Kto by mohol Red Wings posilniť, kto sa rozlúčil

MARTIN UŽÁK | 30.06.2018 | aktualizované 01.07.2018

V nedeľu 1. júla o 18:00 SEČ sa v NHL otvorí trh s voľnými hráčmi. Detroit Red Wings sa plánujú posilniť na rôznych postoch. Zaujímavé je aj dianie v iných smeroch: jeden zo súčasných hráčov dostal polročné ultimátum, ďalší organizáciu už opustili, iní jednajú o nových zmluvách, kľúčový ofenzívny obranca sa rozhodol zostať.

Všetko podstatné z tábora Detroit Red Wings z posledných hodín a dní:


Valtteri Filppula v drese Detroit Red Wings. Oblečie ho opäť? (Kevin Hoffman, US Presswire)

Chystá sa hon na brankárov

Red Wings podpíšu jedného overeného gólmana, ktorý sa pridá k Jimmymu Howardovi. Na trhu voľných hráčov majú vyhliadnutých viacero mien. Sú nimi napríklad Carter Hutton (vlani chytal za St. Louis Blues), Jonathan Bernier (Colorado Avalanche) či Anton Chudobin (Boston Bruins).

Hutton bol ešte donedávna prvou voľbou Red Wings, preferencie a reálne ašpirácie klubu sa však zmenili počas tohto týždňa, kedy mohli všetky kluby NHL začať hovoriť a aranžovať stretnutia s potenciálne voľnými hráčmi.

Red Wings tento týždeň hovorili so zástupcami Huttona, Berniera a s Robinom Lehnerom (Buffalo Sabres), ktorý ich navštívil aj osobne. Hutton je podľa Pierrea LeBruna (TSN) viac naklonený k pôsobeniu v Buffale. Ako zistil beat writer Ansar Khan (MLive), Lehner je v súčasnosti von z hry.

Novou prvou voľbou Red Wings sa stal Bernier. Podľa Craiga Custancea (The Athletic) ho Red Wings v súčasnosti preferujú pred inými brankármi a aj sám Bernier má o pôsobenie v Detroite záujem. S Red Wings by mohol podpísať na tri roky a časom sa uchádzať o post brankárskej jednotky. Darren Dreger (TSN) predpokladá, že by mohol poberať približne tri milióny dolárov ročne.

Red Wings majú momentálne pod zmluvou troch brankárov - Jimmyho Howarda a mladíkov Patrika Rybára a Kadena Fulchera. Rybár a Fulcher budú pôsobiť v záložných celkoch v AHL (Grand Rapids Griffins) a / alebo ECHL (Toledo Walleye). U Fulchera nie je vylúčené, že sa ešte na jeden rok vráti do juniorskej ligy. Red Wings chcú mať pod zmluvou päť brankárov (dvoch v NHL, dvoch v AHL a jedného v ECHL), takže podpíšu ešte jedného alebo dvoch gólmanov do nižších súťaží.

Jared Coreau klubu oznámil, že si bude hľadať nové pôsobisko a že nestojí o kontrakt v AHL. Tom McCollum sa chce poobzerať po pozícii brankárskej jednotky v AHL, no stále nie je vylúčené, že sa ku Griffins vráti. Matěj Machovský sa rozhodol pre návrat do Európy.

Konkurenciu v AHL a ECHL ešte môžu zvýšiť brankári, ktorí dostanú zmluvu iba na úrovni týchto súťaží - podpíšu ich iba Grand Rapids alebo Toledo, ale to už sa Red Wings netýka.

Mike Green sa rozhodol zostať

Red Wings viedli tento týždeň produktívne rozhovory s ostrieľaným ofenzívnym obrancom Mikeom Greenom a dohodli sa s ním na novej dvojročnej zmluve.

Green zvažoval ponuky Red Wings už niekoľko týždňov. Klub mu najskôr ponúkal zmluvu na jeden rok s platom šesť miliónov dolárov a dva roky s platom päť miliónov, Green požadoval zmluvu na tri roky, ale Red Wings mu oznámili, že takýto kontrakt mu nemôžu ponúknuť. Green s rozhodnutím otáľal aj preto, aby si tento týždeň mohol pohovoriť s inými klubmi. Keďže však nedostal lepšiu ponuku, rozhodol sa zotrvať u Red Wings. Podľa Boba McKenzieho (TSN) bude zarábať v priemere 5,375 milióna dolárov ročne, čo je o 625 tisíc menej ako v uplynulých troch sezónach.

Red Wings momentálne počítajú pre budúcu sezónu so šiestimi obrancami (Green, Danny DeKeyser, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Trevor Daley a Nick Jensen). O zostávajúce jedno až dve miesta zabojujú mladí zadáci Filip Hronek, Dennis Cholowski, Joe Hicketts, Libor Šulák a ďalší, prípadne aj veterán Luke Witkowski, ktorý dokáže hrať aj na pozícii útočníka. Niektorí severoamerickí novinári favorizujú Cholowskiho, ale podľa súčasných interných informácií je najväčším favoritom na prvé uvoľnené miesto v obrane Hronek.

Obranné rady Red Wings opustil dvadsaťštyriročný Xavier Ouellet, ktorý bol tento týždeň vykúpený z posledného roka svojej zmluvy s platom 1,25 milióna dolárov. Red Wings s ním od lanskej sezóny prestali počítať a neúspešne sa ho pokúšali vymeniť, aby mu dali možnosť na reštart kariéry v inej organizácii. Od nedele si bude hľadať nové zamestnanie na trhu voľných hráčov.

Zadné rady organizácie v týždni opustili aj Dan Renouf a Robbie Russo. Obaja vlani hrali za Grand Rapids Griffins v AHL. Renouf nedostal kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu a stal sa neobmedzene voľným hráčom, Russo bol v hierarchii klubových obrancov predstihnutý mladšími zadákmi a prestal figurovať v plánoch do budúcnosti. Russo bol vymenený k Arizona Coyotes za podmienečnú voľbu v siedmom kole budúcoročného draftu. Red Wings získajú túto voľbu v prípade, že Russo odohrá v budúcej sezóne minimálne 30 zápasov v NHL.

Red Wings sa rozlúčili s Renoufom a Russom aj preto, aby znížili veľký pretlak mladých obrancov v Grand Rapids. Všetci mladíci, ktorí si pred začiatkom novej sezóny nevybojujú miesto v defenzíve Red Wings, budú pravidelne nastupovať za Griffins a čakať na prípadné povolanie do NHL.

Na obzore dvaja bývalí útočníci

Red Wings sa chcú posilniť aj o útočníka. Tento týždeň hovorili s dvoma svojimi bývalými forvardmi - veteránmi Valtterim Filppulom a Thomasom Vanekom, ako zistil Craig Custance (The Athletic).

Podľa Teda Kulfana (The Detroit News) Red Wings preferujú Filppulu, ktorému by chceli ponúknuť dvojročnú zmluvu. Vnímajú ho ako ideálny záskok pre prípad, že by mal kapitán Henrik Zetterberg podlomené zdravie. Vaneka by chceli zlanáriť na jednu sezónu. Vanek podľa Darrena Dregera (TSN) zvažuje, či sa k Red Wings vráti. Red Wings vidia za príchodom jedného či druhého hráča možnosť vymeniť ich pred budúcoročnou uzávierkou prestupov za voľby v drafte.

Frank Seravalli (TSN) zistil, že Red Wings sa zaujímajú aj o ostrieľaného centra Dereka Ryana, ktorý naposledy nastupoval za Carolina Hurricanes.

Red Wings majú momentálne pod zmluvou osem útočníkov (Henrik Zetterberg, Frans Nielsen, Gustav Nyquist, Justin Abdelkader, Darren Helm, Luke Glendening, Tyler Bertuzzi a Martin Frk). Bertuzzi a Frk sa dohodli na nových zmluvách na začiatku tohto týždňa. Bertuzzi podpísal na dva roky s platom 1,4 milióna dolárov ročne, Frk dostal jednoročnú zmluvu s platom 1,05 milióna. Red Wings po skončení sezóny uvažovali o tom, že Frka nechajú odísť. Napriek tomu, že podpísal novú zmluvu, táto možnosť je stále otvorená, ako sa dočítate nižšie.

Ďalšie tri miesta na súpiske obsadia obmedzene voľní Dylan Larkin, Anthony Mantha a Andreas Athanasiou po tom, čo podpíšu nové zmluvy. O zostávajúce miesta pre útočníkov budú bojovať mladíci Michael Rasmussen, Filip Zadina, Jevgenij Svečnikov, David Pope či Dominic Turgeon.

Larkin a Mantha jednajú o zmluvách

Red Wings v ostatných dňoch zintenzívnili rokovania o nových zmluvách so zástupcami mladíkov Anthonyho Manthu a Dylana Larkina, svojich dvoch obmedzene voľných hráčov.

Red Wings jednajú s Manthom o krátkej, premosťovacej zmluve s nižším platom a po jej vypršaní sa rozhodnú, či s ním podpíšu aj dlhodobý a štedro platený kontrakt. Larkin presvedčil Red Wings natoľko, že s jeho zástupcami v súčasnosti jednajú o dlhodobej a štedro platenej zmluve. Plat, o akom obe strany uvažujú, nie je u jedného ani druhého hráča zatiaľ známy.

Mantha ani Larkin nemajú nárok na arbitrážny súd, takže nové zmluvy môžu podpísať kedykoľvek v najbližších troch mesiacoch a neskôr. Pri ideálnom scenári budú obe zmluvy hotové do 15. júla.

Na arbitrážny súd má nárok Andreas Athanasiou, ďalší obmedzene voľný mladý útočník. Jednania v jeho prípade nepokročili. Keď Athanasiou vlani prestal trucovať, koncom októbra 2017 podpísal s Red Wings novú ročnú zmluvu s platom 1,387 milióna dolárov a po návrate do NHL po prvýkrát predstúpil pred novinárov, dal si záležať na tom, aby zdôraznil, že toto leto už bude mať nárok na arbitrážny súd, takže jeho ťahanice o novú zmluvu budú o niečo kratšie ako minulý rok.

Ak by teda súčasná patová situácia pokračovala a Athanasiou by sa rozhodol prihlásiť na súd, musí tak urobiť do štvrtka 5. júla. Ak by ho na arbitráž chcel prihlásiť klub, musí tak urobiť do piatka 6. júla. Arbitrážne konania sa tento rok uskutočnia od 20. júla do 4. augusta, takže Athanasiou bude mať novú zmluvu najneskôr na začiatku augusta. Samozrejme, ak sa do tej doby nedohodne na zmluve bez pomoci súdu, alebo ak dovtedy nebude vymenený.

Noví a staronoví adepti na trejd

Popri otvorení trhu s voľnými hráčmi môžu v NHL v najbližších dňoch rezonovať aj výmeny. Detroit Red Wings majú v súčasnosti na súpiske niekoľko staronových i nových adeptov na trejd.

David Pagnotta (The Fourth Period) zistil, že Red Wings tento týždeň kontaktovalo viacero klubov, ktoré sa pýtali na brankára Jimmyho Howarda. Howard aktuálne nie je k dispozícii, aj preto, že Red Wings momentálne iného gólmana nemajú. Niektoré zdroje zvnútra organizácie hovoria o tom, že Red Wings s ním počítajú aj do budúcnosti a ak sa v nasledujúcej sezóne vážne nezraní a neklesne na výkonnosti, klub mu ponúkne nový kontrakt. Craig Custance (The Athletic) však pripomína, že Howard bude v novej sezóne v poslednom roku svojej zmluvy a jeho súčasný štatút a postavenie v klube sa môže v priebehu sezóny zmeniť.

Adeptom na trejd bol donedávna obranca Nick Jensen, ale ako zistil Craig Custance (The Athletic), záujem o jeho služby po drafte opadol. Custance od niektorých generálnych manažérov zistil, že Red Wings počas draftu zrejme prepásli vhodnú príležitosť na jeho výmenu. Red Wings ale tvrdia, že Jensena zatiaľ nie sú ochotní vymeniť.

Kandidátmi na výmenu zostávajú Gustav Nyquist a Andreas Athanasiou. O dôvodoch ich možného odchodu sa na tomto blogu písalo už mnohokrát, naposledy pred dvoma týždňami.

V prípade Nyquista tento týždeň vyšla najavo jedna zaujímavosť. Ako zistil Ansar Khan (MLive), Nyquist dostal od Red Wings výkonnostné ultimátum. Red Wings mu oznámili, že pokiaľ sa jeho súčasný štatút nezmení, na základe jeho výkonov v prvej polovici nasledujúcej sezóny sa budú rozhodovať, či mu ponúknu nový kontrakt, alebo ho vymenia inam. Nie sú presvedčení, či s ním majú podpísať novú zmluvu, čo by ich stálo okolo päť miliónov dolárov ročne.

Z útočníkov zostáva kandidátom na výmenu aj obranár Luke Glendening, o ktorého bol záujem pri minuloročnej uzávierke prestupov, ale Red Wings za neho nedostali to, čo očakávali.

Podľa Teda Kulfana (The Detroit News) nemá istú pozíciu ani nedávno podpísaný útočník Martin Frk. Ak budú mať Red Wings v ofenzíve pretlak a budú chcieť uvoľniť miesto pre Michaela Rasmussena či Filipa Zadinu, Frk môže byť so svojou krátkou a lacnou zmluvou vymenený inam alebo uvoľnený medzi voľných hráčov ešte pred štartom novej sezóny - mieni Kulfan. Podľa niektorých interných zdrojov môže podobný osud postihnúť aj univerzála Lukea Witkowskiho.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.