Kariéra Dannyho DeKeysera nabrala rýchly spád

MARTIN UŽÁK | 31.07.2013

Máte po 23. narodeninách, končíte trojročné pôsobenie v univerzitnej súťaži, podpisujete nováčikovskú zmluvu s tímom NHL, nastupujete do ostrých bojov o Stanley Cup, stávate sa šampiónom AHL a neskôr dostávate pozvánku do orientačného kempu reprezentácie pred olympijskými hrami.

Takýto scenár je pre mnohých hokejistov iba márnou ilúziou, obranca Detroit Red Wings, Danny DeKeyser, ho však naplnil. Ba čo viac, tomuto americkému talentu na to stačili necelé štyri mesiace.


Danny DeKeyser (Chris O'Meara, Associated Press)


Danny DeKeyser zaujal tromi výbornými ročníkmi na Western Michigan Univerzity v súťaži CCHA, v ktorej bol dva roky po sebe vyhlásený najlepším defenzívnym bekom. Keďže nebol draftovaný, mohol si vyberať z ponúk rôznych klubov NHL. Nakoniec sa rozhodol pre mesto, v ktorého blízkosti sa narodil.

Detroit si DeKeysera upísal 29. marca 2013 a krátko na to mu dal šancu, aby sa predviedol na tréningoch s prvým mužstvom. Mladučký zadák s veľkou postavou, slušným rozsahom paží, excelentným korčuľovaním a dobrou kontrolou puku sa ukázal vo výbornom svetle a usadil sa v základnej zostave Red Wings.

DeKeyser stihol odohrať zvyšných 11 zápasov "Červených krídel" v základnej časti. Tréner Mike Babcock bol z neho ohúrený natoľko, že vyhlásil, že ak by ho Detroit nezískal, nepostúpil by do play-off.

DeKeyser bol taký spoľahlivý, že dostal prednosť pred veteránmi Ianom Whiteom a Carlom Colaiacovom. Pre Red Wings mal charakter cennej posily, ktorá prišla krátko pred uzávierkou prestupov.

Ktovie, ako ďaleko by to Red Wings dotiahli, ak by si DeKeyser nezlomil palec na pravej ruke počas druhého zápasu prvého kola play-off s Anaheimom. Mladý Američan vynechal niekoľko týždňov, no stihol sa vrátiť práve včas, aby pomohol Grand Rapids Griffins k víťazstvu Calder Cupu.

Výborná povesť z univerzitnej CCHA a znamenité výkony v 234 dosiaľ odohratých minútach v NHL stačili DeKeyserovi na to, aby bol pozvaný do orientačného kempu USA pred olympijskými hrami v Soči. Táto pozvánka je najlepším dôkazom toho, aký obrovský kus cesty prešiel.

Či už sa Danny DeKeyser na olympiádu 2014 dostane alebo nie, úspechom je už len nominácia do širšieho výberu Spojených štátov. Ak bude tento šikovný mladík ešte lepší, stavitelia amerického národného tímu si skôr či neskôr budú môcť mydliť ruky. A o samotných Detroit Red Wings ani nehovoriac.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.