Z exhibície starých gárd Red Wings a Maple Leafs

MARTIN UŽÁK | 01.01.2014


Zľava doprava: Viačeslav Kozlov, Igor Larionov, Joey Kocur, Sergej Fiodorov, Darren McCarty (Dan Mannes, Detroit Red Wings; 31.12.2013)


"Bola to malá rozprávka," uviedol usmiaty Jiří Fischer, rozplývajúc sa nad zásahmi do siete súpera a snehovými vločkami, ktoré poletovali nad otvoreným klziskom bejzbalového štadióna Comerica Park.

Ten rozprávkový obrázok nešlo vystihnúť lepšie.

Dva silvestrovské zápasy bývalých hokejistov Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs rozprávkové naozaj boli. Desiatky známych mien dvoch slávnych klubov z éry Original Six nostalgicky vrátili čas, aby sa pred zrakmi viac ako 33 tisícok svojich verných priaznivcov stretli so starými spoluhráčmi, trénermi a protivníkmi, oslávili samotnú podstatu športu a zaspomínali si na doby, kedy sa hokej hral najmä pre zábavu.

Neopakovateľná prechádzka spomienkami, ktorá bola zavŕšením dvojtýždňového zimného festivalu a skvostnou predohrou pred zápasom Winter Classic medzi súčasnými mužstvami Red Wings a Maple Leafs, priniesla mnoho zaujímavých, vtipných i dojemných scenérií. Poďme si ich teda zrekapitulovať.



Prvý zápas: Red Wings vs Maple Leafs 5:4

Prvý zápas exhibície začal v popoludňajších hodinách, kedy sa Comerica Park ešte zapĺňal fanúšikmi. Stretnutie sa hralo v dvoch 20-minútových polčasoch, rozdelených 20-minútovou prestávkou.

Mohutné ovácie pre Scottyho Bowmana... Účastníci exhibície vstupovali na ľad jednotlivo po predstavení detroitským hlásateľom Erichom Freinym, takže každému z nich sa dostalo osobitného aplauzu. Ovácie, ktoré si vyslúžili Mathieu Dandenault, Jiří Fischer, Paul Ysebaert či Martin Lapointe boli dunivé, no žiadne z nich sa nevyrovnali mohutnému aplauzu pre uznávaného trénera Scottyho Bowmana.

Od koučov po hokejistov Detroitu... Barry Smith, Scotty Bowman - Kevin Hodson, Eddie Mio - Jason Woolley, Aaron Ward, Steve Duchesne, Mathieu Dandenault, Mathieu Schneider, Jiří Fischer - Garry Unger, Pat Verbeek, Kevin Miller, Mike Knuble, Brent Fedyk, Paul Ysebaert, Dennis Polonich, Petr Klíma, Martin Lapointe, Jimmy Carson, Dallas Drake, John Ogrodnick, Red Berenson.

Mnohé známe tváre aj na strane Maple Leafs... Úvodný zápas exhibície nebol nabitý tak, ako ten následný, aj napriek tomu sa v ňom objavil celý rad slávnych mien, ktoré nechýbali ani v mužstve Maple Leafs. Toronto reprezentovali napr. Tom Watt, Ron Ellis, Doug Favell, Brad Marsh, Dan Daoust, Mark Osbourne, Bill Derlago, Stewart Gavin, Brad May, Tom Fergus, Mike Krushelnyski, či Todd Warriner.

Čestné buly v podaní Nicklasa Lidströma... Po odspievaní kanadskej a americkej hymny z úst detroitskej speváčky Karen Newmanovej nasledovalo čestné vhadzovanie medzi kapitánov Berensona a Daousta. O čestné buly sa nepostaral nik iný ako Nicklas Lidström, ktorý sa dočkal prvých veľkých ovácií v Comerica Parku. Lidström sa neskôr vzdialil a čakal na začiatok druhého zápasu, v ktorom mal nastúpiť.

Usmievavý Jiří Fischer v centre pozornosti... Entuziazmus Jiřího Fischera bol badateľný už počas štátnych hymien a po 80 sekundách zápasu sa premietol aj do úvodného gólu. Fischer si neskôr pripísal aj asistenciu a aby toho nebolo málo, na začiatku druhého polčasu pobavil vtipným komentárom: "Očakával som, že Toronto bude len nahadzovať a naháňať puk, ale teraz už aj chlapi ako Brad May robia kľučky."

Pohotový švih pohotového Petra Klímu... Red Wings viedli 2:0 po rýchlych góloch Fischera a Kevina Millera, no Maple Leafs sa na nich dotiahli zásluhou Stewa Gavina a Todda Warrinera. Keď sa zdalo, že prvý polčas skončí nerozhodne, o slovo sa prihlásil legendárny Petr Klíma a svojím švihom poslal Detroit do vedenia. Klíma sa cez prestávku nechal počuť, že hokej nehral desať rokov, no teraz si ho naplno užíva.

Zábavné čísla stanice Fox Sports Detroit... Exhibícia nebola zábavou len pre bývalých hráčov, ich trénerov a fanúšikov, ale aj pre redaktorov stanice Fox Sports Detroit, ktorá zápas vysielala. Redaktori rozdali niektorým hráčom drobné mikrofóny a v prvom polčase počítali aj netradičné štatistiky ako pomliaždené svaly a natiahnuté slabiny. Našťastie, oba celky v týchto ukazovateľoch skončili na nule.

Eddie Mio obeťou zápasníckeho chvatu... Uvoľnenú atmosféru zápasu dokladala aj 29. minúta, v ktorej sa objavil zápasnícky chvat toronského útočníka Loua Franceschettiho. Obeťou jeho ataku za bránou Red Wings bol gólman Eddie Mio. Franceschetti Mia z ničoho nič uchmatol a prehodil na seba. Mio, jeden z najlepších gólmanov celej exhibície, bol Franceschettiho súperom v NHL v 80. rokoch.

Hektický záver a brilantnosť Reda Berensona... Detroit viedol už 5:2 (ďalšie góly pridali Pat Verbeek a Aaron Ward), no Toronto znížilo na 5:4 (Brad May, Tom Fergus), pritvrdilo a 14 sekúnd pred koncom si vzalo oddychový čas. Na kľúčovom buly však uspel domáci kapitán Red Berenson, vo veku 74 rokov najstarší hráč exhibície. Berenson dotiahol svoj tím k víťazstvu 5:4 a od ostatných si vyslúžil veľké uznanie.


Druhý zápas: Red Wings vs Maple Leafs 6:5 po nájazdoch

Druhý zápas, v ktorom nastúpili tie najväčšie legendy, začínal už za nastupujúceho súmraku. Stretnutie sa hralo v dvoch 25-minútových polčasoch, opäť rozdelených 20-minútovou prestávkou.

S veľkými hokejistami prichádzajú veľké gestá... Zreteľne hlučnejší a zaplnenejší Comerica Park privítal najväčšie osobnosti a tie sa mu odvďačili tak, ako sa na osobnosti patrí. Chris Chelios si pred priaznivcami zložil prilbu, Darren McCarty im hádzal puky, Joey Kocur si na chvíľu obliekol dres zosnulého kamaráta Boba Proberta a Steve Yzerman, ktorý sa dočkal kolosálneho aplauzu, venoval fanúšičke hokejku.

Od koučov po hokejistov Detroitu... Barry Smith, Scotty Bowman - Manny Legace, Chris Osgood - Brian Rafalski, Slava Fetisov, Larry Murphy, Chris Chelios, Mark Howe, Paul Coffey, Nicklas Lidström - Dino Ciccarelli, Kirk Maltby, Kris Draper, Darren McCarty, Slava Kozlov, Doug Brown, Tomas Holmström, Joey Kocur, Sergej Fiodorov, Brendan Shanahan, Igor Larionov, Mickey Redmond, Steve Yzerman.

Legendy v druhom mužstve Maple Leafs... Podobne ako Detroit, aj Toronto si nechalo tých najzvučnejších hráčov na svoj druhý exhibičný duel. Maple Leafs v ňom prišli reprezentovať také slávne postavy, akými sú Pat Quinn, Red Kelly, Johnny Bower, Curtis Joseph, Félix Potvin, Al Iafrate, Darryl Sittler, Rick Vaive, Wendel Clark, Doug Gilmour, Dave Andreychuk, Gary Roberts, Lanny McDonald a Mike Gartner.

Epické čestné vhadzovanie dvoch legiend... Po hymnách z úst Thornetty Davisovej nasledovalo čestné buly, ktoré vhodili Gordie Howe a Ted Lindsay, staručkí páni, ktorých dresy visia pod stropom Joe Louis Areny. Prvý menovaný Mr. Hockey, v súčasnosti trpiaci demenciou, dokonca podišiel za koberec, akoby sa chcel naposledy postaviť na ľad. To dojatý Comerica Park už mohutne skandoval jeho meno.

Opätovné spojenie slávnej Ruskej päťky... O ďalšiu srdcervúcu scénu sa postaral legendárny ruský zadák Vladimir Konstantinov, ktorý na klzisko vstúpil za pomoci chodidla, aby do rúk dostal hokejku, rozžiaril svoje oči a zostal obkolesený Viačeslavom Fetisovom, Sergejom Fiodorovom, Igorom Larionovom a Viačeslavom Kozlovom. Opätovné spojenie famóznej Ruskej armády nenechalo oči pamätníkov suché.

Množstvo hlasov v hlave Chrisa Osgooda... Zatiaľ čo v prvom zápase nosil mikrofón najmä Jiří Fischer, v druhom stretnutí ho dostali Mickey Redmond, Manny Legace a Chris Osgood. Osgood ho využil už pred prvým buly, aby sa vtipne posťažoval, že redaktori stanice Fox Sports Detroit mu nedajú pokoja: "Smrkám, je mi zima, a k tomu sa ešte so mnou rozprávate vy. Znova mám v hlave množstvo hlasov."

Ďalšie veselie v podaní Fox Sports Detroit... V rámci netradičných štatistík prešla pozornosť na podrazenia na modrej čiare (v prvom polčase ich bolo šesť) a zranenia v dolnej časti tela. Redaktori nechýbali ani pred šatňou Detroitu, kde zachytili veľavravný komentár Joeyho Kocura, ktorý náhle prerušil rozhovor s Nicklasom Lidströmom, aby pripomenul, že Nick sa tu potajomky chystá na zápas Winter Classic.

Mohutný štart, mohutný finiš a zlatý Homer... Lepšie začali Red Wings, ktorí vyhrali prvý polčas pomerom 4:1 (Brown, Chelios, Fiodorov, Shanahan - McDonald). Detroit neskôr navýšil svoje vedenie na 5:1 (Lidström), no Maple Leafs mohutne finišovali a štyrmi gólmi v rade (Corson, Domi, Thomas, McCabe) si vynútili samostatné nájazdy. V nich ako jediný skóroval Tomas Holmström; Red Wings tak vyhrali 6:5.

Trestné strieľanie Viačeslava Kozlova... Necelých osem minút pred koncom druhého polčasu mohol svojich spoluhráčov upokojiť Slava Kozlov, jediný stále aktívny hokejista v celej exhibícii. Útočník Spartaka Moskva dostal možnosť navýšiť vedenie Red Wings na 6:4 pri trestnom strieľaní, svoj nájazd však nepremenil. Pokus Kozlova zneškodnil výborne chytajúci Curtis Joseph, bývalý brankár Red Wings.

Sprvoti zábava, neskôr aj snaha zvíťaziť... Aj tento raz sa začalo uvoľnene (trebárs Chris Chelios oslávil svoj gól hodením sa na chrbát a kĺzaním po ľade), no neskôr bolo opäť bádať vôľu po triumfe. Torontský Tiger Williams ostro vrazil do gólmana Mannyho Legaceho, Darren McCarty a Bryan McCabe použili aj príklep a celá päťka Leafs oslavovala svoj piaty gól v čase 49:58 tak, akoby išlo o zásah v play-off.


Silvestrovský dvojzápas starých gárd Red Wings a Maple Leafs skončil ohňostrojom a spoločným pózovaním pred fotografmi, ktorí mohli zachytiť cez 100 slávnych mien, ktoré sa dajú dohromady raz za život.

Exhibícia, v ktorej nešlo o víťazstvá, kvalitu výkonov a body, ale o oslavu samotnej podstaty športu, hold dvom klasickým klubom a poďakovanie verným fanúšikom, absolútne splnila svoj účel. Ba dokonca je možné tvrdiť, že táto malá rozprávka - ako ju nazval Jiří Fischer - bola ešte krajšia, než človek čakal.

Z rozprávkovej prechádzky spomienkami sa totiž stala spomienka na celý život.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.