Detroit Red Wings a desiatka 'naj' sezóny 2015/16

MARTIN UŽÁK | 01.06.2016

Po bezmála 19 rokoch náklonnosti k zábave menom NHL sa mi konečne podarilo zažiť sezónu, v ktorej som vzhliadol všetky súťažné zápasy Detroit Red Wings. V ročníku 2015/16 ich bolo 87, z toho 82 v základnej časti a zostávajúcich päť v úvodnom kole play-off proti Tampa Bay Lightning.

Od októbrového štartu sezóny až po jej aprílový koniec som život prispôsoboval tomu, aby mi neušiel ani jeden zápas Red Wings. Niekedy to chcelo prebdenú noc, inokedy sledovanie živých prenosov z hotela. Miestami prišlo aj na odmietnutie nových pracovných ponúk alebo jednanie o posunutí deadlinu. Nakoniec sa však podarilo a v tej fúre hokeja sa ešte aj objavilo mnoho zaujímavostí, ktoré vyčnievali nad inými.

Práve z tohto dôvodu prinášam to 'naj', čo som v zápasoch Detroit Red Wings v tejto sezóne spozoroval (ďalším dôvodom je fakt, že vidieť všetky zápasy Red Wings v jednej sezóne sa mi už zrejme nepodarí).

Článok je subjektívnym výberom desiatich 'naj', od najkrajších kúskov v podaní jednotlivcov cez najvýstrednejšie tímové výkony až po najzaujímavejšie ozveny atmosféry počas zápasov. Niektoré 'naj' sú doplnené sprievodným videom, prípadne konfrontované s ďalšími zaujímavosťami, ktoré stoja za zmienku.


Hokejisti Red Wings (Charles LeClaire, USA Today Sports)

Gólové zakončenie

Nováčik Andreas Athanasiou hral v priemere najmenej zo všetkých hráčov Red Wings, svoj nízky hrací čas však zúročil výborne. Predviedol sa aj na konci februára na ľade Dallas Stars, kde najskôr v 32. minúte otvoril skóre po dorážaní do odkrytej bránky a v 47. minúte skóroval opäť po nádhernej individuálnej akcii.

Athanasiou sa presadil druhýkrát za nerozhodného stavu 1:1, keď sa zmocnil puku na ľavom krídle, vletel s ním do útočného pásma Stars, v súboji s obrancom Johnnym Oduyom stiahol puk k sebe, prehodil si ho na bekhend, donútil brankára Anttiho Niemiho k pádu a následne efektne zakončil pod hornú žŕdku.

Athanasiou tento krásny kúsok dovtedy predvádzal iba v AHL. Oduyu, ktorý si prežil krušné chvíle aj o niekoľko okamihov predtým, keď ho dvoma kľučkami pomedzi nohy vyškolil Henrik Zetterberg, potupil šikovnosťou vo veľkej rýchlosti. Zápas, ktorý Red Wings napokon vyhrali 3:2 po predĺžení, opustil s hracím časom 11 minút a 29 sekúnd, dvoma gólmi, jedným vypýtaným faulom a titulom druhej hviezdy.


Krásne zakončenie Andreasa Athanasioua v Dallase


Gólová prihrávka

Ktovie, ako by to s Detroit Red Wings v tejto sezóne dopadlo, ak by ich dres neobliekal nováčik Dylan Larkin. Larkin nielenže ohuroval svojou rýchlosťou a strieľal góly v takej frekvencii ako žiadny iný hráč Red Wings, ale popri tom sa predviedol aj jednou krásnou gólovou prihrávkou, ktorá nemala konkurencie.

Larkin skvostne asistoval 22. januára pri víťazstve 3:0 v Buffale. V 58. minúte, pri zámku Red Wings v pásme Sabres, prevzal puk od kapitána Henrika Zetterberga na pravom kruhu, urobil s ním otočku k modrej čiare a s hlavou hore, čo sa u nováčikov nevidí vždy, si počkal na to, kým sa Zetterberg prešmykne poza obranu Sabres pred bránu. Keď sa tak stalo, Larkin mu prihral po osi, na ktorej stáli štyria hráči Sabres. Zetterberg si puk prebral pri pravej tyčke, kľučkou do bekhendu obišiel padajúceho brankára Robina Lehnera a zakončil.

Red Wings týmto gólom zvýšili na 2:0. Pre Larkina to bol druhý bod v zápase - ten prvý si pripísal po tom, čo v 53. minúte otvoril skóre. Ešte desať minút pred svojou úhľadnou asistenciou odstúpil z hry po faule súpera a na lavičke počítal zuby, ale v momente svojej prihrávky na ňom viseli oči všetkých šiestich hráčov Sabres - až takú pozornosť si od nich získal. Samozrejme, po zápase bol vyhlásený prvou hviezdou.


Krásna prihrávka Dylana Larkina na Henrika Zetterberga


Brankársky zákrok

Red Wings začínali nový rok 2016 šesťzápasovou šnúrou v arénach súperov. Zvládali ju najmä vďaka svojmu mladému brankárovi, ktorý bol práve najlepší v celej NHL. Petr Mrázek vtedy predvádzal nadľudské výkony a v takmer každom zápase ukázal nejaký ten zákrok, ktorý sa zaraďoval medzi úchvatné. Ten najväčší a najkrajší vytiahol vo štvrtok 7. januára, kedy Red Wings hrali na ľade San Jose Sharks.

V 53. minúte zápasu sa Sharks hnali do útoku a túžili po góle, ktorý by ich poslal do vedenia 2:1. Po laxnej strate puku v podaní Tomáša Tatara sa chystal rozhodnúť domáci Joel Ward, ktorý na bránkovisku urobil šikovný blafák a už-už sa videl, ako strelou do poloprázdnej bránky skóruje. Mrázek bol však proti. Ako kĺzal k opačnej tyčke, do prázdnej časti brány strčil hokejku a Wardov pokus zastavil vo vzduchu. Odrazený puk prebrali Red Wings, pustili sa do protiútoku a po príklepe Justina Abdelkadera rozhodli oni sami.

Mrázek napokon pochytal 35 z 36 striel a druhýkrát v rade bol vyhlásený prvou hviezdou. Pri pozápasových rozhovoroch ešte preukázal svoj typický pokojný prístup a ani z takéhoto veľkého zákroku nerobil vedu.


Petr Mrázek a jeho zákrok na Joela Warda

Nedocenený gólman

Red Wings sa v sezóne trápili so strieľaním gólov a pravidelným využívaním presilových hier. Často boli odkázaní na výborný výkon svojich brankárov, ale nie vždy sa im ho podarilo premietnuť do víťazstva.

Najlepší výkon brankára pri prehre Red Wings pochádzal z 21. februára. Red Wings vtedy hrali v Madison Square Garden proti New York Rangers, a keďže to bol ich druhý zápas v priebehu dvoch dní, do bránky poslali Jimmyho Howarda. O Howardovi je známe, že zápasy v New Yorku, odkiaľ pochádza, sú pre neho ako pokropením živou vodou. Potvrdil to aj v tomto zápase, v ktorom chytal jedným slovom excelentne.

Rangers boli po väčšinu zápasu lepším tímom, Red Wings prestrieľali pomerom 30:22 a v mnohých prípadoch nepremenili vyložené gólové príležitosti, v ktorých sa na Howarda rútili úplne sami. V prvej tretine Howard takto musel zastavovať Dana Girardiho a Dericka Brassarda, v druhej tretine vychytal Chrisa Kreidera a v tej tretej už predvádzal výkon, pri ktorom sa o gólmanovi hovorí, že "stojí na hlave". V 43. minúte sa Howard vytiahol proti osamotenému Oscarovi Lindbergovi, zanedlho podobne vychytal Viktora Stålberga, v 55. minúte zneškodnil trestné strieľanie Jespera Fasta a v 57. minúte sa bravúrne hodil k pravej tyčke a osamoteného Fasta zastavil v ďalšej príležitosti. Inkasoval až v 62. minúte pri prečíslení dvoch proti jednému, z celkovo 30. strely Rangers. Pre jalových Red Wings to znamenalo prehru 0:1 po predĺžení.

Howard bol po zápase vyhlásený za druhú hviezdu, viacerí jeho spoluhráči však priznali, že si vyčítajú, že mu nepomohli a nedokázali streliť aspoň jeden gól, ktorým by jeho úchvatný výkon docenili.

 
Výborný výkon Jimmyho Howarda v New Yorku

Lišiacky ťah nováčika

Mnohí hráči NHL dobre vedia, čo majú robiť, keď ide do tuhého. Vedia, kedy majú padnúť, ako si pýtať fauly, ako efektívne striedať, ako vyhrávať buly, alebo ako v krajnom prípade šikovne posunúť tyčku, pokiaľ sú brankármi. Vedia to najmä veteráni, ktorí v lige pôsobia roky, zatiaľ čo nováčikovia sa to len učia. Nováčik Andreas Athanasiou však predviedol lišiacky ťah, aký sa nevidí často ani u veteránov.

Keď 20. februára hrali Red Wings na ľade Ottawa Senators, Athanasiou ukázal, že je nielen nesmierne rýchly, ale aj prefíkaný. Hneď ako domáci zadák Erik Karlsson v 31. minúte prestával odolávať neúnavnému forčekingu Gustava Nyquista a Tomáša Tatara pri zadnom mantineli ottawského obranného pásma, Athanasiou, ktorý bol opustený na ľavom kruhu, na neho zakričal, akoby bol jeho vlastným spoluhráčom. Karlsson mu na to skočil a z napádania Nyquista a Tatara sa vymanil elegantnou prihrávkou v domnienke, že ju poslal na hokejku spoluhráča. Athanasiou prihrávku ako na podnose využil a tvrdou strelou z prvej otvoril skóre.

Athanasiou predviedol takýto prefíkaný ťah, hoci hral len svoj štrnásty zápas v súťaži. Pochopiteľne, priznal sa k nemu až po zápase, ktorý Red Wings nakoniec prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch.


Andreas Athanasiou dostáva puk od Erika Karlssona

Šťastie v nešťastí

Viacerí hráči Detroitu v tejto sezóne utrpeli nepríjemné zranenia, ktoré vyzerali hrôzostrašne už na ľade. Za všetky hovorí zranenie útočníka Drewa Millera, ktorého začiatkom decembra vyradila z hry zlomená čeľusť po tvrdom zákroku arizonského obrancu Klasa Dahlbecka. Niektorí ale mali kusisko šťastia.

Nikto ho nemal toľko ako Dylan Larkin, ktorý 20. novembra v domácom zápase proti Los Angeles Kings našiel na ľade ryhu, v ktorej sa jeho korčuľa škaredo zvrtla a s bolesťami musel do šatne. Stalo sa mu to v tretej tretine za stavu 3:2 pre Red Wings. Tento stav sa do konca zápasu nezmenil, a bol to práve Larkin, komu patril rozdielový gól. V prvom momente sa zdalo, že si vyvrtol členok alebo dolámal nohu. Zo šatne sa dlho nevracal, ale napokon sa z nej predsa len vrátil, zápas dohral a stal sa prvou hviezdou.

Stojí za zmienku: Larkin mal šťastie v nešťastí aj v iných prípadoch. V nich už bolo zjavné, že svojou veľkou rýchlosťou, neúnavnosťou a efektivitou pôsobí na frustrovaných súperov doslova ako terč. V decembrovom domácom zápase s New Jersey inkasoval brutálny bodyček pri mantinely od obrancu Johna Moorea, koncom marca v zápase v Montreale inkasoval rovnaký tvrdý úder od beka Alexeja Jemelina. V oboch prípadoch to u neho vyzeralo na otras mozgu, našťastie však vyviazol bez vážneho zranenia.

Kompletný výkon

Red Wings mali v tejto sezóne veľké problémy s vyrovnanosťou výkonov. Len málokedy odohrali zápas, v ktorom hrali od začiatku do konca dobre a bez elementárnych chýb, ako napr. zlých striedaní a lacných strát puku vo vlastnom pásme. Takýchto zápasov odohrali v tomto ročníku tak málo, že by ich človek spočítal na prstoch svojich rúk. Vybrať aspoň jeden z nich preto nebolo náročné.

Red Wings predviedli najkompletnejší výkon v ich poslednom domácom stretnutí v základnej časti, hranom v stredu 6. apríla proti Philadelphia Flyers, ich priamym konkurentom v boji o postup do play-off. V tomto zápase urobili všetko, čo sa od kvalitného a vyzretého mužstva, akým vskutku ešte nie sú, očakáva.

Hráči s okrídleným kolesom na hrudi ukazovali solídne výkony od prvého vhadzovania. Súperov dokázali prekonať v počte hitov, zblokovali viac striel a najmä tí z nižších formácií dokázali opakovane znemožňovať súperovu prvú lajnu. Všetci do jedného bojovali, obrancovia dobre rozohrávali puk, útočníci si ho pýtali a kedykoľvek sa im veľkí a silní hráči Flyers chceli dostať pod kožu, odpovedali im silou a vzdorom. Obetovali sa jeden pre druhého, čo bolo najlepšie vidieť v jednom oslabení v druhej tretine, kedy dvaja z nich skončili so zlomenou hokejkou, no Flyers ani takúto veľkú výhodu nedokázali využiť.

Red Wings zvíťazili 3:0 po presných zásahoch trojice Darren Helm, Andreas Athanasiou, Kyle Quincey. Brankár Jimmy Howard sa zaskvel 30 zákrokmi a prihrávkou na posledný gól. Obranár Luke Glendening rozdal v jednom oslabení tri bodyčeky v priebehu niekoľkých sekúnd, za čo si vyslúžil mohutné ovácie publika. Ovácie publika boli časté v každej tretine, až vygradovali do záverečného dlhého potlesku v stoji.


Kompletný výkon Red Wings v zápase s Flyers

Príšerná pasáž hry

Tohtosezónne meranie síl s Flyers neprinieslo len skvostný a kompletný výkon Red Wings, ale aj ich najpríšernejšiu pasáž hry za posledné roky. Red Wings v ročníku často striedali výborné pasáže s mizernými, ale to, čo predviedli vo Philadelphii v prvej tretine zápasu z 15. marca, bolo aj na ich pomery priveľa.

Red Wings prichádzali do "mesta bratskej lásky" po jednodňovej prestávke, počas ktorej si mali vyčistiť hlavy po slabom výkone z predchádzajúceho stretnutia proti Toronto Maple Leafs (prehrali 0:1). Prvých päť minút zápasu hrali dobre - koniec koncov, bolo pre nich dôležité, aby "Letcom" nedali krídla. Keď ale v šiestej minúte inkasovali z hokejky Michaela Raffla, začali pôsobiť absolútne bezbranne, pomaly a krehko.

Flyers nadviazali na Rafflov gól druhým zásahom, ktorý prišiel o 74 sekúnd neskôr po strele Waynea Simmondsa. Na Red Wings sa ďalej a ďalej hrnuli jedným útokom za druhým a sami ich uvrhli do dvanásťminútovej pasáže, v ktorej im nedovolili ani jeden čo i len propagačný strelecký pokus. Keď sa úvodná tretina skončila, Flyers viedli na strely na bránku šialeným pomerom 23:3, pričom na gólové príležitosti vyhrávali priepastne 14:1. Prestrieľaním Red Wings o 20 striel v jednej tretine vyrovnali rekordný rozdiel tejto sezóny NHL. Nebyť výborných zákrokov, ktoré pred zúfalými korčuliarmi v červeno-bielych dresoch predvádzal Petr Mrázek, o osude zápasu mohlo byť rozhodnuté už po prvej tretine. Red Wings boli vďační, že ju prehrali iba 2:0.

Hoci sa Red Wings začali od druhej tretiny doťahovať a v tretej časti už boli lepší, zápas napokon prehrali (4:3), ako to urobili už veľakrát predtým. Vo Philadelphii tak nezvíťazili ani po 19 rokoch.

Podpora v cudzom

Red Wings v ostatných rokoch nedosahujú také dobré výsledky a také veľké úspechy ako na prelome tisícročí, jedno sa však nemení: pri zápasoch na ľade súperov majú v hľadisku vždy minimálne desiatky až stovky svojich priaznivcov. V niektorých arénach sa ich fanúšikovia počítajú až na tisíce. Platí to najmä tam, kam sa v minulosti húfne sťahovali obyvatelia Kanady a severu USA (Anaheim, Arizona, Florida, Tampa).

Red Wings v tejto sezóne zažili najväčšiu podporu na cudzom ľade 10. januára v Anaheime. Ich zápas na ľade Ducks si prišli pozrieť tisíce ich fanúšikov v červeno-bielych dresoch. Tí mali veľkú prevahu najmä v spodnom (cenovo náročnejšom, zážitkovo lukratívnejšom) prstenci arény Honda Center, kde dominovali nad domácimi priaznivcami v oranžových a čiernych dresoch. V priebehu zápasu na to poukázal aj komentátor Ken Daniels, ktorý mal na nich dobrý výhľad zo svojho komentátorského stanovišťa.

Fanúšikovia Red Wings boli v mnohých pasážach zápasu hlučnejší ako domáci priaznivci. Red Wings sa vďaka nim mohli cítiť, akoby hrali na vlastnom ľade. Zrejme aj táto výdatná podpora fanúšikov v cudzom prostredí im nakoniec pomohla doviesť zápas do víťazného konca s výsledkom 2:1.

Odpudivá atmosféra

Atmosféra na zápasoch NHL býva často komorná. Európania to majú vo zvyku pripisovať tomu, že americkí fanúšikovia nie sú takí impulzívni a viac ako dianie na ľade ich zaujíma kultúrno-spoločenská stránka podujatia a zábavné prvky, ktoré sa v ňom objavia. Tomuto uvažovaniu som nikdy nerozumel, pretože Američania sú inou kultúrou ako Európania a na zápasoch NHL nikdy nebudú sústavne kričať alebo skandovať, pretože ich bežné komunikačné prejavy sú úplne odlišné od tých európskych.

Jeden typický americký komunikačný prejav sa podpísal aj pod jednu odpudzujúcu atmosféru jedného menej zaujímavého zápasu Red Wings v tejto sezóne. Stalo sa tak 22. decembra, kedy Red Wings hrali na domácom ľade proti New Jersey Devils (a prehrali 3:4). Bolo to akurát obdobie, kedy brankár Jimmy Howard (opäť) strácal formu, zatiaľ čo Petr Mrázek pokračoval v solídnych výkonoch a do bránky sa dostával stále častejšie. Howard si to svojimi opakovanými výpadkami formy už dávnejšie rozhádzal u mnohých fanúšikov Red Wings, a práve v tomto zápase s komornejšou atmosférou mu to jeden z nich sústavne dával najavo.

Red Wings začali proti Devils veľmi zle a medzi 13. a 15. minútou padli do straty 0:3. Howard inkasoval tri góly v priebehu 132 sekúnd, celkovo pochytal iba tri zo šiestich striel a po treťom zásahu sa porúčal z bránky. Len čo začal Howard inkasovať, arénou sa začal ozývať otravný hlas jedného "fanúšika", ktorý zrejme sedel v blízkosti komentátorského stanovišťa, pretože ho bolo dobre počuť aj v televíznom prenose stanice Fox Sports Detroit. Tento návštevník zápasu si bral do úst Howardove priezvisko a sústavne ho rozvláčne a ironicky vyvolával (je to typický americký posmešný prvok, aký sa v európskej kultúre nenachádza).

Odpudivosť tejto atmosféry spočívala v tom, že otravný fanúšik si nedal pokoj po celý zápas, ani vtedy, keď už Howard dávno sedel na striedačke. Posmešné vyvolávanie jeho priezviska sa arénou nieslo až do konca zápasu, pričom v niektorých momentoch bolo také otravné, že prerušilo aj komentár Kena Danielsa.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.