11. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 11.06.2021

Kris Draper (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

11.06.1993: Paul Ysebaert vymenený k Winnipeg Jets

Útočník Paul Ysebaert bol zo začiatku deväťdesiatych rokov jedným z najpopulárnejších hráčov Detroit Red Wings. Nastupoval na ľavom krídle, bol pracovitý, rýchly a pohotovo strieľal z prvej, vďaka čomu si vyslúžil prezývku Rocket Man (raketový muž). Dres Red Wings začal nosiť počas sezóny 1990/91, v nasledujúcich dvoch sezónach dal v základnej časti 35 a 34 gólov a bol tretím najlepším strelcom mužstva. Ani to mu však nestačilo na to, aby v Detroite zostal.

Ysebaert opustil Red Wings dňa 11. júna 1993, kedy bol vymenený k pôvodným Winnipeg Jets za dvadsaťročného obrancu Aarona Warda a voľbu vo štvrtom kole draftu 1993. Po tejto výmene sa mu prestalo dariť a už nebol taký produktívny ako predtým. Ward začal za Red Wings pravidelne nastupovať v sezóne 1996/97 a dvakrát v ich drese vyhral Stanley Cup.

11.06.1995: Viačeslav Kozlov ukončuje sériu v predĺžení

Dňa 11. júna 1995 hrali Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks piate finále Západnej konferencie. Red Wings uspeli 2:1 po predĺžení, uzavreli sériu na 4:1 a postúpili do finále Stanley Cupu. Hrdinom zápasu bol útočník Viačeslav Kozlov, ktorý v 83. minúte vnikol do útočného pásma, zasekol si puk a skóroval strelou pomedzi betóny Eda Belfoura. Bol to jeho ôsmy a predposledný gól v play-off 1995.

Belfour dovtedy chytil 45 striel Red Wings, v základnej hracej dobe ho prekonal iba Steve Yzerman. Mike Vernon v bránke Red Wings zastavil 25 striel, prekonal ho len Denis Savard. 

Detroitský gól v predĺžení nebol v tejto sérii ojedinelý. Red Wings vyhrali všetky štyri zápasy nad Blackhawks rozdielom jedného gólu a trikrát uspeli po góle v predĺžení. Pred Kozlovom rozhodol v predĺžení Nicklas Lidström v prvom zápase a Vladimir Konstantinov v treťom.

Gól Kozlova poslal Red Wings do prvého finále play-off od roku 1966. Stretli sa s New Jersey Devils a túžili ukončiť dlhé 40-ročné čakanie na víťazstvo Stanley Cupu, ale neuspeli a prehrali 0:4.

11.06.1998: Kris Draper skóruje v predĺžení druhého finále

Útočník Kris Draper nastrieľal počas 17 rokov v drese Detroit Red Wings 185 gólov, z toho 161 v základnej časti a 24 v play-off. Nikdy nepatril medzi vychýrených strelcov, avšak na hráča, ktorý odohral väčšinu kariéry vo štvrtej lajne (Grind Line), mal defenzívnu rolu a chodil na ľad vyhrávať vhadzovania, forčekovať a brániť najlepších hráčov súpera, to bol solídny výkon.

Draperov najslávnejší a najdôležitejší gól sa zrodil vo štvrtok 11. júna 1998 v nadstavenom čase druhého zápasu finále Stanley Cupu medzi Red Wings a Washington Capitals. Draper skóroval v 76. minúte po tom, ako sám pred gólmanom Olafom Kölzigom dostal prihrávku od Martina Lapointeho a rýchlou strelou rozhodol o víťazstve Red Wings v pomere 5:4. Bol to jeho jediný gól v play-off 1998, zároveň jediný v predĺžení zápasu play-off NHL v kariére.

Red Wings vďaka Draperovmu gólu zavŕšili veľký obrat, keďže ešte v 49. minúte prehrávali 2:4. Do tej doby dvakrát skóroval Steve Yzerman, na 3:4 znižoval Lapointe, na 4:4 vyrovnával v 56. minúte Doug Brown. V bránke Red Wings stál Chris Osgood a chytil 29 striel. Draperov víťazný gól prišiel zo 60. strely Red Wings na Kölziga.

Víťazstvo 5:4 po predĺžení dostalo Red Wings do vedenia 2:0 na zápasy a bolo ich šieste po sebe vo finále Stanley Cupu (aj so štyrmi výhrami z finále 1997). Red Wings neskôr vyhrali nasledujúce dva zápasy finálovej série s Capitals a obhájili prvenstvo z predchádzajúcej sezóny.


Kris Draper skóruje v predĺžení druhého finále, 11.06.1998

11.06.1998: Nicklas Lidström prekonáva Paula Coffeyho

Druhé finále Stanley Cupu z 11. júna 1998 vošlo do histórie aj vďaka bekovi Nicklasovi Lidströmovi. Lidström získal jeden bod za sekundárnu asistenciu na prvý gól Stevea Yzermana. Bol to jeho 19. a posledný bod v play-off 1998, čím vytvoril klubový rekord v počte bodov obrancu v jednom ročníku play-off, keď prekonal dovtedy rekordných 18 bodov Paula Coffeyho z play-off 1995.

11.06.2003: Mike Ilitch medzi novými členmi Siene slávy

Dňa 11. júna 2003 oznámila Sieň slávy v Toronte mená ďalších významných hokejových osobností, ktoré uvedie do svojich radov. Spomedzi niekdajších hráčov sa dočkali brankár Grant Fuhr a útočník Pat LaFontaine, v kategórii budovateľov boli ocenení Brian Kilrea, dlhoročný ottawský juniorský kouč a v minulosti krátko hráč Red Wings, a Mike Ilitch, majiteľ Red Wings.

Ilitch bol majiteľom Red Wings od roku 1982 až do svojej smrti v roku 2017. Red Wings pod jeho 35-ročným dohľadom zaznamenali 1.388 víťazstiev v základnej časti, čo bolo najviac v NHL za toto obdobie, vytvorili sériu 25 postupov do play-off za sebou, štyrikrát vyhrali Stanley Cup, v ďalších dvoch prípadoch to dotiahli do finále Stanley Cupu a v ďalších štyroch sezónach sa prebojovali do konferenčného finále.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.