Týždeň o štvorici Mantha, Larkin, Zadina, Athanasiou

MARTIN UŽÁK | 08.07.2018

Detroit Red Wings tento týždeň riešili budúcnosť niekoľkých mladých útočníkov. Prvé predstavy o zmluvách pre Anthonyho Manthu a Dylana Larkina sú známe. Filip Zadina podpísal nováčikovský kontrakt a čaká na vyriešenie sporu o jeho možných pôsobiskách v nasledujúcej sezóne. Andreas Athanasiou nechal zabudnúť na minuloročné ťahanice a podpísal novú dvojročnú zmluvu.


Andreas Athanasiou a Anthony Mantha (Associated Press)

Prvé idey o zmluvách Manthu a Larkina

Red Wings minulý týždeň zintenzívnili rokovania o nových zmluvách s obmedzene voľnými hráčmi Anthonym Manthom a Dylanom Larkinom. Tento týždeň vysvitlo, aké majú Red Wings predstavy.

Ako sa na tomto blogu už písalo, Red Wings jednajú s Manthom o premosťovacej zmluve, zatiaľ čo Larkin ich presvedčil už natoľko, že s ním rokujú o dlhodobejšej a štedrejšej zmluve.

Ansar Khan (MLive) tento týždeň zistil, že Red Wings s Manthom plánujú podpísať zmluvu na dva roky, zatiaľ čo Larkina by chceli podpísať na päť rokov.

Podľa súčasných interných informácií Red Wings ponúkajú Manthovi ročný plat minimálne tri milióny amerických dolárov a Larkina by radi podpísali za približne šesť miliónov ročne. Ťažším orieškom by mohol byť Mantha, ktorý bol vlani ich najlepším strelcom a mohol by žiadať aj 4,5 milióna ročne.

Spor o možné pôsobiská Filipa Zadinu

Filip Zadina, prvý výber Red Wings z tohtoročného draftu, včera podpísal s Red Wings trojročnú nováčikovskú zmluvu s platom 925 tisíc amerických dolárov ročne (70 tisíc pri pôsobení v nižšej súťaži), pričom ďalších 850 tisíc ročne môže zarobiť na výkonnostných bonusoch. V zmluve má aj klauzulu o možnosti vrátiť sa do Európy v prípade, že sa nedostane do NHL.

Osemnásťročný útočník mal Detroit pôvodne opustiť už minulý týždeň po skončení rozvojového kempu, ale zdržal sa ešte týždeň, aby si zatrénoval s niekoľkými michiganskými hokejistami a osobne podpísal svoj prvý kontrakt.

Aj keď Zadina odletel domov do Česka až včera, jeho meno v Amerike rezonuje ďalej, a nielen pre jeho veľký talent. Tento týždeň sa napríklad ukázalo, že jeho posledný a nadchádzajúci klub majú odlišný názor na to, kde by mohol v budúcej sezóne pôsobiť.

Zadina hral v minulej sezóne za Halifax Mooseheads v juniorskej QMJHL, jednej z troch juniorských líg spod organizácie Canadian Hockey League (CHL). Keď sú tínedžeri so zmluvou v CHL draftovaní do NHL, v tínedžerskom veku môžu hrať buď v NHL, alebo v CHL, nie na farme v AHL. Je to pravidlo vychádzajúce z dohovoru medzi týmito súťažami (praktické vysvetlenie tohto pravidla na príklade Michaela Rasmussena nájdete pod týmto odkazom).

Zadina odišiel do Halifaxu v lete 2017 zo svojho materského klubu HC Dynamo Pardubice. Odišiel na vlastnú žiadosť; Pardubice mu vyhoveli, potvrdili mu medzinárodnú transfer kartu a uvoľnili ho na sezónu 2017/18 s tým, že ďalej zostane ich hráčom.

Halifax tento týždeň tvrdil, že Zadina je hráčom CHL a v budúcej sezóne môže hrávať buď v NHL, alebo v CHL. Detroit naopak tvrdil, že Zadina bol v Halifaxe na ročnom hosťovaní z Pardubíc, takže dohoda medzi NHL a CHL sa ho netýka. Znamenalo by to, že pokiaľ by sa pred začiatkom ďalšieho ročníka nedostal na súpisku Red Wings, nemusel by sa vrátiť do CHL, ale Red Wings by ho mohli poslať do svojho záložného celku v AHL a v priebehu sezóny by ho mohli povolávať do NHL.

Právnici NHL v posledných dňoch začali skúmať dokumenty, ktoré majú potvrdiť či vyvrátiť tvrdenie jednej a druhej strany, a nateraz sa prikláňajú k názoru Red Wings. Halifax ako jedna z najväčších a najvplyvnejších kanadských zásobární talentov pre NHL však nepovedal posledné slovo, najmä keď bude v máji 2019 hostiť prestížny Memorial Cup.

Samozrejme, ideálnym riešením by bolo, ak by sa Zadina prebojoval do prvého tímu Red Wings a do žiadnej nižšej súťaže sa viac nevracal. Red Wings mu plánujú dať dostatok príležitostí na to, aby si vybojoval miesto v tíme (v jednom z prvých troch útokov), ale zaručené miesto v zostave pre neho nateraz nemajú. Chcú preto vedieť, kam ho môžu poslať, ak sa do ich mužstva nedostane.

Andreas Athanasiou s novou zmluvou

Hráčsky agent Darren Ferris tento týždeň v Detroite "zabil dve muchy jednou ranou", keď okrem nováčikovskej zmluvy pre Filipa Zadinu vyjednal aj nový kontrakt pre dvadsaťtriročného útočníka Andreasa Athanasioua.

Athanasiou podpísal s Red Wings vo štvrtok 5. júla, len niekoľko desiatok minút pred vypršaním termínu na podanie prihlášky na arbitrážny súd. Athanasiou sa dohodol na dvojročnej zmluve s ročným platom tri milióny dolárov. V sezóne 2018/19 zarobí 2,75 milióna a 250 tisíc dostane vo forme podpisového bonusu. Po vypršaní zmluvy bude chráneným voľným hráčom.

Athanasiou sa tentoraz dohodol s Red Wings podstatne rýchlejšie ako vlani, kedy niekoľko mesiacov odmietal jednu ponuku za druhou, koketoval s možnosťou odchodu do KHL a štartu na olympijských hrách v Južnej Kórei, a do NHL sa napokon vrátil až koncom októbra 2017 a za nižší plat.

Athanasiou napriek podpisu nemá istotu, že sezónu začne v drese Detroitu. Red Wings sa podľa Elliottea Friedmana (CBC) stále nevzdali možnosti získať obrancu Justina Faulka z klubu Carolina Hurricanes, pričom práve Athanasiou je jedným z hráčov, ktorí by za Faulka mohli byť vymenení.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.