Griffins postúpili do konferenčného finále

MARTIN UŽÁK | 14.05.2017 

Grand Rapids Griffins zvládli semifinále play-off Západnej konferencie Americkej hokejovej ligy proti tímu Chicago Wolves a po víťazstve 4:1 na zápasy postúpili do konferenčného finále.


Hokejisti Griffins (Randy Cleves, Grand Rapids Griffins)


Griffins, ktorí v AHL robia farmu Detroit Red Wings, začínali proti Wolves, záložnému celku St. Louis Blues a svojmu divíznemu rivalovi, ktorý ich na konci základnej časti predbehol na čele Centrálnej divízie, dvoma zápasmi na ľade súpera. V tom prvom zvíťazili 4:1, v druhom prehrali 3:7, následne triumfovali 4:2, 6:3 a dnes v noci 5:2. Do finále Západnej konferencie postúpili už tretíkrát za posledných päť rokov.

Griffins odohrali v tohtoročnom play-off zatiaľ osem zápasov, hneď sedemkrát zvíťazili a celkovo nastrieľali až 34 gólov. V domovskej Van Andel Arene hrali štyrikrát, zakaždým vyhrali a celkovo tam strelili 19 gólov. Potentný útok na vlastnom i cudzom ľade sa stal hlavným dôvodom ich postupu.

V sérii s Wolves sa darilo celému zástupu útočníkov Griffins. Viac ako bod na zápas zbierali forvardi Tyler Bertuzzi (3+3), Mitchell Callahan (3+3; vo štvrtom zápase sa blysol hetrikom), Ben Street (2+4) a Eric Tangradi (0+6), v priemere jeden bod na zápas si pripisovali Jevgenij Svečnikov, Matt Lorito, Tomáš Nosek a Martin Frk (všetci 2+3). To sú takmer tri kompletné útočné formácie Grand Rapids.

Celkovým lídrom Griffins je Tyler Bertuzzi, ktorý má po ôsmich zápasoch v play-off na konte 10 bodov (5+5) a proti Wolves opäť zveľadil svoj vlastný klubový rekord v počte víťazných gólov v Calder Cupe (dal ich už osem). Priemer minimálne jedného bodu na zápas si držia aj Tomáš Nosek (4+4) a Martin Frk (2+3). Nosek pridal aj šesť plusových bodov, čo je doposiaľ najlepšie číslo spomedzi všetkých útočníkov Griffins. Frk sa úspešne vrátil po zranení ramena, ktoré ho nepustilo do akcie bezmála mesiac.

V zadných radoch vynikajú Robbie Russo (0+5), Joe Hicketts (1+3) a kapitán Nathan Paetsch (0+3). Veľkou vzpruhou je razantný zadák Dylan McIlrath (0+4, +7), protihodnota z výmeny Thomasa Vaneka. Skúsený bek Brian Lashoff (0+1, +4) musel vinou nešťastného nárazu do mantinelu vynechať dva zápasy s Wolves, vďaka čomu zažil debut v play-off AHL tínedžer Filip Hronek. Hronek si najskôr pripísal dva mínusové body a dva tresty za faul kolenom a filmovanie, postupne sa však zlepšil, vyslúžil si pochvalu trénera Todda Nelsona a vydobyl si pozíciu prvého zadáka, ktorý v prípade nutnosti môže za niekoho zaskočiť.

Všetky doterajšie zápasy Grand Rapids v tohtoročnom play-off odchytal brankár Jared Coreau. Doposiaľ zastavil 90,8 % striel súperov a v priemere inkasoval 2,64 gólu na zápas.

Vo finále Západnej konferencie na Griffins čaká San Jose Barracuda, záložný celok San Jose Sharks. Séria začne v sobotu 20. mája v Kalifornii, víťaz série bude známy najskôr 26. a najneskôr 31. mája.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.