Preview: Tampa Bay Lightning vs Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 15.04.2015

Tampa Bay Lightning a Detroit Red Wings sa pripravujú na historicky prvú vzájomnú konfrontáciu v play-off. Tampa vstupuje do vyraďovacích bojov po 108-bodovej základnej časti, ktorá je najlepšou v jej histórii. Detroit sa kvalifikoval do play-off už 24. sezónu za sebou, čo je aktuálne najdlhšia séria nepretržitých postupov do vyraďovacej fázy vo všetkých štyroch najväčších severoamerických súťažiach.

Séria medzi Lightning a Red Wings štartuje vo štvrtok 16. apríla. Než sa tak stane, je na mieste poukázať na niekoľko zaujímavostí, súvislostí a porovnaní medzi týmito dvomi mužstvami.


Hokejisti Detroit Red Wings (The Hockey News)

Vedomí pravdepodobného stretnutia

Vzájomné stretnutie Lightning a Red Wings sa rysovalo už od polovice februára, kedy sa na čele Atlantickej divízie usadili Montreal Canadiens, ktorí nechali Tampu na druhom a Detroit na treťom mieste. V závere základnej časti sa pomery pomenili - Tampa sa mohla dostať na čelo divízie a Detroit bol na tretej priečke na zopár dní preskočený Bostonom a neskôr Ottawou. Oba tímy ale nakoniec skončili na pozíciách, ktoré im patrili už pred dvomi mesiacmi, takže pravdepodobnosť ich stretnutia v play-off sa potvrdila.

V atmosfére, v ktorej sa ich možný vzájomný súboj v play-off začal častejšie pripomínať, odohrali Lightning a Red Wings dva vzájomné zápasy. V tom prvom, hranom 20. marca na Floride, uspeli Lightning (3:1). V tom druhom, hranom o osem dní neskôr v Detroite, uspeli zasa Red Wings (4:0).

Celky si predtým zmerali sily ešte dvakrát, a to 9. novembra 2014 v Detroite a 29. januára v Tampe, a v oboch prípadoch vyhrali Lightning (4:3 po samostatných nájazdoch a 5:1). Tampa to na Detroit vie prakticky od jeho prechodu do Východnej konferencie - porazila ho až v siedmich z posledných deviatich vzájomných zápasov. Red Wings sú ale jediným klubom, ktorý v tejto sezóne nedovolil Lightning streliť v zápase ani gól, čo sa stalo v už spomínanom poslednom vzájomnom stretnutí týchto tímov z 28. marca.

Podobný herný štýl i spôsob budovania

Oba kluby v posledných rokoch prebudovali svoje kádre a vo väčšej miere ako predtým sa začali spoliehať na mladíkov, ktorých si sami vychovali. Lightning sa v tomto smere javia o niečo zrelší; u Red Wings prestavba tímu naďalej pokračuje. Lightning i Red Wings radi kontrolujú puk, od svojej defenzívy vyžadujú, aby bola mobilná, a snažia sa ťažiť z rýchlosti mladších hokejistov, ktorí sa učia od veteránov. V oboch mužstvách pôsobí viacero Európanov a ani jedno z nich neholduje tvrdému a fyzicky poňatému hokeju.

Väčšinu oboch kádrov tvoria mladíci, ktorí boli klubom draftovaní. V Tampe je takýchto hráčov 11, v Detroite je ich viac ako 20. Red Wings budujú svoju súčasnú identitu aj podľa skúseností s prestavbou kádra zo začiatku 90. rokov. U Tampy je zreteľný podpis generálneho manažéra Stevea Yzermana, ktorý za Red Wings 22 rokov hral, stal sa ich legendou a ďalšie štyri roky pre klub pracoval v exekutíve.

Že Lightning sú vybudovaní podľa zvyklostí, ktorým sa Yzerman kedysi priučil v Hockeytowne, o tom niet ani najmenších pochýb. Yzerman urobil z Tampy malú verziu Red Wings nielen tým, že mužstvo začal budovať trpezlivo a cez výbery v drafte, ale aj ľuďmi, ktorými sa v klube obklopil. Yzerman má v mužstve Valtteriho Filppulu, v roli generálneho manažéra mu asistuje Pat Verbeek, ako riaditeľ hráčskeho rozvoja mu pomáha Stacy Roest, v realizačnom tíme figurujú asistenti trénera Rick Bowness a Steve Thomas, a v úzkej spolupráci s ním je tiež skaut profesionálnych hráčov Jamie Pushor. Až na Bownessa ide o postavy, s ktorými Yzerman skôr alebo neskôr hrával za Red Wings. Bowness je navyše tiež bývalý hráč Red Wings.

Napriek tomu, že Lightning sú vo formovaní kádra o niečo ďalej ako ich súper a ich hokejisti majú bližšie k výkonnostnému vrcholu, alebo ho už práve dosahujú, viac skúseností s play-off majú Red Wings. O oboch celkoch sa tiež píše a hovorieva, že majú potrebnú hĺbku so svojom kádri.

Veľký potenciál pre vytvorenie rivality

Osobnosť Stevea Yzermana, podobný herný prejav a na oko identická klubová filozofia môže v tejto sérii položiť základy pre zrod novej rivality. Sú to však faktory, ktoré môžu mať iba sekundárny význam. Ak má totiž v tejto sérii vzniknúť medzi oboma klubmi rivalita, hlavnú úlohu v nej budú mať hokejisti. A najmä medzi tými mladšími existuje veľký potenciál k tomu, aby sa tak skutočne stalo.

V drese Lightning i Red Wings hráva množstvo mladíkov, ktorí sa dobre poznajú z vypätých bojov v play-off. Jadro mladých hráčov Lightning sa vyvíjalo v klube Syracuse Crunch, ktorý je pre Tampu farmou v AHL. Podstatná časť mladíkov Red Wings sa formovala v klube Grand Rapids Griffins, ktorý je farmou Detroitu v tej istej súťaži. Crunch a Griffins na seba narazili vo finále Calder Cupu 2013, a vtedajší triumf Griffins v pomere 4:2 na zápasy si pamätá až 16 hráčov, ktorí sa predstavia v sérii medzi Lightning a Red Wings.

Finálový boj o Calder Cup 2013 zažili z terajších hokejistov Lightning mladíci Ondřej Palát, Tyler Johnson, Mark Barberio, J. T. Brown, Vladislav Namestnikov, Andrej Šustr a Cedric Paquette. Z terajších hokejistov Red Wings si tieto boje pamätajú Tomáš Tatar, Luke Glendening, Landon Ferraro, Riley Sheahan, Petr Mrázek, Tomáš Jurčo, Joakim Andersson, Gustav Nyquist a Danny DeKeyser. Ak by niektorí zo súperiacich mladíkov medzi sebou otvorili staré rany zo súbojov vo finále AHL, rivalita môže byť na svete.

V súvislosti s rivalitou je vhodné spomenúť aj organizačné opatrenie Lightning, ktorí sa rozhodli, že na domáce zápasy predajú vstupenky iba záujemcom s trvalým pobytom na Floride. Red Wings majú v Amalie Arene, domácej aréne Tampy, obvykle veľa svojich fanúšikov, ktorí im často dokážu vytvoriť priam domáce prostredie. Bude teda zaujímavé sledovať, koľko priaznivcov v červeno-bielych dresoch sa v aréne objaví, ako si s tým poradí domáce publikum a či vôbec bude mať táto snaha Lightning efekt, keďže Red Wings majú v oblasti veľa fanúšikov aj medzi domácimi obyvateľmi, ktorí sa tam presťahovali z iných kútov Spojených štátov a Kanady.

Ako sa im darilo v základnej časti

Tampa vstupuje do play-off s najlepším útokom v lige. Lightning strieľali v základnej časti až 3,19 gólu na zápas, zatiaľ čo u Red Wings to bolo ľahko nadpriemerných 2,86 gólu na zápas. Lightning sú túto sezónu najlepším mužstvom NHL na domácom ľade, na ktorom vyhrali až 32 zo 41 zápasov. Sú fakticky jediným tímom, ktorý vo vlastnej aréne vyhral viac ako 30 stretnutí. Detroit bol v úspešnosti na domácom ľade horší (vyhral na ňom 22 zo 41 zápasov), lepšie výsledky ako Tampa ale dosiahol na klziskách súperov, kde vyhral 21 zápasov. Tampa vyhrala vonku iba 18 zápasov, čo je najmenej zo všetkých tímov v play-off.

Lightning vstupujú do play-off s lepšou formou, keďže vyhrali až šesť zo svojich posledných desiatich stretnutí. Detroit vyhral vo svojich posledných desiatich zápasoch iba štyrikrát, čo je tretí najhorší počin medzi mužstvami v play-off. Navyše, Red Wings zvíťazili iba v siedmich zo svojich posledných 20 zápasov.

Napriek veľkej ofenzívnej sile sa Tampe nedarilo v presilovej hre, ktorá bola na úrovni celej NHL iba priemerná (14. miesto s úspešnosťou 18,8 %). Naopak pre Detroit bola presilovka jednou z jeho najväčších zbraní, a i keď bola zo začiatku sezóny na poslednom mieste ligy, postupne sa vypracovala, po väčšinu sezóny sa držala na čele NHL a v konečnom dôsledku sa stala druhou najlepšou s úspešnosťou 23,8 %.

V hre v oslabení mali v základnej časti navrch Lightning, ktorým patrilo deviate miesto s úspešnosťou 83,7 %. Red Wings boli v oslabení po väčšinu prvej polovice základnej časti najlepší v NHL, od januára sa ale začali zhoršovať a nakoniec skončili až na 17. ligovej priečke s úspešnosťou 80,9 %. Obe mužstvá v tomto smere spája, že často faulujú - Lightning boli v počte dvojminútových trestov ôsmi najhorší a Red Wings štvrtí najhorší v NHL.

V bránkovisku a obranných radoch

Lightning pôjdu do play-off s Benom Bishopom, najvyšším brankárom v NHL. Bishop bol vlani nominovaný na Vezina Trophy pre najlepšieho gólmana súťaže a darilo sa mu aj v tejto sezóne, majúc na konte 40 víťazstiev zo 62 zápasov. Bishop vzhľadom na kvality kádra Tampy nemusí byť a ani nie je perfektný, a i keď ojedinele dokáže pustiť viacero gólov za krátky časový úsek, jeho výkony sú obvykle veľmi vyrovnané a svoje mužstvo dokáže podržať. V play-off NHL ale ešte neodchytal ani minútu.

Detroit začne play-off s mladým brankárom Petrom Mrázekom, ktorý dostal prednosť pred Jimmym Howardom po tom, čo sa obaja po niekoľko týždňov predbiehali v striedaní solídnych výkonov so slabšími. Mrázek mal slabších zápasov menej ako Howard, preto pred ním dostal prednosť. Jeho výhodou je, že dokáže zvládať tlak, vyžíva sa vo vypätých okamihoch a excelentne rozohráva puk. Ale tak ako Howard je nevyrovnaný, máva problémy s pozičnou hrou, a tak ako Bishop si v play-off NHL ešte nezachytal.

Dominantnou postavou defenzívy Lightning je Victor Hedman, majúci výbornú strelu a oveľa lepší pohyb ako v minulosti. Podobne ako on je výdatne využívaný aj pravoruký Anton Stralman, ktorý v lete odmietol ponuku Red Wings a miesto do Detroitu zamieril na Floridu. Obvykle pevná a zohraná obrana Bolts môže byť priepustnejšia, ak sa do formy nedostanú dosiaľ zranení Braydon Coburn, Jason Garrison a Andrej Šustr.

Red Wings sa budú opierať o prvý obranný pár v zložení Niklas Kronwall - Jonathan Ericsson. Ich obrana je často náchylná k stratám puku, čo platí najmä pre Ericssona a Brendana Smitha, ktorý bude zo začiatku posadený na tribúnu a nahradený nováčikom Alexejom Marčenkom. Red Wings sa často spoliehali na zohraný pár Kyle Quincey - Danny DeKeyser, krátko pred play-off ho ale rozdelili. Ich úspech v tejto sérii môže závisieť aj od praváka Mareka Židlického a jeho schopnosti produkovať pri presilových hrách.

O schopnostiach a možnostiach útoku

V útoku je hlavnou osobnosťou Lightning center Steven Stamkos, kapitán tímu s delovým zakončením, so 43 gólmi druhý najlepší strelec základnej časti. V prvom útoku mu zdatne sekunduje defenzívne zodpovedný Ryan Callahan; po jeho boku sa môžu striedať talentovaní mladíci Alex Killorn a Jonathan Drouin. Druhý útok Tampy, hrajúci v zložení Ondřej Palát - Tyler Johnson - Nikita Kučerov a zvaný Triplets Line, je zrejme najlepším druhým útokom v celej NHL. Títo mladíci dali v základnej časti dohromady 74 gólov, pozbierali 200 kanadských bodov a pripísali si celkom 102 plusových bodov v hodnotení +/-.

Lídrom tretieho útoku Tampy je bývalý hráč Red Wings Valtteri Filppula, ktorého súboj s Riley Sheahanom môže byť v tejto sérii kľúčový. Tampa je na rozdiel od svojho súpera schopná pravidelne skórovať každou svojou útočnou formáciou - až 10 jej útočníkov dalo v základnej časti minimálne 12 gólov.

Ofenzívnu snahu Red Wings nesú na svojich ramenách najmä veteráni Henrik Zetterberg a Pavel Daciuk, dvaja najproduktívnejší hráči tímu v základnej časti. Zdatne im sekundujú Tomáš Tatar a Gustav Nyquist. Títo mladíci nastrieľali v dlhodobej sezóne spolu 56 gólov, ale popri tom vyrobili až 72 strát puku, v čom boli vôbec najhorší medzi všetkými útočníkmi Red Wings. V lanskej sérii play-off proti zdatnejším Boston Bruins sa Tatar ani Nyquist nepresadili. Tento rok by to malo byť pre postup Red Wings naopak.

Pre Detroit môže byť kľúčové, kedy sa vráti Justin Abdelkader, prežívajúci životnú sezónu. Red Wings dávnejšie prišli o Johana Franzéna (otras mozgu) a koncom marca aj o Erika Colea (pomliaždená miecha); obom navyše hrozí predčasný koniec kariéry. Ak by sa Red Wings nemohli spoliehať ani na Abdelkadera, vo svojej zostave by nemali prakticky žiadneho veľkého útočníka, schopného produkovať. Veľa tak môže závisieť aj od mohutnejších, ale nepravidelne produkujúcich forvardov Rileyho Sheahana a Tomáša Jurča.

Prísľub rýchlosti, intenzity a emócií

Séria medzi Tampa Bay Lightning a Detroit Red Wings môže oplývať rýchlym a intenzívnym hokejom s dávkou emócií. Bude zaujímavé sledovať, ako emócie svojich zverencov ukontrolujú tampský Jon Cooper a detroitský Mike Babcock - tréneri, ktorí sa nebránia veľkým rozhodnutiam a potrebe výdatnej motivácie.

Ani jeden z týchto tímov nie veľký a fyzicky najsilnejší, oba preferujú podobný spôsob hry, oba sa opierajú o viacero Európanov a do bránky postavia mužov, ktorí nemajú s play-off na tejto úrovni skúsenosti.

Len máloktoré mužstvo NHL môže konkurovať detronizujúcej sile, ktorú majú Lightning vo svojom útoku. Keď sa ofenzíva Bolts postaví oproti nevyrovnaným výkonom Red Wings z posledných dvoch mesiacov, ich problémom v bránkovisku a znižujúcej sa produktivite pred play-off, Tampa je v tejto sérii favoritom.

Pre Red Wings však môže byť nádejou, že Lightning sa podobne ako oni dokážu z času na čas poraziť vlastnými chybami. Ak chcú Red Wings túto sériu vyhrať, musia okrem iného ubrániť najlepšiu ofenzívu v lige; musia aspoň raz zvíťaziť v Amalie Arene, čo je aréna, v ktorej sa súperi radujú iba ojedinele; a skôr alebo neskôr musia vyhrať dva zápasy za sebou, čo je niečo, čo sa im nepodarilo od konca februára.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.