NHL si podmanili v 'Ruskej päťke'. Čo robia dnes?

MARTIN UŽÁK | 27.10.2015

Po zverejnení článku o debute 'Ruskej päťky v drese Detroit Red Wings som dostal niekoľko mailov a komentárov s otázkou, čo robia členovia tejto niekdajšej úžasnej formácie dnes.

Rýchlo a stručne, poďme na to.


'Ruská päťka'. Zľava doprava: Fetisov, Kozlov, Fiodorov, Larionov, Konstantinov (koláž: NHL.com)

Viačeslav Fetisov

Angažoval sa v ruskom hokeji i v politike. Donedávna bol predsedom Športovej komisie Svetovej antidopingovej agentúry, členom hornej komory Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie, v hokejovej oblasti asistentom trénera v klube New Jersey Devils, členom predstavenstva KHL, prezidentom klubu CSKA Moskva, ministrom ruského športu, trénerom a generálnym manažérom ruskej reprezentácie. V súčasnosti je ambasádorom ruského hokeja. Nedávno sa podieľal na tvorbe dokumentárneho filmu Red Army. V poslednej dobe ale zaujal aj zopár kontroverznými vyhláseniami. Tvrdil napríklad, že vodič, ktorý s ním, masérom Sergejom Mňatsakanovom a Vladimirom Konstantinovom v roku 1997 nabúral, to urobil zámerne. Neskôr sa nechal počuť, že ruským hokejistom by zakázal odchádzať do NHL skôr ako v neskoršom veku. Je jednou z najvýznamnejších persón v histórii ľadového hokeja na ľade i mimo neho. 

Sergej Fiodorov

Robí generálneho manažéra klubu CSKA Moskva, a je na to patrične hrdý, ako ukázal vlani, keď bol uvedený do Michiganskej športovej siene slávy. Za niekoľko dní bude uvedený do Siene slávy NHL. V Detroite sa uvažuje o vyradení jeho čísla 91. Z pohľadu Detroit Red Wings je v súčasnosti najdôležitejšie asi to, že majorita fanúšikov mu už odpustila, že kedysi odišiel za peniazmi do Anaheimu. Detroitskí priaznivci na neho bučia už podstatne menej ako predtým, teraz mu viac tlieskajú. Zaslúži si to.

Vladimir Konstantinov

Po autonehode z leta 1997 zostal žiť v USA. V Joe Louis Arene má vlastnú lóžu, pravidelne chodieva na zápasy Red Wings. V poslednej dobe začal maľovať, čo jeho fanúšikovia uvítali. Aj po takmer dvadsiatich rokoch ho milujú tak ako kedysi. Jeho číslo 16 je neoficiálne vyradené z užívania - síce nevisí pod stropom arény, ale od jeho havárie ho nikto nenosil, dokonca ani Brett Hull, ktorý s ním vo svojej kariére hrával bežne.
 

Viačeslav Kozlov

Ešte vlani hral v KHL, aktívnu kariéru už ukončil a nateraz si užíva hokejový dôchodok.

Igor Larionov

Obchoduje s vínom vlastnej značky, príležitostne hráva za starú gardu Red Wings, robí hráčskeho agenta, prednedávnom bol riaditeľom hokejových operácií u SKA Petrohrad (KHL).


Pre Red Wings nepracuje nikto z nich, ale sem tam sa väčšina z nich alebo rovno všetci zídu v Detroite na rôznych exhibíciách, slávnostiach a zápasoch starých gárd. Je dobré vidieť, že aj po rokoch sa tešia veľkému uznaniu.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.