9. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 09.05.2021

Bob Probert (archív denníka Detroit Free Press)

09.05.1988: Bob Probert s klubovým rekordom v play-off

Sezóna 1987/88 bola pre legendárneho rabiáta Boba Proberta najlepšou v NHL. Počas 74 zápasov základnej časti pozbieral 62 bodov za 29 gólov a 33 asistencií, zahral si v Zápase hviezd, vytvoril nový rekord Red Wings v počte trestných minút v základnej časti sezóny (398) a keď prišlo na vyraďovacie boje o Stanley Cup, vytvoril aj jeden vzácny klubový rekord.

Písal sa pondelok 9. mája 1988, keď Detroit Red Wings hrali štvrté finále Západnej konferencie proti favorizovaným Edmonton Oilers, prehrali 3:4 po predĺžení a padli do straty 1:3 na zápasy. Probert strelil dva góly a uzavrel svoj bodový súčet v play-off 1988 na 21 bodoch (8+13). Stanovil tak nový klubový rekord v počte bodov jedného hráča v jednom play-off.

Red Wings napriek strate 1:3 stále verili v zdramatizovanie série, ale v piatom zápase, hranom o dva dni v Edmontone, prehrali 4:8 a vypadli. Aj po tomto zápase bol jednou z najskloňovanejších postáv Probert. Noc pred zápasom ignoroval zákaz vychádzok a ešte o druhej po polnoci popíjal s niekoľkými spoluhráčmi v populárnom edmontonskom nočnom klube Goose Loonies. Už vtedy mal vážne problémy s alkoholom a drogami, a v play-off 1988 ukazoval, aký vedel byť dobrý, keď bol čistý. Za svoj prehrešok si vyslúžil ostrú kritiku trénera Jacquesa Demersa.

Probert bol s 21 bodmi najproduktívnejším hráčom Red Wings v play-off 1988. Takto produktívny bol aj bez pomoci hviezdneho Stevea Yzermana, ktorý zmeškal väčšinu zápasov pre zranenie.

Probertových 21 bodov v jednom ročníku Stanley Cupu zostalo klubovým rekordom Red Wings do roku 1995, kedy s 24 bodmi stanovil nový rekord Sergej Fiodorov. Fiodorova prekonal v roku 2008 Henrik Zetterberg s 27 bodmi. Probertových 21 bodov z play-off 1988 dodnes predstavuje klubový rekord v počte bodov jedného hráča v prvých troch kolách play-off.


09.05.1999: Jeden nový, jeden vyrovnaný klubový rekord

Dňa 9. mája 1999 hrali Detroit Red Wings druhý zápas série druhého kola play-off proti Colorado Avalanche. Hralo sa v Denveri, Red Wings vyhrali 4:0 a zvýšili vedenie v sérii na 2:0 na zápasy.

Pre Red Wings išlo už o jedenásty víťazný zápas v play-off za sebou, čím stanovili nový a dodnes platný klubový rekord. Pred dvoma víťazstvami nad Coloradom porazili v štyroch zápasoch prvého kola play-off Anaheim Mighty Ducks a rok predtým, vo víťaznom play-off 1998, vyhrali posledných päť zápasov, vrátane štyroch vo finálovej sérii s Washington Capitals.

Toto víťazstvo bolo pre Red Wings celkovo šieste po sebe v play-off na ľade súperov, čím vyrovnali klubový rekord z roku 1998. Aj tento rekord je platný dodnes.

09.05.1999: Scotty Bowman s 200. výhrou v play-off

Víťazstvo z 9. mája 1999 na ľade Avalanche malo osobitný význam pre hlavného trénera Scottyho Bowmana. Bolo jeho jubilejné 200. v Stanley Cupe, z toho 63. na lavičke Red Wings. Bowman pred týmto zápasom vyhral 26 zápasov play-off so St. Louis Blues, neskôr pridal 70 víťazstiev s Montreal Canadiens, 18 s Buffalo Sabres, 23 s Pittsburgh Penguins a 62 s Red Wings.

Bowman vyhral do konca svojej trénerskej dráhy 223 zápasov v play-off, z toho 86 na lavičke Red Wings. Na métu 200 víťazstiev v Stanley Cupe dosiahol ako prvý a dosiaľ jediný kouč v dejinách. Jedinými ďalšími trénermi s aspoň trojciferným počtom výhier v Stanley Cupe sú Al Arbour (123), Joel Quenneville (aktuálne 119) a Dick Irvin (100).

09.05.1999: Bill Ranford s jedinou nulou v drese Detroitu

Legendárny Bill Ranford, dvojnásobný víťaz Stanley Cupu a najužitočnejší hráč play-off 1990, nosil dres Detroit Red Wings na konci sezóny 1998/99 po tom, ako prišiel pred uzávierkou prestupov z klubu Tampa Bay Lightning. Na konci základnej časti odchytal štyri zápasy, ďalšie štyri si odkrútil v sérii druhého kola play-off s Colorado Avalanche. A bol to práve on, kto onoho 9. mája 1999 pri víťazstve 4:0 v Denveri udržal čisté konto, keď pochytal všetkých 28 striel hráčov Avalanche.

Ranford bol vyhlásený za druhú hviezdu. Tou prvou bol kapitán Steve Yzerman, ktorý v deň svojich 34. narodenín strelil dva góly, oba po prihrávkach Brendana Shanahana. Skórovali aj Wendel Clark a Nicklas Lidström; Lidström pridal aj jednu gólovú prihrávku.

Čisté konto z 9. mája 1999 bolo pre Ranforda jediné v drese Detroitu a zároveň štvrté a posledné v kariére v play-off. V ďalšom priebehu série s Avalanche sa mu už nedarilo: v nasledujúcich dvoch zápasoch vždy striedal, do bránky sa viac nedostal a Red Wings vypadli 2:4 na zápasy.

09.05.2002: Jedno víťazstvo od konferenčného finále

Dňa 9. mája 2002 hrali Detroit Red Wings štvrtý zápas série druhého kola play-off na ľade St. Louis Blues, zvíťazili 4:3, dostali sa do vedenia 3:1 na zápasy a boli už len jedno víťazstvo od postupu do finále Západnej konferencie. Za prvú hviezdu zápasu bol vyhlásený detroitský brankár Dominik Hašek, autor 33 úspešných zákrokov. O góly víťazov sa postarali Brendan Shanahan, Jiří Fischer, Tomas Holmström a Steve Yzerman, ktorý pridal aj asistenciu.


Podklady:

  • 2020-21 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2020)
  • Bob Probert, Goose Loonies, a hat trick of horrific headlines (Keith Gave, Detroit Free Press; 10.04.2019)
  • Demers: Drinking by Probert, others caused Detroit's loss (The Washington Post; 13.05.1988)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.