Retrospektíva: Fantastické striedanie Darrena Helma

MARTIN UŽÁK | 27.05.2019 | aktualizované 27.05.2021

Fanúšikov NHL dokáže dvihnúť zo sedadiel krásny gól, tvrdý bodyček, pästný súboj či efektný zákrok brankára. Alebo aj niečo úplne iné, čo nečakali a čo sa vidí iba málokedy.

Svoje o tom vie rýchlonohý detroitský bojovník Darren Helm, ktorý v stredu 27. mája 2009 predviedol jedno menej vídané striedanie a vyslúžil si zaň ovácie v stoji.


Darren Helm (David Guralnick, The Detroit News)


Helmova paráda sa zrodila v rozpätí 33. a 34. minúty piateho zápasu finále Západnej konferencie medzi Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks v detroitskej Joe Louis Arene.

Red Wings viedli 3:1 na zápasy a ak by zvíťazili aj v piatom stretnutí, mohli sériu ukončiť, postúpiť do druhého finále Stanley Cupu za sebou a bojovať o obhajobu lanského triumfu.

V piatom zápase dovtedy žiadny gól nepadol. Blackhawks hrali presilovku po vylúčení detroitského obrancu Bretta Lebdu. Potrebovali skórovať alebo sa touto početnou výhodou aspoň nakopnúť, aby ďalej živili nádej na zdramatizovanie série. Nič z toho sa však nestalo, pretože proti bol Helm, ktorý úplne ovládol posledných 33 sekúnd presilovej hry Blackhawks.

Helm začal svoje vydarené striedanie tým, že vyviezol puk z vlastného pásma po ľavom krídle a zaviezol ho do opačného rohu klziska. Udržal puk pred Brianom Campbellom a keď k nemu z druhej strany pristúpil Colin Fraser, rýchlo sa s pukom otočil a prehodil si ho cez ďalšieho dobiedzajúceho hráča, Patricka Sharpa. Sharp mal následne puk chvíľu v moci, ale ležérnou prihrávkou umožnil neúnavnému Helmovi, aby sa ho opäť zmocnil a v obkľúčení všetkých piatich korčuliarov Hawks s ním vykorčuľoval pred bránu, kde ohrozil brankára Cristobala Hueta. Keď sa k odrazenému puku dostal Sharp, Helm mu nedal pokoj, nadvihol mu hokejku a opäť sa zmocnil puku. Pri mantineli v rohu klziska k nemu opäť pristúpil Campbell, ktorý sa ho snažil zastaviť bodyčekom, ale Helm sa mu efektne vyhol tým, že sa pokrčil a puk udržal. Až keď ho napadol ďalší bek Cam Barker, až vtedy poslal puk do opačného rohu klziska a pre Red Wings získal ďalšie sekundy.

To už bola celá Joe Louis Arena na nohách, presilová hra Blackhawks sa končila a komentátor Mike Emrick sa rozplýval nad tým, že Helmove striedanie bolo jedno z najlepších, aké videl od podobne úchvatnej šou pri početnej výhode súpera v podaní Henrika Zetterberga spred roka.

Odvaha bojovať proti presile nebola u Helma ničím novým. Bojovnosť predvádzal aj pred príchodom do NHL, u Grand Rapids Griffins, v záložnom celku Detroitu v AHL. V marci 2008 sa mu tam podaril husársky kúsok, keď vďaka svojej vzdorovitosti dokázal skórovať v oslabení troch proti piatim.

Red Wings napokon piate finále Západnej konferencie vyhrali 2:1 po predĺžení a druhýkrát za sebou a šiestykrát za ostatných 14 sezón postúpili do finále Stanley Cupu.

Tento zápas vošiel do histórie aj tým, že bol 266. a posledným v kariére detroitského zadáka Chrisa Cheliosa v play-off, čo dodnes predstavuje absolútny rekord Stanley Cupu.

Jednou z hlavných postáv zápasu bol však Darren Helm. A to nielen vďaka fantastickému striedaniu vo vlastnom oslabení, ale aj vďaka tomu, že to bol práve on, kto strelil víťazný gól v nadstavenom čase, rozhodol o postupe do finále play-off a opäť raz dvihol fanúšikov zo sedadiel.


Fantastické striedanie Darrena Helma, 27.05.2009






© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.