K úzkemu súboru najobľúbenejších hokejistov

MARTIN UŽÁK | 06.07.2014

Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Sergej Fiodorov, Brendan Shanahan, Chris Chelios, Pavel Daciuk, Henrik Zetterberg. Z nich všetkých sa stali znamenití hráči, ktorých si človek ľahko obľúbil.

V absolútne najužšom súbore mojich najobľúbenejších hokejistov však figurujú iné mená.


Martin Lapointe v akcii (Associated Press)


Z dôvodov, na ktoré si ešte spomeniem, som žiadnych iných hokejistov neobdivoval tak, ako Martina Lapointeho, Bretta Hulla a Drewa Millera. Rýdza fanúšikovská náklonnosť k určitým športovcom ma postupom veku opustila, obľube týchto hráčov by som však rád venoval osobitnú pripomienku.

Veď ako sa hovorí, spomienky by nemali byť iba malými zábleskami, v ktorých človek spoznal medzníky meniace mu život, ale mali by zostať živé navždy, aby im bolo umožnené človeka tvarovať.

Martin Lapointe

Lapointeho si Red Wings vybrali na drafte 1991 z celkovej desiatej pozície - najvyššej na najbližších 22 rokov. V tíme plnil rolu provokatéra a pracanta z nižšej formácie. Pri streľbe príklepom často dvíhal hokejku vysoko do nebies; inokedy zhadzoval rukavice, aby sa pobil. S Red Wings dvakrát vyhral Stanley Cup.

Brett Hull

Hulla som obdivoval už v 90. rokoch, kedy nastupoval za St. Louis a Dallas. Obľúbiť si ho nebolo ťažké - rok od roku stúpal streleckými tabuľkami, až sa so 741 gólmi stal tretím najlepším strelcom histórie NHL. 92 zo svojich gólov nastrieľal za Detroit, ktorý reprezentoval aj typickými štipľavými poznámkami.

Drew Miller

Miller zamieril do Detroitu v novembri 2009 po tom, čo sa ho vzdala Tampa Bay. Za Red Wings odohral už päť sezón a súčasťou tímu by mal byť minimálne do ročníka 2015/16. Tento hokejista príznačný predčasne ošedivenými vlasmi ma ohúril svojou pracovitosťou a mnohorakými charitatívnymi aktivitami.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.