Prečo bol Vanek vymenený za nízku protihodnotu

MARTIN UŽÁK | 03.03.2017 

Je to už viac ako rok, čo sa na tomto blogu etablovalo zverejňovanie odpovedí na konkrétne otázky čitateľov a užívateľov komunitnej stránky Detroit Red Wings CZ & SK a čitateľov blogu Hockeytown Blog z vybraného časového obdobia (odkazy na všetky staršie série odpovedí na vaše otázky týkajúce sa Red Wings nájdete pod tagom "Odpovede"). V posledných dvoch dňoch mnohých z vás zaujímala odpoveď iba na jednu otázku: Prečo bol útočník Thomas Vanek pred stredajšou uzávierkou prestupov vymenený za takú nízku protihodnotu?


Thomas Vanek (Mark J. Terrill, Associated Press)


Skôr ako začnem, aby to bolo zrejmé hneď na začiatku - tento článok neodpovedá na otázku, prečo bol Thomas Vanek vôbec vymenený. Detroit Red Wings už pred uzávierkou prestupov avizovali, že ak sa dovtedy neodlepia od dna tabuľky Východnej konferencie a neposilnia svoje šance na postup do play-off, tak budú rozpredávať (vymieňať) zavedených hráčov, ktorí sa v lete môžu stať neobmedzene voľní, aby o nich neprišli bez náhrady.

Red Wings mali na súpiske štyroch hráčov, ktorí sa po skončení sezóny mohli stať neobmedzene voľní, a všetci okrem jedného boli naozaj vymenení. Okrem Vaneka sa sťahovali aj Brendan Smith a Steve Ott; jediný z tejto skupiny, kto nakoniec zostal, bol Drew Miller, predtým nakrátko poslaný na farmu.

Takýto postup je údelom každého klubu, ktorý nemá reálnu nádej na postup do play-off a pred uzávierkou prestupov sa snaží vymeniť hráčov s potenciálom žoldnierov. Takýchto hráčov lepšie postavené mužstvá vyhľadávajú preto, aby si nimi pomohli v Stanley Cupe, a keď im to s nimi nevyjde, tak ich nechajú odísť a nemajú ich ďalej pod zmluvou - preto sú to žoldnieri najatí v prvom rade na záverečnú fázu sezóny. Horšie postavené kluby za takýchto hráčov získavajú výbery v drafte alebo talentovaných mladíkov. Takto to v NHL fungovalo, funguje a aj naďalej bude fungovať, či sa to fanúšikom páči, alebo nie. Detroit Red Wings v tomto smere urobili presne to, čo avizovali a čo robí každý klub bez reálnej šance na postup do vyraďovacej fázy. Výmena Thomasa Vaneka sa preto dala očakávať a za daných okolností nebola prekvapujúca.

Rekapitulácia výmeny

Thomas Vanek bol vymenený k Florida Panthers za podmienečnú voľbu v treťom kole draftu 2017 a obrancu Dylana McIlratha. Red Wings si do konca sezóny ponechali polovicu Vanekovho zostávajúceho platu. Nie je to však celá polovica (1,3 milióna dolárov) z jeho celej sezónnej gáže, ako to nepresne uviedli niektorí novinári, ale pomerná časť platu, keďže hokejisti NHL sú platení priebežne a nie až po skončení ročníka. Red Wings teda v skutočnosti doplatia iba niekoľko sto tisíc dolárov z jeho zostávajúcej sezónnej gáže.

Podmienečná voľba v drafte je viazaná na obchod medzi Panthers a tímom Arizona Coyotes. Pre Red Wings to znamená, že pokiaľ Panthers postúpia do play-off, Detroit miesto toho získa voľbu v treťom kole draftu 2017 od Arizony. Keďže Arizona je na tom podstatne horšie ako Florida, pri takomto scenári by bol výber Red Wings vyšší.

Vanek sa po skončení sezóny môže stať neobmedzeným voľným hráčom, čo znamená, že sa bude môcť upísať ktorémukoľvek klubu NHL. V 48 zápasoch v drese Red Wings pozbieral 38 bodov a s 15 gólmi bol ich najlepším strelcom. Ak bude takto produkovať aj na Floride, v lete si bude môcť platovo výrazne polepšiť.

Dylan McIlrath je dvadsaťštyriročným obrancom, desiatkou draftu 2010. Je dobre stavaný (196 centimetrov a 100 kilogramov), defenzívne ladený, hrá tvrdo, je slabším korčuliarom. V NHL zatiaľ odohral 43 zápasov v drese New York Rangers a Panthers s bilanciou päť bodov (3+2) a 94 trestných minút. Jeho vývoj výrazne spomalilo zranenie pravého kolena. Red Wings ho okamžite po výmene poslali na svoju farmu do Grand Rapids, kde by mal sezónu dohrať. V lete sa môže stať neobmedzene voľným hráčom.

Nízka protihodnota za Thomasa Vaneka prekvapila nielen fanúšikov, ale aj niektorých novinárov (hoci ďalší sa nad ňou nijak zvlášť nepozastavovali a niektorí za víťaza tejto výmeny považovali Red Wings a Panthers dokonca vinili z riskovania), takže krátko po potvrdení trejdu kontaktovali Kena Hollanda, generálneho manažéra Red Wings, aby poodhalil ďalšie detaily. Holland uviedol, že za Vaneka získal to najlepšie, čo mohol. "Bola to najlepšia ponuka, akú sme za neho dostali," povedal doslova.

Na tomto mieste musím pripomenúť, že s vyjadrením "bola to najlepšia ponuka, akú sme za neho dostali" sa v tomto článku ďalej pracuje ako s faktom, ktorý možno ľahko dokázať. Ak tomuto vyjadreniu z nejakého dôvodu neveríte (niektorí fanúšikovia dnes naozaj zmýšľajú aj takto a slovám trénerov, manažérov či dokonca samotných hráčov často neveria a vytvárajú radšej vlastné konšpiračné úvahy), potom nebudú presvedčivé žiadne fakty.

Prečo z toho nebolo viac

Thomas Vanek v Detroite prekonal očakávania a dokázal znova žiariť po tom, čo bol v lete 2016 vykúpený zo zmluvy klubom Minnesota Wild. Niektorí novinári a experti sa domnievali, že Red Wings by za neho mali získať to najlepšie, čo vo svojej situácii môžu, a síce voľbu v prvom kole draftu. Nakoniec sa ukázalo, že záujem ostatných klubov očividne nebol taký veľký, ako sa predpokladalo.

Vanek a Red Wings v tom neboli sami. V deň uzávierky prestupov - a teraz pozor - nebola vymenená ani jedna jediná voľba v prvom kole draftu. Dokonca, od samého začiatku tejto sezóny sa v NHL objavili iba dve výmeny, v ktorých sa jeden z klubov ochotne vzdal svojej najcennejšej draftovej voľby. V prvom prípade, štyri dni pred tohtoročnou uzávierkou prestupov, boli vymenení arizonskí útočníci Martin Hanzal a Ryan White za prvú voľbu Minnesota Wild, dlhodobého lídra Západnej konferencie, pričom v tejto výmene sa otočili štyri voľby v rôznych kolách draftu. Výber v prvom kole draftu obetovali ešte lídri celej súťaže, Washington Capitals, ktorí tri dni pred uzávierkou získali od St. Louis Blues Kevina Shattenkirka, renomovaného to zadáka, ktorý mimochodom odmietol trejd k Tampa Bay Lightning a tam chystanú zmluvu na sedem rokov s celkovým platom 42 miliónov dolárov. Ďalší to dôkaz toho, čo pre kluby v dnešnej dobe znamená draftovanie na popredných pozíciách.

Vanek dlho pred uzávierkou prestupov pripomínal, že s výmenou na poslednú chvíľu má skúsenosť a že by ho neprekvapila. Je teda na mieste spomenúť aj to, ako bol pri uzávierke vytrejdovaný v minulosti.

Stalo sa tak krátko pred uzávierkou prestupov 2014, kedy hrával za New York Islanders a počas sezóny verejne odmietol lukratívnu ponuku na novú zmluvu na sedem rokov s celkovým platom 50 miliónov dolárov. Islanders ho preto pred uzávierkou prestupov vytrejdovali k Montreal Canadiens za výber v druhom kole draftu 2014 a mladého útočníka Sebastiana Collberga, ktorý to do NHL nakoniec nikdy nedotiahol.

Vanek v play-off 2014 nepriniesol to, čo od neho Canadiens očakávali, po sezóne v mužstve skončil, následne sa upísal klubu Minnesota Wild a skôr než naplnil svoju honosnú trojročnú zmluvu s celkovým platom 19,5 milióna dolárov, znova sklamal a bol vykúpený z tretieho roka kontraktu.

Pripočítajte k tomu medializovanú kritiku jeho stále nevýraznejších výkonov v play-off (18 mínusových bodov z posledných troch sérií), povesť náladového hráča nehrajúceho vždy naplno, časté zranenia (nevyhli sa mu ani v Detroite), kariéru za zenitom, slabšiu defenzívu a podľa niektorých kritikov aj nevýrazné korčuľovanie, ktoré nikdy nebolo jeho silnou stránkou, a máte pohromade hlavné dôvody, prečo ostatné kluby NHL o neho (opäť) nestáli tak veľmi, ako sa pôvodne očakávalo. Ešte raz zdôrazňujem: v jeho prípade sa to stalo opäť, nie po prvýkrát.

Ako je vidieť, výmena, ktorú urobili Red Wings, je veľmi podobná tej, ktorú pri uzávierke prestupov 2014 urobili New York Islanders. Ostatné kluby o Vaneka nebojovali za každú cenu ani vtedy, keď ešte produkoval vo vyššom tempe ako teraz, a nebojovali oň za každú cenu ani pred niekoľkými dňami. Craig Custance z ESPN napísal, že fanúšikovia Red Wings sú možno sklamaní, no zvyšok ligy veľmi dobre vie, aký je Vanek hráč - ako boduje v základnej časti a ako sa vytráca v play-off.

Red Wings môžu byť vďační za to, že Vanek bol u nich veľkou výnimkou a urobil všetko, čo od neho očakávali, a ešte oveľa viac. Nakoniec až zvyšok tejto sezóny a prípadné play-off s mužstvom Panthers ukáže, či sa skutočne zlepšil až natoľko, aby si ho iné kluby cenili viac a aby si vo výmene zaslúžil vyššiu protihodnotu ako len voľbu v treťom kole draftu a zadáka, ktorý môže v lete odísť, alebo sa v NHL nikdy nemusí presadiť.

"Je úžasné, aký odlišný pohľad máme na tú istú udalosť dvadsaťštyri hodín po tom, ako sa stala."


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.