Chabá ofenzíva Red Wings rečou pokročilých štatistík

JURAJ KOVÁČ | 28.07.2021

Detroit Red Wings boli v sezóne 2020/21 celkovo lepším tímom ako v predošlej sezóne 2019/20. Ich medziročný bodový súčet vzrástol v porovnaní týchto dvoch sezón o viac než 15 % (z 27,5 % na 42,9 %), hoci, samozrejme, v ročníku 2019/20 boli natoľko zlí, že nič iné ako zlepšenie sa od nich nečakalo. Predsa by sme však našli jednu oblasť, kde takmer žiadny progres nenastal a Red Wings v nej dosiahli podobne slabé či dokonca ešte horšie výsledky ako v katastrofálnej sezóne 2019/20. Tou oblasťou bola ofenzívna hra tímu.

Možno si poviete, že v mužstve, v ktorom žiadny z hráčov nedokázal nazbierať ani len 30 bodov a najproduktívnejším hráčom bol obranca Filip Hronek, ktorý navyše celú sezónu nedokázal prekonať súperových brankárov a oba svoje góly dal do prázdnej bránky, je konštatovanie o chabej ofenzíve nepochybné a netreba sa nad ním viac pozastavovať. Red Wings zaiste nepomohla ani ďalšia séria sústavných zranení, ktoré ich vzhľadom na nižšiu kvalitu kádra v mnohých zápasoch predurčovali k nižšej ofenzívnej produkcii a len natiahli sériu zápasov, v ktorých nehrali v kompletnom zložení, na málo vídaných 763 za sebou. Pod slabšiu ofenzívnu produkciu sa podpísal aj defenzívnejší spôsob hry, ku ktorému Red Wings v uplynulej sezóne inklinovali s vidinou limitovania veľkých príležitostí súperov, minimálneho prijímania rizika a čakania na vlastnú príležitosť, čo podľa hlavného trénera tímu, Jeffa Blashilla, vedie k dobrým návykom a poctivému hokeju s vyšším množstvom víťazstiev. Tieto skutočnosti však nie sú v modernom hodnotení výkonov smerodajné.

Aby sme mohli zhodnotiť ofenzívny prejav Red Wings adekvátne, pozrime sa na ofenzívnu hru mužstva v sezóne 2020/21 optikou pokročilých štatistík, ktoré hodnotia kvalitu výkonov oveľa presnejšie než základné štatistiky či subjektívne pozorovanie.

Hlavný kouč Jeff Blashill a niektorí jeho detroitskí zverenci počas sezóny 2020/21 (David Guralnick, The Detroit News)

Očakávané strelené góly

Red Wings v uplynulej sezóne neboli individuálne zručným mužstvom pri vytváraní si streleckých príležitostí a v počte očakávaných strelených gólov v prepočte na 60 minút hry boli najhorší v NHL. Najhorší boli aj v sezóne 2019/20, zaujímavé však je, že v sezóne 2020/21 sa ešte zhoršili. V hre piatich proti piatim klesol počet ich očakávaných strelených gólov v prepočte na 60 minút hry z 2,1 v sezóne 2019/20 na 2,04 v sezóne 2020/21. Oproti ligovému priemeru boli horší o 16 %.

Ako môžete vidieť na nižšie priloženej tepelnej mape, Red Wings nestrieľali nadpriemerne zo žiadnej časti ofenzívneho pásma. Z priestoru pred bránou, odkiaľ v NHL padá najviac gólov, strieľali výrazne menej oproti ligovému priemeru, čo indikuje tmavomodrá farba:

Strely Red Wings voči súperom pri hre piatich proti piatim v sezóne 2020/21 (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)

Red Wings zaostávali aj v očakávaných strelených góloch pri presilovke v prepočte na 60 minút hry, v tomto smere im patrilo predposledné miesto v lige. Oproti sezóne 2019/20 sa opäť zhoršili: počet ich očakávaných gólov pri presilovke v prepočte na 60 minút hry klesol z 5,79 v sezóne 2019/20 na 5,53 v sezóne 2020/21. Oproti priemeru NHL boli horší o 20 %.

Ako môžete vidieť na nižšie priloženej tepelnej mape, väčšina nezblokovaných striel Red Wings pri presilovej hre smerovala z pravého kruhu na vhadzovanie. V počte striel z nebezpečného priestoru pred bránkou zostali hlboko pod ligovým priemerom, čo indikuje tmavofialová farba:

Strely Red Wings voči súperom pri presilovej hre v sezóne 2020/21 (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)

Red Wings uškodilo aj to, že sa nedočkali väčšej ofenzívnej podpory od svojich obrancov. Podpora obrancov pri generovaní streleckých príležitostí bola v uplynulej sezóne druhou najnižšou v súťaži, pričom očakávané strelené góly obrancov boli len na nízkej úrovni 13 %.

Množstvo a kvalita streleckých pokusov

Red Wings boli najhorším tímom uplynulej sezóny aj v množstve a kvalite streleckých pokusov. V tomto ohľade boli najhorší aj v sezóne 2019/20, no v sezóne 2020/21 sa znova zhoršili. Dôvodov nižšieho množstva a nižšej kvality streleckých pokusov bolo viac.

Red Wings v minulej sezóne vstupovali do útočného pásma v držaní puku len v 41 % prípadov, pričom len približne jeden z desiatich vstupov (11 %) sa skončil príležitosťou na skórovanie.

Nižšie priložená grafika ukazuje, že vstupy do útočného pásma spôsobovali Red Wings značné problémy a na rozdiel od majority NHL boli pre nich "utrpením":

Efektívnosť vstupov do útočného pásma u jednotlivých klubov NHL v sezóne 2020/21 (via Corey Sznajder, Tableau)

Pod nižšiu kvalitu streleckých pokusov sa podpísala aj skutočnosť, že Red Wings posielali do nebezpečného priestoru pred bránku najmenej prihrávok zo všetkých tímov NHL, pričom v prihrávkach do vysoko nebezpečných pozícií zaostali za ligovým priemerom o takmer 50 %.

Red Wings strelili takmer každý piaty gól v hre piatich proti piatim z odrazených striel (následných striel po zákroku brankára; celkovo 18,39 %). V generovaní týchto streleckých pokusov, ktoré sa vyznačujú vysokou nebezpečnosťou a sú spojené s vysokou úspešnosťou streľby, však za väčšinou NHL zaostali a v ligovom ponímaní skončili predposlední.

Niekoľko pozitív a priestor na zlepšenie

Popri ofenzívnych negatívach sa patrí spomenúť, že Red Wings v uplynulej sezóne zaznamenali v niektorých ofenzívnych metrikách aj zlepšenie, hoci len mierne.

Počet strelených gólov tímu v prepočte na 60 minút hry vzrástol v sezóne 2020/21 oproti sezóne 2019/20 z 1,99 na 2,2, stále to však stačilo len na predposlednú pozíciu v súťaži. Priestor súperovej bránky minula len každá štvrtá nezblokovaná strela Red Wings (celkovo išlo o 25,02 % striel mimo bránku), čo bol štvrtý najnižší počet v NHL. Úspešnosť streľby pri hre piatich proti piatim sa oproti sezóne 2019/20 zvýšila o viac ako 1 %, zo 6,11 % na 7,22 %. Stále však išlo len o veľmi malé zlepšenie a len v niektorých smeroch. V kontexte všetkých dôležitých ofenzívnych metrík boli Red Wings mužstvom, ktoré v ofenzíve nebolo o nič nebezpečnejšie ako v utrápenej sezóne 2019/20.

Ak by sme nazerali na ofenzívu Red Wings optikou základných štatistík, riešenie útočného trápenia tohto tímu je veľmi prosté: musí strieľať viac gólov. Totiž, keď Red Wings v minulej sezóne strelili v zápase minimálne tri a viac gólov, v 17 prípadoch dokázali vyhrať, dvakrát prehrali po predĺžení a len raz prehrali v riadnom hracom čase.

Optikou pokročilých štatistík je však nutné, aby Red Wings generovali podstatne viac nebezpečných streleckých pokusov, aby sa dostávali do nebezpečných pozícií predovšetkým pred bránkou súpera a generovali kvalitné strelecké pokusy, aby sa dočkali väčšej ofenzívnej pomoci zo strany obrancov, aby zlepšovali prechod do útočného pásma a vytvárali a nachádzali väčšie množstvo sekundárnych príležitostí. K tomu, aby sa mohli stať konkurencieschopnými, musia byť nebezpečnejší a ofenzívne aktívnejší nielen pri hre piatich proti piatim, ale aj pri presilovej hre, ktorá je ich veľkou slabinou.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.