Mr. Hockey, The Captain a jeden Mr. Perfect

MARTIN UŽÁK | 05.03.2014


Zľava doprava: Nicklas Lidström, Gordie Howe, Ted Lindsay, Steve Yzerman, Brendan Shanahan (Carlos Osorio, Associated Press)


Detroit Red Wings stoja pred oficiálnym vyradením siedmeho čísla dresu v klubovej histórii. A tak ako v šiestich predošlých prípadoch, aj tento raz padne voľba na číslo patriace suverénnej legende.

Čísla, s ktorými nastupovali Gordie Howe (číslo 9; vyradené v roku 1972), Ted Lindsay (7; 1991), Alex Delvecchio (10; 1991), Terry Sawchuk (1; 1994), Sid Abel (12; 1995) a Steve Yzerman (19; 2007), budú od 6. marca 2014 doplnené číslom 5, ktoré nosieval Nicklas Lidström. Lidström bude prvým bekom i prvým európskym hokejistom, ktorému sa tejto pocty v Detroite dostane.

O voľbe Nicklasa Lidströma nemožno ani len pochybovať. Tento švédsky elegán bol počas svojej kariéry zrejme najužitočnejším hráčom Red Wings, čo svojho času (a na prvotné prekvapenie okolia) naznačoval aj legendárny kapitán Yzerman, ktorý bol Lidströmovým spoluhráčom po dobu 14 sezón.

Podobne ako Howe a Yzerman, aj Nick Lidström sa dočká oficiálneho vyradenia svojho čísla krátko po skončení aktívnej kariéry a po tom, čo bol tento akt všeobecne očakávaný už vtedy, keď ešte hrával. Niečo podobné sa nedá prehlásiť o žiadnych iných hokejistoch, ktorí nosili dres s okrídleným kolesom.

Howe, Yzerman a Lidström tvoria unikátny súbor legiend aj z iných dôvodov.

Gordie Howe bol najčastejšie hrajúcim hokejistom a Steve Yzerman najdlhšie slúžiacim kapitánom v histórii NHL. Nicklasa Lidströma zasa možno považovať za najvyrovnanejšieho hokejistu všetkých čias. Všetci traja nastupovali za Red Wings minimálne 20 sezón, všetci traja vytvorili celý rad klubových rekordov a všetci traja pomohli hneď k niekoľkým víťazstvám Stanley Cupu.

Howe, Yzerman a Lidström sú v slovníku NHL známi ako Mr. Hockey, The Captain a Mr. Perfect. Howe a Yzerman sú pritom považovaní za dvoch najväčších hokejistov, ktorí kedy hrali za Red Wings.

Po 6. marci 2014 a oficiálnom vyradení čísla 5 by sa malo stať nepísaným pravidlom, že u Detroit Red Wings sa nebude hovoriť o dvojici, ale o trojici ikonických klubových legiend.

Veď Nick Lidström pasuje ku Gordiemu Howeovi a Steveovi Yzermanovi prinajmenšom perfektne.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.