Marek Židlický začal u Detroit Red Wings výborne

MARTIN UŽÁK | 17.03.2015

Sedem zápasov je zvyčajne málo na to, aby bolo možné vynášať nejaké závery.

U skúseného obrancu Mareka Židlického, ktorého Detroit Red Wings získali krátko pred prestupovou uzávierkou z New Jersey Devils výmenou za podmienečný výber v drafte, je ale jedno isté:

Jeho anabáza v Hockeytowne začala výborne.


Marek Židlický v drese Detroit Red Wings (David Guralnick, The Detroit News)


Po prvých siedmich zápasoch v drese Red Wings má Židlický na konte sedem bodov za tri góly a štyri asistencie. Päť zo svojich siedmich bodov vyprodukoval v presilových hrách, do ktorých naskakoval od prvého tréningu s Red Wings, patriacich v úspešnosti hry v početnej výhode už niekoľko mesiacov na čelo NHL. Prvý z jeho troch gólov bol víťazný. Už dvakrát bol vyhlásený druhou hviezdou zápasu.

Už Židlického premiéra v drese Red Wings bola špeciálna. Stal sa totiž vôbec prvým detroitským hráčom, ktorému sa pri úvodnom zápase v drese s okrídleným kolesom na hrudi podarilo skórovať v predĺžení. Dať svoj prvý gól v drese Red Wings v predĺžení sa pred ním podarilo iba štyrom ďalším hokejistom.

Pred svojím príchodom do Detroitu Židlický neskóroval v 31 zápasoch v rade. Red Wings ale dobre vedeli, koho v ňom získali. Tento obranca, o ktorého stáli už v lete 2013, bol dlhé roky ich častým súperom v dresoch Nashville Predators a Minnesota Wild, kde dirigoval presilovú hru, rozdával gólové prihrávky, vysielal svoju štipľavú a dobre mierenú strelu, a z času na čas dokázal pritvrdiť v osobných súbojoch.

Židlický sa stal dlho očakávanou reakciou Red Wings na potrebu doplniť defenzívne rady o hotového obrancu, držiaceho hokejku na pravú stranu. Detroitu takýto zadák citeľne chýbal a od tohto leta začal vyvíjať väčšie úsilie, aby ho do mužstva priviedol, a ideálne aby bol taký, aby dokázal hrať aj smerom dopredu.

Pravoruký a ofenzívne ladený Židlický je zatiaľ presne tým, koho Red Wings potrebovali. Aj napriek tomu, že je menšieho vzrastu, už nie taký rýchly ako kedysi, vo veku 38 rokov je najstarším hráčom v šatni a výkonnostný vrchol kariéry má za sebou, jeho prínos pre mužstvo je od prvej chvíle obrovský.

Podobne ako Židlický napĺňa očakávania aj útočník Erik Cole, ktorý bol druhou posilou tímu pred prestupovou uzávierkou a v prvých siedmich zápasoch v drese Red Wings, v rámci ktorých ukázal aj tvrdosť a zodpovednú hru dozadu, zbieral v priemere 0,57 bodu na zápas, čím produkoval presne v takom istom tempe, v akom to robil od začiatku tohto ročníka v mužstve Dallas Stars. Židlického je však vidieť o niečo viac ako Colea, pretože sa u Red Wings postavil na pozíciu, ktorá bola dlhodobo neobsadená.

Pravák, ktorý by bol schopný pravidelnej ofenzívnej produkcie, chýbal Detroitu prakticky od momentu, čo v lete 2011 ukončil svoju kariéru fenomenálny Brian Rafalski. V obrane Red Wings sa odvtedy vystriedali praváci Mike Commodore, Ian White, Ryan Sproul a Alexej Marčenko. Žiaden z týchto obrancov však nedokázal alebo nemohol priniesť takú dimenziu, akú so sebou priniesol ostrieľaný Marek Židlický.

Podobne ako kedysi Rafalski, aj Židlický nosí v Detroite na chrbte číslo 28 (číslo 2, s ktorým Židlický hrával v New Jersey, patrí Brendanovi Smithovi). Židlický síce nie je druhým Brianom Rafalskim, ale s určitosťou je tým najlepším pravorukým obrancom, aký za Red Wings od Rafalskiho odchodu hral.

Marek Židlický prišiel do Detroitu ako typický žoldnier, ktorý je najatý na zvyšok základnej časti a play-off, a po skončení sezóny môže odísť, pretože sa stane neobmedzeným voľným hráčom.

Ak by však pokračoval vo svojich doterajších výkonoch, udržal si zdravie a bol by ochotný zostať, Detroit Red Wings si určite dajú záležať na tom, aby ho do svojho mužstva priviedli aj pre ďalší ročník.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.