Ako Petr Mrázek očaruje svojím vyrovnaným prístupom

MARTIN UŽÁK | 31.01.2016

"Neuveriteľné!"

Toto slovo zo seba vyhŕkol televízny analytik Chris Osgood, keď ho na konci 53. minúty zápasu medzi San Jose Sharks a Detroit Red Wings fascinoval svojím úchvatným zákrokom hosťujúci gólman Petr Mrázek.

Mrázek sa vytiahol proti útočníkovi Joelovi Wardovi, ktorý pred ním urobil šikovný blafák, dvihol puk a už-už sa videl, ako strelou do poloprázdnej bránky posiela Sharks do vedenia 2:1. Ako Mrázek kĺzal k opačnej tyčke, do opustenej časti bránky reflexívne strčil hokejku a Wardovu strelu zastavil vo vzduchu. Odrazeného puku sa zmocnili Red Wings, pustili sa do protiútoku a po príklepe Justina Abdelkadera strelili víťazný gól.

Mrázek nakoniec pochytal 35 z 36 striel Sharks, bol vyhlásený za prvú hviezdu zápasu a jeho veľký zákrok bol jednou z hlavných tém pozápasových rozhovorov. Veľkú vedu z toho ale nerobil.

"Mal som šťastie," uviedol pred klbkom novinárov. "Puk iba trafil moju hokejku. Ak by skórovali, bol by to iný zápas. Bol to šťastný zákrok. Myslím si, že (Ward) nemal veľa času na to, aby urobil niečo iné."

Počkať...

Puk iba trafil hokejku? Šťastný zákrok?

Ale áno - toto je typický Petr Mrázek.

Typický Petr Mrázek, ktorý sa nijak zvlášť nepozastavuje nad dobrými zákrokmi, a nerobí si hlavu z nezdarov.

Typický Petr Mrázek, ktorý sa drží pri zemi, nech sa deje čokoľvek.

Typický Petr Mrázek, ktorý je verný svojej vyrovnanej povahe a cez všetko dobré či zlé hľadí iba dopredu.


Petr Mrázek (Mike Mulholland, MLive)

Stále rovnaký prístup

Keď po zápase vtrhnú do šatne novinári a nájdu si hrdinu, ktorým sa Mrázek pre Red Wings stáva stále častejšie a častejšie, je ľahké vycítiť atmosféru, v ktorej sa tvorí víťazná alebo porazenecká nálada. Novinári hráčov k tomu často popudzujú. Ak vyhrali, pýtajú sa ich, čo urobili dobre a ako sú so sebou spokojní. Ak prehrali, snažia sa od nich zistiť, prečo sa im nedarilo a ako by to mohlo ísť lepšie.

Mnohí hokejisti na tento lep ľahko sadnú. Ak v zápase vyhrali alebo hrali dobre, zvyknú rozprávať o niečo viac a otvorenejšie. Ak prehrali, bývajú ďaleko skúpejší na slovo, alebo sa novinárom zámerne vyhnú.

U Red Wings sa nájde viacero hráčov, ktorí sa nechávajú ovládnuť silou určitého okamihu. Niektorí toho veľa narozprávajú a aj o jednoduchých veciach hovoria zdĺhavo. Iní často hovoria do vetra a neplnia to, k čomu sa zaviazali. Ďalší sú na seba príliš tvrdí, kritizujú samých seba a často opakujú, že sa musia zlepšiť.

Petr Mrázek?

Ten je stále rovnaký.

Mrázek zvykne pravidelne naznačovať, že nezáleží na tom, čo sa stalo v poslednom zápase, pretože ten sa už skončil. Je mu navonok jedno, či pochytal 40 striel a dostal sa do hlavy súpera, alebo či pustil ľahší puk, ktorý dokáže kdekoho rozhodiť. Zápas, nech už bol akýkoľvek, sa pre neho skončil, takže pozerá len na svoje ďalšie vystúpenie. Nelieta v oblakoch, ak chytal fantasticky, a netrápi sa, ak sa mu nedarilo.

Tento vyrovnaný prístup je niečo, čo vás na tomto mladom brankárovi fascinuje zo všetkého najviac.

Začiatok niečoho veľkého

Mrázek demonštroval svoj vyrovnaný prístup nielen onou reakciou na zákrok proti Joelovi Wardovi, ale aj v iných podobných situáciách, v ktorých by nejeden mladý hráč urobil okolo seba poriadny ruch (alebo "hoopla", ako to nazýva tréner Red Wings Jeff Blashill a ako to pred ním robil aj Mike Babcock).

Podobná situácia nastala aj po novembrovom zápase proti Washingtonu, kedy Mrázek chytil všetkých 15 striel Alexandra Ovečkina, celkovo zastavil 38 striel a Red Wings doviedol k víťazstvu 1:0. Keď prišlo na pozápasové rozhovory, Mrázek povedal len toľko, že sa snažil byť v bránke väčší, aby ho puky trafili. Odmietal všetky reči o hrdinstve; miesto toho hovoril, že Ovečkinove strely si len našli cieľ na jeho výstroji.

Ale takýchto situácií u neho bolo habadej.

Mrázek si je dobre vedomý toho, že jeden vydarený či nevydarený výkon nemôže mať taký dopad, aby pri nich zostal prikovaný. Nenecháva sa preto rozhodiť niečím, čo mu v ďalšom zápase nepomôže. Je na ňom vidieť, že sa prezentuje inak ako ostatní, a hoci je v rozhovoroch skromnejší a po výhrach i prehrách rozpráva takmer vždy rovnako, sála z neho túžba po ďalšom zápase, v ktorom sa postaví medzi tri tyče.

Mrázek aj vďaka tomu pôsobí dojmom, že to, čo v NHL doteraz ukázal, je len začiatok niečoho veľkého.

A to je pre Detroit Red Wings tá najlepšia situácia, akú si mohli želať, pretože tento gólman sa prezentuje takým spôsobom, že vyhlásenie budujúce ego z neho vylezie zrejme až vtedy, keď dosiahne niečo veľké.


Petr Mrázek a jeho zákrok proti Joelovi Wardovi, 07.01.2016




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.