni prídu aj o teoretickú možnosť na postup z ôsmeho miesta vo Východnej konferencii.

Frustrácia hráčov narastá... Niektoré severoamerické médiá sa v posledných dňoch pokúšali vytvárať dojem, že Red Wings prehrávajú zámerne, aby zvýšili svoje šance v draftovej lotérii. Hráči i kouč Jeff Blashill to bez mihnutia oka odmietali. Viacerí hráči v týždni uvádzali, že z aktuálnej série prehier sú už frustrovaní a chcú znova vyhrávať. Ich frustrácia bola viditeľná napríklad v Anaheime, kde sa strhli hneď tri bitky. Zapojili sa do nich Luke Witkowski, Anthony Mantha a Justin Abdelkader. Každý z nich po zápase naznačil to isté: musíme sa ešte viac zomknúť, čo najskôr vyhrať a nechať na prehry zabudnúť. Iní sa vyjadrovali v rovnakom duchu po zápase v Colorade. Kapitán Henrik Zetterberg napríklad vyhlásil, že je hrdý na to, ako jeho spoluhráči v každom z týchto zápasov bojovali. Aký to obrovský rozdiel oproti mienke niektorých médií (a časti fanúšikov).

Koniec šnúry na ľade súperov... Zápasom v Colorade skončila pre Red Wings šnúra, počas ktorej odohrali desať z jedenástich stretnutí v arénach súperov. Posledných desať zápasov odohrali proti mužstvám bojujúcim o postup do play-off. Séria desiatich prehier nie je ich prvou podobne temnou fazónou v tejto sezóne - v novembri a decembri prehrali desať z jedenástich zápasov v rade.

Zetterberg piatym najlepším strelcom... Kapitán Henrik Zetterberg strelil v zápase v San Jose svoj 336. gól v základnej časti NHL a osamostatnil sa na piatom mieste medzi najlepšími strelcami v histórii Detroit Red Wings. Svojím 336. gólom sa odpútal od Teda Lindsayho. Podarilo sa mu to na mieste, kde v októbri 2002 strelil svoj prvý gól v NHL. Viac gólov v drese Red Wings nastrieľali iba Gordie Howe (786), Steve Yzerman (692), Alex Delvecchio (456) a Sergej Fiodorov (400).

Dve tváre prvého útoku... Prvý útok v zložení Gustav Nyquist - Henrik Zetterberg - Tyler Bertuzzi zažiaril v San Jose siedmimi bodmi. Bertuzzi si pripísal tri asistencie, Nyquist a Zetterberg pozbierali po dva body za gól a gólovú prihrávku. Pre mladíka Bertuzziho to bol bodovo najlepší zápas v jeho krátkej kariére v NHL. Nyquist následne skóroval aj na ľade Los Angeles a Anaheimu a s 19 gólmi si upevnil pozíciu druhého najlepšieho strelca tímu. Zápas v Colorade už prvému útoku nevyšiel a jeho členovia pozbierali len 11 mínusových bodov.

Frans Nielsen späť v zostave... V Los Angeles sa vrátil do zostavy Frans Nielsen. Všestranný útočník vynechal predchádzajúce tri zápasy pre podozrenie na otras mozgu.

Mike Green pôjde pod skalpel... Obranca Mike Green bol v tejto sezóne najväčším adeptom Red Wings na výmenu, jeho trejd však stroskotal vinou zranenia krku. Minulý týždeň vysvitlo, že ide o natoľko nepríjemný problém, že Green v lete podstúpi operáciu. Či ju podstúpi ako člen Red Wings, to je zatiaľ otázne, keďže sa môže stať neobmedzene voľným hráčom a odísť bez náhrady.

Vzácna návšteva u Griffins... Grand Rapids Griffins, ktorí sú záložným tímom Detroitu v AHL, prehrali päť z posledných siedmich zápasov a dvanásť stretnutí pred koncom základnej časti ich čaká ešte tuhý boj o postup do play-off. Koncom týždňa ich potešila aspoň návšteva slávneho Darrena McCartyho, niekdajšieho útočníka, ktorý s Red Wings štyrikrát vybojoval Stanley Cup. Bolo to práve v Grand Rapids, kde sa McCarty na začiatku roka 2008 rozohrával predtým, ako sa po mnohých strastiach vrátil do NHL a v drese Detroitu ešte raz zažil víťazné play-off. McCarty prišiel povzbudiť hráčov, najmä tých mladých, počas sobotného ranného rozkorčuľovania. A ako sa patrí, zatrénoval si s nimi v plnej zbroji a v drese Griffins.

Program na tento týždeň

20.03. Detroit vs Philadelphia
22.03. Detroit vs Washington
24.03. Toronto vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.