Víťazstvá a pády Darrena McCartyho

MARTIN UŽÁK | 08.12.2009 | aktualizované 01.04.2021

Hokejisti NHL sú často vnímaní ako celebrity. Ako hlavné tváre najlepšej hokejovej ligy sveta sa tešia z nemalej popularity, sú vzorom pre mnohé deti, zarábajú milióny dolárov, užívajú si luxusu.

Život plný úspechu a slávy je lákavý, no jeho nablýskaný charakter sa môže ľahko obrátiť. Svoje o tom vie i Darren "Mac" McCarty. Tento muž, ktorý bol svojho času jedným z najobľúbenejších športovcov v štáte Michigan, sa na vlastnej koži presvedčil, že hranica medzi slávou a absolútnym dnom môže byť veľmi tenká.


Darren McCarty po zisku Stanley Cupu 2002 (kredit: Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)

Ako chutia splnené sny

McCartyho kariéra v NHL sa rozbehla v roku 1993 v klube Detroit Red Wings. McCarty sa uviedol ako neústupčivý bitkár a srdciar, ktorý zo seba vydáva maximum. Vďaka tvrdým pästiam a veľkej bojovnosti sa rýchlo stal obľúbencom fanúšikov. Jeho popularita ešte stúpla, keď začal nastupovať vo formácii Grind Line, kde nahradil Joeyho Kocura.

Grind Line - tvorená McCartym, Krisom Draperom a Kirkom Maltbym - mala pre Red Wings značný význam. Bola to úderná štvrtá útočná lajna, ktorá súperov ničila tvrdosťou, výbornou defenzívnou činnosťou a neobyčajnou schopnosťou strieľať dôležité góly. Niekoľko významných zásahov mal na konte aj sám McCarty. Najviac ho preslávil nádherný gól, ktorým vo finále 1997 rozhodol o prvom víťazstve Red Wings v Stanley Cupe po dlhých 42 rokoch.

Rok 1997 bol pre McCartyho vrcholom kariéry. Nielenže dal víťazný gól vo finále Stanley Cupu, ale o niekoľko týždňov predtým bol v stretnutí s Coloradom hlavným aktérom slávnej "Krvavej stredy".

Súboje s Avalanche boli pre McCartyho priam pokropením živou vodou. V týchto zápasoch bol ešte bojovnejší, jeho hra išla zakaždým nahor. Potvrdil to aj v roku 2002, kedy prispel k vyradeniu Avs vo finálovej sérii Západnej konferencie. V dramatickom zápolení, ktoré zvykne byť považované za jedno z najlepších v histórii play-off, sa stal so štyrmi gólmi najlepším strelcom, aby neskôr vyhral svoj tretí pohár.

NHL McCartymu ukázala, ako sladko chutia splnené sny. Popri bitkách, ktoré na ľade vyhral, sa však začali množiť prehraté bitky v jeho osobnom živote.


Darren McCarty po zisku Stanley Cupu 1997 (kredit: Mary Schroeder, Detroit Free Press)

Hazard, alkohol, rozvod a bankrot

McCarty bol mimoriadne obľúbený aj preto, že bol obyčajným človekom. Fanúšikovia ho mali radi, pretože cítili, že je jeden z nich. Bol členom rockovej kapely, oplýval málo nosenou úprimnosťou a nerozpakoval sa zájsť do baru či kasína, až tejto nebezpečnej zábave celkom prepadol.

Podľa zistení Larryho Lagea, novinára agentúry Associated Press, začal v roku 1998 vsádzať na zápasy amerického futbalu. Nevsádzal veľa, no postupne sa dostal do bodu, kedy prišiel o väčšiu sumu peňazí. Neskôr prešiel na poker a zo vzniknutých finančných problémov sa viac nevyhrabal.

McCartyho pád na dno bol vehementný už počas výlukovej sezóny 2004/05. Jeho vážne problémy s alkoholom, patologickým hráčstvom a podlžnosťami boli znásobené rozvodom s manželkou Cheryl, s ktorou má štyri deti. Podľa jeho advokáta Martyho Frieda bol rozvod zavŕšený vo februári 2005.

Ďalšou ranou bolo vykúpenie zo zmluvy s Detroitom. Red Wings sa k tomuto kroku odhodlali pred povýlukovou sezónou 2005/06. Dôvodom jeho vykúpenia bolo vysoké zaťaženie novovzniknutého platového stropu, ale aj jeho menšia rýchlosť a nedôrazné korčuľovanie, čo boli dôležité elementy, ktoré sa do modernej NHL nemali hodiť. Aby toho na McCartyho nebolo málo, vykúpenie zo zmluvy preň žiadnym vykúpením nebolo. Agentúra Associated Press uviedla, že zo sumy 538.729 dolárov, ktoré McCarty vykúpením získal, pripadlo 75 % jeho exmanželke Cheryl. Macove aké také spasenie nastalo až o niečo neskôr - po uzatvorení novej kolektívnej zmluvy medzi NHL a NHLPA a podpise kontraktu s Calgary Flames. Jeho problémy sa však neskončili.

V závere základnej časti sezóny 2005/06 sa v médiách objavili správy o tom, že Mac zbankrotoval. Túto informáciu potvrdil ako sám hokejista, tak aj jeho advokát Marty Fried, ktorý pripomenul, že príčinou bankrotu nebol len rozvod a lockout, ale aj fakt, že jeho klient už nezarábal také peniaze, na aké bol kedysi zvyknutý. Fried týmto narážal na jeho posledný kontrakt s Calgary. Flames totiž McCartyho podpísali za 800 tisíc dolárov, čo preň bola najnižšia sezónna gáža od ročníka 1994/95.

Neskôr sa ukázalo, že McCartyho by nezachránila ani tučná zmluva v NHL. Podľa Lagea bol McCarty dlžný celkovo 9,1 milióna dolárov (z toho 1,9 milióna na majetku a 6,2 milióna v nahromadených sumách). Mac dlhoval bankám, spoločnostiam poskytujúcim kreditné kary, priateľom, advokátom, kasínam v Detroite a Las Vegas. Podlžnosti z kasín mali úhrnnú hodnotu 185 tisíc dolárov.

Drea Knufken tvrdí, že mu uškodili aj zlé obchodné rozhodnutia. Investoval stovky tisíc dolárov do kamiónovej dopravy, neskôr však obvinil svojho obchodného partnera z plienenia financií.

V stredu 12. apríla 2006, to jest v deň, kedy správa o bankrote prenikla na verejnosť, sa McCarty postavil pred novinárov a uisťoval ich, že jeho bankrot nijak nesúvisí so vsádzaním na športové podujatia. McCarty popri tom vyhlásil, že ho veľmi mrzí, že z jeho problémov sa stala verejná vec.

Bankrot bol pre McCartyho peklom. Ako zistil Lage, bol nútený začať s dražbou cenností. Medzi vydraženými položkami sa našli aj drahé cigary, loď, ale aj predmety súvisiace s jeho niekdajším pôsobením v Detroite. Mnoho z týchto cenností bolo viazaných na jeho údajných priateľov, ktorí nezaplatili dlhy v kasínach.

Bankrot stál McCartyho veľa, no podľa vtedajších reportáží televíznej stanice ESPN sa nijak netýkal jeho charitatívnej organizácie The McCarty Cancer Foundation. Mac ju založil v roku 1996 na počesť svojho otca, ktorý v roku 1995 dostal rakovinu kostnej drene a koncom roka 1999 zomrel. McCarty stál v čele tejto organizácie bez nároku na honorár a počas jej existencie pomohol vyzbierať stovky tisíc dolárov na charitatívne účely.

Zlé podnikateľské rozhodnutia, rozvod, patologické hráčstvo a boj s fľašou sprvoti stáli v úzadí úspešnej kariéry v NHL, čo sa však po sezóne 2006/07 zmenilo. Hokejista priťahujúci pozornosť širokým úsmevom s chýbajúcim zubom nakoniec skončil skôr, ako by si kedy bol pomyslel.


Darren McCarty krátko po zisku Stanley Cupu 2002 (kredit: Eric Seals, Detroit Free Press)

Druhá šanca v rodine i na ľade

Absolútne dno, na ktorom sa McCarty ocitol, sa nedalo obrátiť bez tvrdého a trpezlivého boja. Tento fakt bol pre bojovníka jeho kalibru malou výhodou a dával mu aspoň nejakú nádej. Mac si bol totiž vedomý toho, že robí chyby. Keď sa dostal na absolútne dno, zaumienil si, že chybovať prestane.

McCartyho návrat k solventnosti sa začal koncom júla 2007. Jo-Ann Barnas z denníka Detroit Free Press uvádza, že hlavným stimulom k obratu bola exmanželka Cheryl, ktorej McCarty zatelefonoval počas lodných pretekov v Detroite. Z neplánovaného telefonátu sa nakoniec vykľul dlhý rozhovor, v ktorom mu Cheryl pripomenula, že ak sa nezmení, ľahko sa môže stať, že sa k nemu nemusia vrátiť tí, ktorí ho milujú.

McCarty bol touto dobou v takom beznádejnom stave, že neprejavoval záujem ani o vlastné deti. Telefonát jeho exmanželky ho však primäl k tomu, aby prestal výdatne piť a začal na sebe pracovať.

McCarty si v snahe o usporiadanie života stanovil tri priority: triezvosť, rodinu a hokej. Samotu a pohárik vymenil za štvrtú odvykaciu kúru. Neskôr sa vrátil k exmanželke a svojim štyrom deťom, aby s nimi začal žiť na predmestí Detroitu. Jeho vzťah so Cheryl však nebol o láske. Udržiavali medzi sebou skôr rešpekt a komunikáciu, teda niečo, čo podľa McCartyho predtým nemali.

Po tom, čo si McCarty usporiadal svoj rodinný život, začal sa zlepšovať aj jeho fyzický stav. Podľa Lagea začal chodievať do tréningového komplexu Core Sports Fitness v michiganskom meste Troy, ktorého spoluvlastníkom bol jeho bývalý spoluhráč z Grind Line, Kris Draper. Draper videl pokrok, ktorý McCarty urobil, a nabádal ho, aby to s návratom k hokeju myslel vážne.

Draper mal na McCartyho obrátení podobný podiel ako exmanželka Cheryl. Kým Cheryl mu dala druhú šancu v jeho rodinnom živote, Draper mu pomohol s návratom na ľadové plochy.

Koncom roka 2007 McCarty podpísal kontrakt s Flint Generals (IHL), teda s mužstvom, ktorého spoluvlastníkom bol práve Draper. Nastúpil do jedenástich zápasov, zaznamenajúc 30 trestných minút a šesť bodov za tri góly a tri asistencie.

McCarty sa počas pôsobenia v IHL stretol aj s manažérom Red Wings, Kenom Hollandom. Holland bol kedysi skaut, ktorý ho v roku 1992 draftoval. Podľa Lagea bol Holland ďalším človekom, ktorý si na McCartym všimol isté pozitíva. Hollanda oslovil napríklad jeho neobvykle konzervatívny účes.

Ďalší McCartyho pokrok bol demonštrovaný v závere januára 2008. Grand Rapids Griffins, záložný celok Detroitu z AHL, s ním podpísali skúšobný kontrakt, pričom za niekoľko dní prišlo aj na riadnu zmluvu. Účinkovanie v AHL McCartymu zabezpečilo značnú pozornosť. Na jeho prvý domáci zápas za Griffins sa na svoju vlastnú žiadosť prišla osobne pozrieť aj jeho dobrá priateľka Karen Newman, speváčka, ktorá mala na starosti hymnu v detroitskej Joe Louis Arene. A Mac? Ten hneď vo svojom prvom domácom súboji strelil hetrik, pridal asistenciu a dočkal sa takmer päťminútových ovácií v stoji od viac než desiatich tisíc fanúšikov, aby pri neskoršom emotívnom rozhovore s novinárom Markom Newmanom uviedol, že na túto noc nikdy nezabudne.

Sezóna 2007/08 sa spočiatku zdala byť stratená (McCarty v roku 2007 odohral jeden jediný zápas), neskôr však začala ponúkať fantastickú príležitosť. McCarty úspešne prešiel z IHL do AHL, takže sa zdalo, že by sa mohol vrátiť aj do NHL, ba dokonca priamo k svojim milovaným Red Wings.

Mike Babcock, hlavný kouč Red Wings, sprvoti nechcel o McCartyho príchode ani počuť. McCarty ale pôsobil sebavedomo, tvrdo na sebe zapracoval a keď išlo do tuhého, predvádzal heroické výkony. V priebehu niekoľkých týždňov zaznamenal taký progres, že sa mu napokon podarilo vrátiť do tímu, s ktorým zožal najväčšie športové úspechy.

Detroit si McCartyho upísal 25. februára 2008. O 10 dní na to ho povolal do svojho mužstva. Prvý zápas v drese Red Wings po takmer piatich rokoch odohral dňa 28. marca 2008. Zatiaľ čo v lete sa trápil so závislosťou na alkohole, následkami bankrotu a nahlodanými rodinnými vzťahmi, tentoraz opúšťal šatňu svojho mužstva a všímal si, ako sa Joe Louis Arena po jeho vykročení na ľad mohutne rozburácala. Jeho veľký večer ocenil aj tréner Babcock, ktorý ho postavil do otváracej formácie po boku Drapera a Maltbyho. V takéto pompézne obnovenie slávnej Grind Line nedúfal snáď nikto.

McCarty po svojom návrate žiaril šťastím. Pre médiá vyhlásil, že sa mu splnil ďalší sen. V rozhovore s Lageom uviedol, že sa už pohybuje na oveľa lepších miestach a že si kladie otázku, či tento pokus zostať triezvym bude úprimný. Podľa vlastných slov si uvedomoval, že problémom musí čeliť a že je dôležité byť nielen hokejistom, ale v prvom rade človekom. To bolo niečo, čo v minulosti nevedel.

McCarty absolvoval tri zápasy základnej časti sezóny 2007/08 a s mužstvom Red Wings zostal aj počas play-off. Vo vyraďovacích bojoch odohral 17 stretnutí. V druhom zápase prvého kola proti Nashvillu strelil gól, aby sa o niekoľko týždňov na to tešil z ďalšieho víťazstva Stanleyho pohára. Spolu s Draperom, Maltbym, Tomasom Holmströmom a Nicklasom Lidströmom bol synonymom víťazstva, keďže tak ako oni bol pri všetkých štyroch triumfoch Detroitu z prelomu tisícročí.

Znovuzrodený McCarty bol v Detroite ocenený zmluvou aj na ročník 2008/09. Red Wings mu tak umožnili absolvovať už trinástu sezónu v ich drese. Sezónu mu však pokazilo zranenie slabín, pre ktoré trávil viac času na farme v Grand Rapids. Za Detroit odohral 13 zápasov s bilanciou jedného gólu a 25 trestných minút.

Sezóna 2008/09 bola pre McCartyho poslednou v jeho kariére. Na ľade sa rozlúčil v pondelok 24. novembra 2008 vo Vancouveri. V súboji proti Canucks si odkrútil 12 striedaní a stihol sa aj pobiť. V NHL absolvoval celkom 758 zápasov základnej časti (659 v drese Red Wings) a 174 stretnutí play-off (167 v drese Red Wings). V základnej časti strelil 127 gólov, pozbieral 288 bodov a nahromadil 1.477 trestných minút. V play-off pridal 23 gólov, 26 asistencií a 228 trestných minút.


Darren McCarty útočí na Claudea Lemieuxa počas "Krvavej stredy" (archív Detroit Red Wings, 26.03.1997)

Daň, ktorú treba platiť

Darren McCarty toho zažil naozaj mnoho. Vypracoval sa vo významnú súčasť obávanej lajny Grind Line, bol ústrednou postavou "Krvavej stredy" a hrdinom, ktorý Detroitu pomohol ukončiť 42 rokov trvajúce čakanie na Stanley Cup. Na ľade vynikal päsťami, mimo ľadu však dostával viac úderov, ako by bol schopný uniesť. Alkohol a patologické hráčstvo ho doviedli až k bankrotu a pokriveniu rodinných vzťahov, no vďaka druhej šanci od svojich blízkych, odhodlaniu a zvyku neustupovať zo žiadneho súboja sa dokázal vrátiť na správnu cestu.

Samozrejme, návrat na správnu životnú cestu nezaručuje, že na nej človek aj zostane. Monštrá a nesváry, ktoré dokážu meniť charakter a fyzický i psychický stav, sa s Darrenom McCartym vlečú naďalej. Napríklad Carol Cain z kanálu CBS Detroit v rozhovore z marca 2014 zistila, že McCarty sám seba už dlhšie obdobie vnímal ako "alkoholika, ktorý sa dokáže kontrolovať". McCarty podľa vlastných slov pil aj naďalej, ale nie tak intenzívne ako v minulosti.

McCarty sa po skončení kariéry stal príležitostným televíznym a rozhlasovým analytikom. V tejto funkcii však zotrval len krátko. Neskôr si našiel novú priateľku Sheryl, s ktorou sa odsťahoval na Floridu, ale ani toto manželstvo mu nevydržalo. Nepomohol ani ochranný príkaz, o ktorý sa pod tlakom výhražných správ postarala samotná Sheryl (inak zdravotná sestra), a ktorý mal zabrániť tomu, aby sa McCarty vrátil k niekdajšiemu bujarému spôsobu života.

Koncom roka 2013 vydal McCarty v spolupráci s novinárom Kevinom Allenom knihu My Last Fight: The True Story of a Hockey Rock Star (Moja posledná bitka: pravdivý príbeh hokejovej rockovej hviezdy). McCarty sa v nej venoval nielen svojim pästným súbojom, veľkým víťazstvám a mnohým úspechom, ktoré s Red Wings zažil, ale aj príležitostnému hraniu v rockovej kapele a problémom, ktorým čelil v súkromnom živote. Okrem hazardu, alkoholu, rozvodu, bankrotu alebo falošných priateľstiev popísal aj svoje problémy s drogami, neveru a smrť otca.

V posledných rokoch sa začal častejšie ukazovať na komunitných akciách Red Wings, vrátil sa do Michiganu a začal pravidelnejšie hrávať za klubovú starú gardu. Inokedy ho zamestnávali aktivity jeho detí. Chvíľu nosil dlhšie vlasy, mal chrapľavejší hlas a na čele vrásky. Neraz pôsobil unavene.

V roku 2015 takmer zomrel po tom, čo sa na jeho zdraví začali prejavovať dekády pitia a užívania drog. Skoncoval s alkoholom, prestal fajčiť cigarety a schudol takmer 30 kilogramov. Tentoraz ho však nezachránil návrat k hokeju, ale liečebné užívanie marihuany. Praktikuje ho dodnes, od roku 2020 dokonca predáva svoju vlastnú značku tohto preparátu a podľa vlastných slov je inšpiráciou pre tých, ktorí si nevedia dať rady so závislosťou a potrebujú pomoc.

Tento prijatý model "menšieho zla" je prakticky daň, ktorú musí platiť, keďže boj s neduhmi, vinou ktorých začal padať, zvykne byť bojom na celý život. V súčasnosti - v roku 2021 - je najdôležitejšie, že hoci bojuje len vďaka substitučnej liečbe, tak bojuje, víťazí a nepadá.

Podklady:
  • Darren McCarty knew how to beat any drug test. Now his marijuana brand is on the market (Evan Petzold, Detroit Free Press; 02.07.2020)
  • Former Red Wing Darren McCarty joins marijuana company, says pot saved his life (Kathleen Gray, Detroit Free Press; 26.08.2019)
  • Darren McCarty faces demons, prepares for next chapter (Carol Cain, Detroit Free Press; 30.03.2014)
  • My Last Fight: The True Story of a Hockey Rock Star (Darren McCarty & Kevin Allen, Triumph Books, 2013; ISBN 978-1-60078-885-7)
  • Darren McCarty, wife get protection order (The Detroit News; 06.06.2012)
  • 25 rich athletes who went broke (Drea Knufken, Business Pundit; 18.05.2009)
  • Darren McCarty's priorities: Sobriety, Family & Hockey (Larry Lage, Associated Press; 11.04.2008)
  • Mac's back! (Mark Newman, Grand Rapids Griffins; 12.03.2008)
  • From grind to grace (Jo-Ann Barnas, Detroit Free Press; 27.01.2008)
  • McCarty eyes NHL comeback, to play in IHL (Bill Roose, Detroit Red Wings; 08.01.2008)
  • McCarty traces bankruptcy to lockout (Associated Press via ESPN; 12.04.2006)
  • Ex-Red Wing Darren McCarty files for bankruptcy (Jeff McIntosh, Associated Press; 12.04.2006)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.