7. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 07.05.2021

Tomáš Kopecký (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 2008)

07.05.1957: Gordie Howe po tretíkrát s Hartovou trofejou

V základnej časti sezóny 1956/57 odohral legendárny Gordie Howe všetkých 70 zápasov, pozbieral 89 bodov za 44 gólov a 45 asistencií, ovládol ligové bodovanie pred spoluhráčom Tedom Lindsayom (85 bodov), vďaka čomu získal Art Ross Trophy, a stal sa jednoznačne najlepším strelcom súťaže. Po skončení sezóny bol poctený aj prestížnym ocenením Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča základnej časti. Toto ocenenie získal 7. mája 1957.

Hartova trofej z roku 1957 bola pre Howea už tretia v kariére, predtým ju vyhral aj v rokoch 1952 a 1953. Neskôr ju získal v rokoch 1958, 1960, 1963 a so šiestimi víťazstvami mu patrí druhé miesto v ligovej histórii za Wayneom Gretzkym (9).

07.05.1999: Bill Ranford začína sériu s Coloradom výhrou

Legendárny brankár Bill Ranford nosil dres Detroit Red Wings krátko na konci sezóny 1998/99 po tom, čo prišiel pred uzávierkou prestupov z klubu Tampa Bay Lightning. Na konci základnej časti odchytal štyri zápasy a ďalšie štyri si odkrútil v sérii druhého kola play-off s Colorado Avalanche.

Úvodný zápas série s Avalanche, hraný v Denveri, skončil víťazstvom Red Wings 3:2 po predĺžení. Steve Yzerman a Viačeslav Kozlov skórovali v riadnej hracej dobe, Nicklas Lidström si pripísal dve asistencie, Kirk Maltby rozhodol v predĺžení a domáci Claude Lemieux sa stal prvým hráčom NHL s minimálne 50 zápasmi v play-off za tri rôzne tímy (pred pôsobením v Colorade odohral minimálne 50 zápasov play-off za Montreal Canadiens a New Jersey Devils), bol to však Ranford, dvojnásobný víťaz Stanley Cupu a držiteľ Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča Stanley Cupu 1990, kto napísal najvýraznejší príbeh. Vo svojom prvom zápase vo vyraďovacích bojoch po troch rokoch odolával tlaku Avalanche a vytiahol sa 37 úspešnými zákrokmi.

Ranford pokračoval v nastolenom trende aj o dva dni neskôr, v druhom zápase série, keď pochytal všetkých 28 striel, udržal prvú nulu v play-off od roku 1992 a doviedol Red Wings k vedeniu 2:0 v sérii. Príležitosť dostal aj v treťom a štvrtom zápase série, to sa mu však už prestalo dariť, v oboch zápasoch bol vystriedaný, Red Wings oba prehrali a vypadli po prehre 2:4 na zápasy.

07.05.2007: Postup cez San Jose do konferenčného finále

Dňa 7. mája 2007 hrali Detroit Red Wings šiesty zápas série druhého kola play-off na ľade San Jose Sharks, zvíťazili 2:0, uzavreli sériu na 4:2 na zápasy a postúpili do finále Západnej konferencie.

Hrdinami boli Dominik Hašek, Mikael Samuelsson a Chris Chelios. Hašek zastavil všetkých 28 striel, Samuelsson strelil oba góly a na oba mu prihral Chelios. Red Wings postúpili po tom, čo po prvých troch zápasoch strácali 1:2, ale následne trikrát za sebou zvíťazili a sériu otočili.

V konferenčnom finále 2007 narazili Red Wings na Anaheim Ducks a hoci po prvých troch zápasoch viedli 2:1, následne trikrát prehrali a vypadli (a Ducks neskôr vyhrali Stanley Cup).

07.05.2009: Tomáš Kopecký v pästnom súboji v play-off

Tomáš Kopecký bol v novembri roku 2007 prvým Slovákom, ktorý v drese Detroit Red Wings zhodil rukavice a absolvoval pästný súboj. Na jar 2009 ako prvý hráč zo Slovenska, Česka alebo bývalého Československa absolvoval bitku v drese Red Wings aj vo vypätom zápase play-off. Stalo sa 7. mája 2009 vo štvrtom zápase série druhého kola na ľade Anaheim Ducks. V 52. minúte, za stavu 5:3 pre Red Wings, prijal výzvu Francoisa Beauchemina, ale prerátal sa a bitku prehral.

Kopecký v zápase nebodoval, jeho krajan Marián Hossa však strelil dva góly. Red Wings zvíťazili 6:3, vyrovnali stav série na 2:2, sériu napokon ovládli 4:3 na zápasy a neskôr postúpili do finále Stanley Cupu, kde prehrali 3:4 s Pittsburgh Penguins.

07.05.2019: Ken Holland oficiálne manažérom Edmontonu

V apríli 2019 nastúpil do funkcie generálneho manažéra Detroit Red Wings ich niekdajší dlhoročný kapitán Steve Yzerman. Miesto vo funkcii generálneho manažéra mu prenechal Ken Holland, ktorý sám túto zmenu inicioval ešte pred začiatkom sezóny 2018/19.

Holland po príchode Yzermana prešiel do funkcie viceprezidenta klubu. Pôvodne chcel Yzermanovi pomáhať tak, ako jemu samému po výmene rolí kedysi pomáhal Jimmy Devellano, v tejto pozícii však dlho nezostal. Ďalej túžil po významnej hokejovej funkcii, chcel zostať aktívnym hokejovým činovníkom, a túžba po ďalšom manažovaní u neho napokon zvíťazila.

Dňa 7. mája 2019, po takmer troch týždňoch od prechodu do funkcie viceprezidenta, Holland kývol na ponuku Edmonton Oilers, podpísal s nimi päťročnú zmluvu a stal sa ich generálnym manažérom. Jeho odchod do Edmontonu bol oznámený už 5. mája; 7. mája bol potvrdený oficiálne.

Holland pôsobil u Detroit Red Wings od roku 1983, najskôr ako brankár prevažne v záložnom celku Adirondack Red Wings v AHL, neskôr ako skaut, riaditeľ skautingu, asistent generálneho manažéra a od roku 1997 ako generálny manažér. Red Wings za jeho manažovania trikrát vybojovali Stanley Cup, natiahli sériu nepretržitých postupov do play-off na 25 sezón za sebou a v roku 2017 začali prestavbu. V roku 2020 bol Holland uvedený do Siene slávy v kategórii budovateľov.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.