Nočná mora na ľade Flyers nekončí ani po 19 rokoch

MARTIN UŽÁK | 16.03.2016

Keď na prelome mája a júna 1997 dokázali Detroit Red Wings vyhrať na ľade Philadelphia Flyers úvodné dva zápasy finálovej série play-off a o niekoľko dní neskôr sa dočkali prvého víťazstva Stanley Cupu po dlhých 42 rokoch, niekoľkým generáciám ich fanúšikov sa splnil jeden veľký sen.

Vysnívané víťazstvá z ľadu Flyers sú síce minulosťou, ale aj po rokoch sa pripomínajú pri každom zápase, ktorý Detroit vo Philadelphii hrá. Je tomu tak preto, že vysnívané kontúry sa zmenili na nočnú moru, trvajúcu dodnes. Boli to totiž posledné víťazstvá, ktoré Red Wings na ľade Flyers ukoristili.


Vladimir Konstantinov vs Eric Lindros (Ron Frehm, Associated Press; 31.05.1997)


Nič na tom nezmenil ani dnešný zápas, v ktorom Red Wings rýchlo padli do straty 2:0, na začiatku 15. minúty prvej tretiny boli prestrieľaní šialeným pomerom 22:2 (áno, čítate správne), a hoci sa od druhej tretiny začali doťahovať a v záverečnej časti hry boli lepším tímom, nakoniec prehrali 4:3.

Red Wings touto porážkou natiahli sériu svojich prehier na ľade Philadelphia Flyers na 11 zápasov za sebou. V "meste bratskej lásky", ako sa Philadelphii hovorieva, nevyhrali už takmer 19 rokov.

Ako sa táto séria zrodila?

14.03.1998: Flyers vs Red Wings 6:1... Alexandre Daigle strelil hetrik, Eric Desjardins a Petr Svoboda si pripísali po tri asistencie a Flyers sa rázne pomstili za hladkú porážku vo finále Stanley Cupu 1997.

21.03.1999: Flyers vs Red Wings 5:4... Brendan Shanahan a Slava Kozlov pozbierali po tri body a Red Wings ešte v 42. minúte vyhrávali 2:4, ale po góle Erica Lindrosa zo začiatku 59. minúty prehrali 5:4.

31.03.2001: Flyers vs Red Wings 1:0.... Chris Osgood chytil 30 z 31 striel a inkasoval iba v 43. minúte po góle Kenta Mandervillea, ale domáci Roman Čechmánek bol bezchybný a udržal desiatu nulu v sezóne.

11.03.2003: Flyers vs Red Wings 3:2... V súboji divíznych lídrov žiaril Michal Handzuš, ktorý v 21. minúte strelil víťazný gól a pridal i asistenciu. Čechmánek inkasoval po strelách Henrika Zetterberga a Bretta Hulla.

12.02.2007: Flyers vs Red Wings 6:1... Boj posledného tímu NHL s prvým začal gólom Tomasa Holmströma, ale Flyers nechali zabudnúť na rozdiely a piatimi gólmi v tretej tretine vyrobili prekvapenie.

04.04.2010: Flyers vs Red Wings 4:3... Red Wings prichádzali do Philadelphie po dvanástich zápasoch s aspoň jedným bodom, ale Flyers ich opäť uzemnili a po štyroch zásahoch za Osgoodov chrbát vyhrali 4:3.

06.03.2012: Flyers vs Red Wings 3:2... Flyers vyradili číslo 2 Marka Howea a následne porazili Red Wings 3:2. Jeden z ich gólov strelil Jakub Voráček, ktorý ale nedohral po náraze do Niklasa Kronwalla.

28.01.2014: Flyers vs Red Wings 5:0... Red Wings sa museli zaobísť bez Pavla Daciuka, Henrika Zetterberga a Johana Franzéna, a hoci na domáceho Stevea Masona vyslali 33 striel, opäť prehrali.

25.10.2014: Flyers vs Red Wings 4:2... Red Wings prestrieľali domácich jednoznačným pomerom 37:17, ale na Masona to bolo málo a Flyers po dvoch góloch a asistencii Michaela Raffla zvíťazili 4:2.

14.03.2015: Flyers vs Red Wings 7:2... Štyri vylúčenia Red Wings, štyri využité presilovky Flyers. Domáci v tomto zápase potrestali každý prehrešok hostí a v tretej tretine zmenili zápas na exhibíciu.

Keď k tejto sérii pripočítame aj dnešnú prehru 4:3, dostaneme súbor jedenástich porážok za sebou so zdrvujúcim skóre 48:20. Nejde pritom o neobvyklú etapu v histórii súbojov medzi Flyers a Red Wings.

Od roku 1967, kedy Flyers vstúpili do NHL, odohrali Red Wings vo Philadelphii celkovo 65 zápasov (vrátane toho dnešného). Zvíťaziť dokázali v 15 zápasoch, remizovať v ďalších 10 zápasoch, ale s porážkou odchádzali až v 40 prípadoch. V rokoch 1971 až 1986 odohrali vo Philadelphii 28 zápasov a ani v jednom z nich nedokázali vyhrať. Medzi rokmi 1973 až 1977, kedy boli z Flyers obávaní Broad Street Bullies, tu Red Wings prehrali 12 zápasov po sebe. Vo februári 1974 boli "Letcami" rozmetení po zdrvujúcej porážke 12:2.

Dnešná prehra Red Wings zraňuje o to viac, že išlo o dôležitý zápas o postupovú pozíciu do play-off. Zatiaľ čo Flyers nadviazali na svoju dobrú formu a ich pretlačenie sa do postupovej osmičky Východnej konferencie môže byť už len otázkou jedného dňa, pre Red Wings ide o deviatu prehru z posledných 14 zápasov, čo znamená ďalšie oslabenie ich nádeje na 25. postup do vyraďovacích bojov za sebou.

Flyers a Red Wings si to rozdajú ešte o tri týždne, čo bude krátko pred koncom základnej časti. Tento zápas sa bude hrať v Detroite, teda na mieste, ktoré si taktiež pamätá jednu dlhočiznú šnúru jednostranných výsledkov medzi Flyers a Red Wings. Táto šnúra trvala od novembra 1988 do januára 2011, ale boli to Flyers, ktorí si po dobu viac ako 22 rokov nedokázali z ľadu Red Wings odviesť čo i len jedno víťazstvo.

Či sa najbližšie bude dariť domácemu tímu, to sa dozvieme až v stredu 6. apríla. Pokiaľ ale Red Wings nenarazia na Flyers v play-off, o ukončenie svojej nočnej mory vo Philadelphii sa budú môcť pokúšať až v budúcej sezóne, čo môže byť už 20 rokov od ich posledného víťazstva na tomto ľade.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.