27. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 27.05.2021

Sergej Fiodorov (v popredí vľavo) prijíma gratulácie od Dina Ciccarelliho (kredit: Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)

27.05.1995: Šestka v sieti Sharks aj v poslednom zápase série

Na jar 1994 hrali San Jose Sharks po prvýkrát v Stanley Cupe a v siedmich zápasoch šokujúco vyradili favorizovaných Detroit Red Wings. Keď sa tieto dva tímy po roku stretli v play-off znova, Red Wings podobnú blamáž už nedopustili a v druhom kole play-off zmietli Sharks 4:0 na zápasy. Sériu ukončili 27. mája 1995 v Kalifornii výhrou 6:2, čo znamenalo, že aj vo štvrtom zápase série nastrieľali do siete Sharks šesť gólov - prvý zápas série vyhrali 6:0 a všetky ostatné 6:2.

Hlavnou ofenzívnou postavou 24-gólovej smršti Red Wings v sérii so Sharks bol Sergej Fiodorov, autor 11 bodov (4+7). Minimálne bod na zápas zbierali aj Viačeslav Kozlov (4+5), Paul Coffey, Doug Brown (obaja 3+3), Steve Yzerman (1+4) a Dino Ciccarelli (3+1).

27.05.1995: Paul Coffey a Scotty Bowman najlepší v dejinách

Víťazstvo 6:2 a ukončenie série so Sharks z onoho 27. mája 1995 prinieslo aj dva nové rekordy Stanley Cupu. O jeden sa postaral obranca Paul Coffey, o druhý tréner Scotty Bowman.

Coffey zaznamenal dva body za gól a asistenciu, vylepšil svoju celkovú bilanciu v play-off NHL na 166 bodov, o jeden bod prekonal dovtedajšieho historického lídra Denisa Potvina a stal sa novým najproduktívnejším zadákom v dejinách Stanley Cupu. Do konca kariéry pridal ďalších 30 bodov a so 196 bodmi zostáva najproduktívnejším obrancom v histórii play-off.

Pre Bowmana bola séria so Sharks už 46. víťaznou sériou v play-off NHL v jeho trénerskej kariére, čím prekonal Toea Blakea a stal sa novým rekordérom. Do konca trénerskej kariéry pridal ešte 17 víťazných sérií a so 63 vyhratými sériami kraľuje dodnes.

Red Wings po vyradení Sharks postúpili do finále Západnej konferencie, kde porazili 4:1 Chicago Blackhawks, ale v následnom finále Stanley Cupu prehrali 0:4 s New Jersey Devils.

27.05.1996: Sergej Fiodorov dotvára rekord v počte asistencií

Dňa 27. mája 1996 nastúpili Detroit Red Wings na piate finále Západnej konferencie proti mužstvu Colorado Avalanche, zvíťazili 5:2 a znížili stratu v sérii na 2:3 na zápasy.

Jedným z hrdinov piateho finále bol domáci útočník Sergej Fiodorov, autor víťazného gólu a jednej asistencie. Fiodorov asistoval v 12. minúte pri otváracom góle Viačeslava Kozlova. Bola to jeho 18. a posledná asistencia v Stanley Cupe 1996, čím dal definitívnu podobu klubovému rekordu v počte gólových prihrávok jedného hráča v jednom ročníku play-off. Rekord platí dodnes, ale v roku 1998 ho vyrovnal Steve Yzerman.

Dva body za jeden gól a jednu asistenciu zaznamenali okrem Fiodorova aj Kozlov a Doug Brown. Paul Coffey si pripísal dve asistencie, Igor Larionov a Greg Johnson strelili po jednom góle, Chris Osgood v bránke Red Wings chytil 26 striel a prekonal ho iba dvojgólový Mike Ricci.

Red Wings v nasledujúcom dueli prehrali s Avalanche 1:4, sériu stratili 2:4 na zápasy a ich súperi z Colorada to neskôr dotiahli k svojmu prvému víťazstvu Stanley Cupu.

27.05.2002: Ďalšia strata 2:3 po piatom finále s Avalanche

Presne šesť rokov od piateho finále Západnej konferencie proti Colorado Avalanche hrali Detroit Red Wings piate konferenčné finále proti tomuto súperovi znova a znova po ňom strácali 2:3 na zápasy. Tentoraz však prehrali zápas, ktorý ich mohol dostať do vedenia 3:2 a priblížiť k postupu. Colorado vyhralo 2:1 po góle Petra Forsberga v siedmej minúte predĺženia.

Red Wings sa z tejto nešťastnej prehry otriasli, do konca série viac neinkasovali, otočili na 4:3 a po následnom víťazstve 4:1 nad Carolina Hurricanes vyhrali Stanley Cup.

27.05.2009: Darren Helm a jeho skvelé striedanie i veľký gól

Dňa 27. mája 2009 nastúpili Detroit Red Wings vo svojej Joe Louis Arene na piate finále Západnej konferencie proti Chicago Blackhawks. Jednou z hlavných postáv stretnutia bol Darren Helm. Tento rýchlonohý útočník najskôr v rozmedzí 33. a 34. minúty predviedol skvelé striedanie vo vlastnom oslabení a bojovnosťou proti presile ovládol posledných 33 sekúnd presilovky Blackhawks. Neskôr, vo štvrtej minúte predĺženia, dal gól na 2:1, vďaka čomu Red Wings uzavreli sériu na 4:1 a druhý rok v rade postúpili do finále Stanley Cupu (kde však napokon prehrali 3:4 s Pittsburgh Penguins).

27.05.2009: Posledný zápas Chrisa Cheliosa v Stanley Cupe

Piate finále Západnej konferencie z onoho 27. mája 2009 bolo posledným zápasom v play-off v podaní legendárneho Chrisa Cheliosa. Vtedy štyridsaťsedemročný obranca odohral celkovo 266. zápas v Stanley Cupe, čo predstavuje rekord NHL. Rozlúčil sa dvomi strelami, jedným plusovým bodom a 20 striedaniami za 10 minút a 26 sekúnd na ľade.

Jediným ďalším hráčom na hranici 260 zápasov v play-off NHL sa o niekoľko rokov stal Cheliosov niekdajší spoluhráč, Nicklas Lidström (263). Tretí v poradí je brankár Patrick Roy (247).


Podklady:

  • 2020-21 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2020)
  • May 27: Flyers repeat as Stanley Cup champions (John Kreiser, NHL.com; 27.05.2018)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.