Film o Bobovi Probertovi čaká televízna premiéra

MARTIN UŽÁK | 14.12.2018

"Je to strašidelné, keď vás po ľade naháňa muž, ktorý berie kokaín," spomína Chris Chelios, keď komentuje svoju bitku s detroitským zurvalcom Bobom Probertom z októbra 1992.

"Nikto proti nemu nechcel hrať," hovorí jeho kumpán Joey Kocur. Niekoľko Probertových súperov bez hanby priznáva, že noc pred zápasom proti nemu nemohli zaspať, pretože sa ho báli.

Inokedy je v centre diania gauč, kde Probert leží polomŕtvy, zabalený v deke, v mdlobách a mukách zo závislosti a otrasov mozgu. Keď za ním ráno prichádzajú manželka Dani s deťmi, deti sa radujú z Vianoc a túžia svojho otca objať, Dani ich srdcervúco varuje, aby sa k nemu radšej nepribližovali.

Tieto a mnohé ďalšie scény sú súčasťou emotívneho dokumentárneho filmu Tough Guy: The Bob Probert Story (Tvrdý muž: Príbeh Boba Proberta), ktorý dnes čaká televízna premiéra.


Bob Probert (archív denníka The Detroit News)


Dokumentárny film Tough Guy je príbehom Roberta Alana Proberta, jedného z najlepších bitkárov a najkontroverznejších hokejistov v histórii NHL. Je založený na jeho rovnomennej knihe z roku 2010. Film pojednáva o jeho turbulentnej kariére v drese Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks, jeho bitkách, problémoch s alkoholom, drogami, zákonom či liečebňami. Predstavuje depresie, ktoré ho začali prepadávať vinou závislosti a otrasov mozgu. Popisuje posledné chvíle jeho života. Ukazuje však aj jeho prívetivú tvár v kruhu rodiny - dni, kedy bol šťastný, kedy bol verným manželom a vzorným otcom, kedy bol skutočným "nežným obrom so srdcom zo zlata".

Príbeh o Bobovi Probertovi rozpráva z veľkej časti sám Bob Probert. Mnohé rozhovory dopĺňajúce dej filmu boli zaznamenané ešte v dobe, keď Probert žil, a doteraz neboli zverejnené.

Okrem Proberta, Cheliosa a Kocura vystupujú vo filme aj Probertovi spoluhráči, súperi či pamätníci jeho pästných súbojov. Rozhovory poskytli napríklad Steve Yzerman, Petr Klíma, Stu Grimson, Tie Domi, Jeremy Roenick, Sheldon Kennedy, Troy Crowder, Tony Twist, Don Cherry a Marty McSorley.

Dokument Tough Guy bol doteraz odvysielaný trikrát. Prvýkrát sa tak stalo v sobotu 8. decembra v divadle Plaza Theatre v meste Calgary, odkiaľ pochádza režisér filmu Geordie Day, a dvakrát včera v divadle Olde Walkerville Theatre v Probertovom rodnom meste Windsore, ležiacom na kanadskej strane rieky Detroit River. Dokument bude dnes po prvý raz vysielaný na kanadských televíznych kanáloch On Demand a Super Channel, v roku 2019 sa dostane do kín a televízií v Detroite a do ďalších televízií po Spojených štátoch a inde.


Tip: Bob Probert - gladiátor známy ako hrdina - jedinečný životný príbeh Boba Proberta v skratke


Podobne ako kniha, aj dokument Tough Guy je drsný a mimoriadne úprimný. Pojednáva o vážnych témach a vychádza práve v dobe, kedy sa v NHL viac ako kedykoľvek predtým otvorene diskutuje o následkoch bitiek a poraneniach mozgu a kedy USA bojujú s veľkou opiátovou epidémiou. Ukazuje, čo prežívali a prežívajú mnohí hokejisti, keď sa ich kariéra skončí. Keď sú ich telá zruinované. Keď ich ničia následky otrasov mozgu a neznesiteľné bolesti.

Čo teda môžete čakať, ak si na Boba Proberta pamätáte a mali ste ho radi?

"Keď sa film skončí a objaví sa čierne plátno, vaše oči sa naplnia slzami a zasiahne vás príval emócií," napísal na adresu tohto filmu Jeff Seidel z denníka Detroit Free Press. "Zasiahne vás smútok. Frustrácia. Prázdnota. A príšerná bolesť."


Upútavka na dokumentárny film Tough Guy: The Bob Probert Story





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.