Grand Rapids Griffins vybojovali Calder Cup

MARTIN UŽÁK | 14.06.2017 

Záložný celok Detroit Red Wings z Grand Rapids uspel vo finále play-off AHL proti Syracuse Crunch, záložnému celku klubu Tampa Bay Lightning, a po víťazstve 4:2 na zápasy vybojoval Calder Cup.


Čerství šampióni Americkej hokejovej ligy (Grand Rapids Griffins)


Griffins týmto triumfom zavŕšili svoju spanilú jazdu vyraďovacími bojmi, keď predtým postupne porazili mužstvá Milwaukee Admirals (3:0 na zápasy), Chicago Wolves (4:1) a San Jose Barracuda (4:1).

Griffins vyhrali Calder Cup po druhýkrát v histórii, po prvýkrát sa im to podarilo v roku 2013 a aj vtedy zdolali vo finále Syracuse. S dvomi triumfami sú teraz najúspešnejším klubom AHL za posledných sedem rokov.

Griffins začali finále víťazstvami 3:2 a 6:5 po predĺžení na vlastnom ľade, vďaka čomu ešte zveľadili svoju úžasnú domácu bilanciu v tohtoročnom play-off na deväť víťazstiev bez jedinej prehry. Mužstvo Crunch vyhralo tretí finálový zápas, prvý z troch na vlastnom ľade, 5:3, čím vylepšilo svoju vlastnú domácu bilanciu na desať výhier bez jedinej prehry. Syracuse doma po prvýkrát zaváhalo až vo štvrtom finálovom zápase, ktorý Griffins vyhrali 2:3. V piatom zápase ťahali Griffins za kratší koniec a s arénou súpera sa rozlúčili prehrou 5:1. V šiestom zápase, hranom dnes v noci, boli však opäť úspešní Griffins, víťazstvom 4:3 vylepšili svoju dokonalú domácu bilanciu na desať výhier bez jedinej prehry a zaslúžene sa stali šampiónmi AHL.

Úspešné play-off 2017 bolo pre Grand Rapids v mnohých smeroch rekordné. Griffins vyhrali osem zo svojich prvých deviatich zápasov v play-off, ešte nikdy predtým nezačali play-off tak dobre. Dokázali vyhrať všetkých desať zápasov, v ktorých otvorili skóre. V trinástich zápasoch za sebou skórovali v presilovej hre, čím vytvorili ďalší klubový rekord. Klubový rekord predstavovalo aj desať domácich víťazstiev v rade. Na domácom ľade neprehrali ani raz a celkovo na ňom nastrieľali až 46 gólov. Za posledných päť sezón, vrátane tejto, odohrali v play-off 78 zápasov v 15 sériách a až 49 zápasov a 12 sérií vyhrali. Ide o jednoznačne najlepšie výsledky za posledné roky v play-off Americkej hokejovej ligy.

Z tohtoročného triumfu Grand Rapids sa teší aj trojica hokejistov z Českej republiky. Sú nimi útočníci Tomáš Nosek, Martin Frk a obranca Filip Hronek.

Tomáš Nosek odohral všetkých 19 zápasov Griffins v play-off a pozbieral v nich 22 bodov za 10 gólov a 12 asistencií. Bol najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom Grand Rapids; v bodovaní Calder Cupu skončil na treťom mieste. Päťkrát skóroval v presilovke, pozbieral 18 trestných minút a pripísal si štyri plusové body. V dvoch finálových zápasoch si pripísal po dva body, v šiestom finále bodoval hneď trikrát za tri gólové prihrávky. Prvé finále rozhodol gólom 13,9 sekundy pred koncom tretej tretiny. Istú dobu bol najlepším strelcom play-off. V nasledujúcej sezóne ho čaká prechod do NHL.

Martin Frk odohral 16 zápasov (sériu prvého kola proti Milwaukee vynechal pre zranené rameno) a pripísal si 15 bodov (5+10). Pozbieral aj 20 trestných minút a tri plusové body. V druhom finále sa predviedol troma bodmi v presilovej hre (1+2). Šieste finále okorenil víťazným gólom v tretej tretine, asistenciou a titulom prvej hviezdy zápasu. Stal sa prvým Čechom, ktorý vyhral Memorial Cup i Calder Cup. Red Wings s ním budú jednať o novej zmluve.

Filip Hronek odohral dva zápasy finále Centrálnej divízie proti Chicagu; v oboch bol dočasnou náhradou za krátkodobo zraneného Briana Lashoffa. Pripísal si dva mínusové body a šesť trestných minút. Bol jedným zo siedmich nováčikov, ktorí tento rok debutovali v drese Griffins v play-off.

Okrem dvojice Nosek - Frk vo veľkom produkovali aj ďalší forvardi Grand Rapids.

Tyler Bertuzzi, synovec bývalého útočníka Red Wings, Todda Bertuzziho, pozbieral 19 bodov (9+10), stal sa držiteľom Jack A. Butterfield Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off a (znova) potvrdil, že vo vyraďovacích bojoch jeho hra stúpa na vyššiu úroveň. Po 42 zápasoch v play-off AHL má na konte až 39 bodov za 23 gólov a 16 asistencií. Stal sa novým rekordérom Griffins v počte gólov a víťazných gólov (8) v play-off. Do dnešného šiesteho finále, v ktorom strelil dôležitý gól na 3:3, išiel so zranenou rukou a hral na vlastnú päsť.

Minimálne bod na zápas zbierali aj veteráni Ben Street (8+13; rozhodol druhé finále v čase 87:02) a Eric Tangradi (2+17). Talentovaný Jevgenij Svečnikov pozbieral 12 bodov (5+7). Veterán Matthew Ford nastrieľal šesť gólov v presilovke, čo bol najlepší výkon spomedzi všetkých hráčov v Calder Cupe.

Z obrancov boli najproduktívnejší Joe Hicketts (1+7), Nathan Paetsch (2+5; za Griffins odohral už 78 zápasov v play-off, čo je ďalší klubový rekord) a Robbie Russo (0+7). Vyniknúť dokázali aj defenzívne ladený Dan Renouf (nečakaný dvojgólový hrdina kľúčového štvrtého zápasu; v play-off celkovo 2+2), ostrieľaný Brian Lashoff (1+3) a razantný Dylan McIlrath (0+5), protihodnota z výmeny Thomasa Vaneka. McIlrath svojou tvrdou hrou nepúšťal do zostavy tínedžera Filipa Hroneka, vydobyl si štatút posledného dielu do víťaznej mozaiky mužstva a s desiatimi plusovými bodmi bol najlepší v tíme spolu s útočníkom Mitchellom Callahanom.

Brankár Jared Coreau odchytal všetky zápasy okrem necelých 41 minút piateho finále, kedy po rýchlych piatich inkasovaných góloch pustil do akcie Eddieho Pasqualeho (19/19). Inkasoval 2,89 gólu na zápas a celkovo zastavil 90,9 % striel súperov. V druhom finále chytil 50 z 55 striel, jedno trestné strieľanie a v prvom predĺžení aj viacero veľkých príležitostí Syracuse. Ziskom Calder Cupu splnil svoj avizovaný tohtosezónny cieľ.

Pod celkový triumf mužstva vedeného ostrieľaným koučom Toddom Nelsonom, ktorý sa netají túžbou vrátiť sa späť do NHL, sa podpísalo jedenásť hráčov, ktorí už obliekli dres Detroit Red Wings. Sú nimi Brian Lashoff, Mitchell Callahan, Tomáš Nosek, Tyler Bertuzzi, Ben Street, Eric Tangradi, Jevgenij Svečnikov, Robbie Russo, Dan Renouf, Jared Coreau a drobný útočník Matt Lorito (v play-off pozbieral 13 bodov). Na niekoľkých ďalších tohtoročných šampiónov debut v drese Red Wings ešte len čaká.

Oba triumfy Grand Rapids Griffins v Calder Cupe - ten súčasný i ten z roku 2013 - zažili traja hokejisti. Sú nimi beci Nathan Paetsch, Brian Lashoff a útočník Mitchell Callahan.

Pre Detroit Red Wings ide o deviate celkové víťazstvo ich záložného mužstva v AHL. Red Wings sa okrem dvoch triumfov Griffins mohli tešiť aj z víťazstiev svojich predošlých záložných celkov Indianapolis Capitals (1942 a 1950), Pittsburgh Hornets (1967) a Adirondack Red Wings (1981, 1986, 1989 a 1992).




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.