29. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 29.04.2021

Brendan Shanahan (Associated Press)

29.04.1993: Dva tímové rekordy pri víťazstve v Toronte

Dňa 29. apríla 1993 nastúpili Detroit Red Wings na šiesty zápas série prvého kola play-off na ľade mužstva Toronto Maple Leafs, zvíťazili 7:3 a vyrovnali stav série na 3:3 (a neskôr prehrali 3:4 na zápasy). Red Wings vyťažili najmä z efektivity pri nerovnovážnom počte hráčov na ľade - až štyri góly dali v presilových hrách a ďalšie dva vo vlastnom oslabení.

Štyrmi gólmi v presilovej hre Red Wings vyrovnali klubový rekord v počte využitých presiloviek v zápase play-off. Dokázali to tretíkrát v histórii (po tomto zápase sa im to podarilo ešte dvakrát).

Oba góly v oslabení strelili Red Wings v druhej tretine, čím vytvorili nový klubový rekord v počte gólov v oslabení v jednej tretine zápasu play-off. Skórovali Paul Ysebaert a Steve Yzerman.

29.04.1993: Ciccarelli a Coffey s individuálnymi rekordmi

Pod víťazstvo 7:3 z onoho 29. apríla 1993 sa v najväčšej miere podpísali dvaja hráči. Útočník Dino Ciccarelli dal tri góly, zadák Paul Coffey zaznamenal štyri body za gól a tri asistencie.

Ciccarelli nastrieľal všetky góly v presilovkách, dva v druhej tretine a jeden v tretej tretine. Stal sa len druhým hráčom v klubovej histórii s troma gólmi v presilovkách v zápase play-off (pred ním to dokázal iba Syd Howe v roku 1939) a tretím hráčom klubu s dvoma gólmi v presilovkách v jednej tretine zápasu play-off (pred ním to dokázali Syd Howe v roku 1939 a Floyd Smith v roku 1966).

Ciccarelliho hetrik bol jeho prvý v detroitskom drese v play-off. Stal sa prvým hokejistom v dejinách NHL s hetrikom v play-off za tri rôzne tímy - pred pôsobením u Red Wings nasúkal hetrik v play-off aj za tímy Minnesota North Stars a Washington Capitals. Okrem toho, troma gólmi v presilovke v zápase play-off vyrovnal rekord NHL. Tento kúsok zopakoval aj v máji 1995 a dodnes je jediným hráčom v histórii NHL s presilovkovým hetrikom vo dvoch zápasoch play-off.

Coffey vďaka trom gólovým prihrávkam navýšil počet svojich asistencií v sérii s Maple Leafs na deväť, čím vytvoril klubový rekord v počte asistencií jedného hráča v jednej sérii play-off.

29.04.1995: Vyradenie čísla 12 legendárneho Sida Abela

Legendárny center Sid Abel bol svojho času jednou z ústredných postáv Detroit Red Wings. Hral za nich v rokoch 1938 až 1943 a 1945 až 1952 (dva roky medzi týmito obdobiami slúžil v kanadskej armáde počas druhej svetovej vojny). Bol najlepším hráčom Red Wings v štyridsiatych rokoch. V detroitskom drese trikrát vyhral Stanley Cup a jedenkrát Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča základnej časti NHL. Vynikal v slávnej útočnej formácii Production Line po boku Gordieho Howea a Teda Lindsayho. V ôsmich sezónach robil Red Wings kapitána, neskôr bol dlhé roky ich trénerom a generálnym manažérom. V roku 1969 bol uvedený do Siene slávy, v roku 2017 bol vyhlásený za jedného zo stovky najlepších hokejistov v storočnej histórii NHL.

Red Wings ho uctili vyradením jeho čísla 12 z užívania. Stalo sa 29. apríla 1995 na ceremoniáli pred zápasom s Dallas Stars (Red Wings uspeli 4:2 vďaka trojbodovým zápisom Dina Ciccarelliho a Paula Coffeyho). Abel sa dočkal tejto pocty vo veku 77 rokov, necelých päť rokov pred smrťou.

29.04.2006: Posledný gól Shanahana v drese Detroitu

Legendárny silový útočník Brendan Shanahan nepatril medzi absolútne najlepších strelcov v histórii Stanley Cupu - v play-off NHL odohral 184 zápasov a dal 60 gólov, čo je "až" 35. najvyšší počet v dejinách. Dominoval však v inom smere: keď už hral play-off, tak jeho tím - bez ohľadu na to, akú mal kvalitu a ako ďaleko sa dostal - sa vždy mohol spoľahnúť, že bude skórovať.

Pravidelne skórovať v Stanley Cupe sa Shanahanovi darilo celú kariéru. V Detroite, kde nastupoval v rokoch 1996 až 2006, skóroval vo všetkých deviatich ročníkoch play-off, vrátane toho posledného. Svoj posledný gól v drese Red Wings strelil 29. apríla 2006 v piatom zápase série úvodného kola s Edmonton Oilers. Bol to jeho jediný gól v play-off 2006 a celkovo 33. gól v drese Red Wings v play-off. Red Wings prehrali 2:3, padli do straty 2:3 na zápasy a sériu neskôr stratili 2:4.

Pre Shanahana bolo play-off 2006 celkovo 16. v NHL a aj po 16. raz v ňom strelil minimálne jeden gól. Po odchode z Detroitu hral ešte dva roky za New York Rangers a posledný rok za New Jersey Devils. Vo všetkých týchto troch sezónach opäť hral play-off a opäť zakaždým strelil minimálne gól. Niečo podobné pri takom vysokom počte účastí v Stanley Cupe nedokázal žiadny iný hokejista.

Shanahan teda zostáva jediným hokejistom s aspoň jedným streleným gólom pri každej z 19 účastí v play-off NHL. A aby sa nezabudlo na jeho výnimočnosť aj v základnej časti NHL: ako jediný strelil 600 a viac gólov a zároveň pozbieral 2.000 a viac trestných minút.

Všetky góly Brendana Shanahana v drese Detroitu v play-off

29.04.2017: Red Wings po prvýkrát v draftovej lotérii

V sezóne 2016/17 skončili Detroit Red Wings na 25. mieste v 30-člennej NHL a po prvýkrát po 25 rokoch nepostúpili do play-off. Koniec dlhej série postupov do play-off pre nich znamenal historicky prvú účasť v draftovej lotérii. Draftová lotéria bola v NHL zavedená v roku 1995, aby rozhodovala o poradí v drafte medzi najhoršími tímami súťaže.

Prvá draftová lotéria s účasťou Red Wings sa konala 29. apríla 2017 v Toronte. Red Wings skončili na deviatom mieste a v neskoršom drafte zvolili z deviatej pozície útočníka Michaela Rasmussena. Víťazom draftovej lotérie boli New Jersey Devils, ktorí v základnej časti sezóny 2016/17 obsadili 27. miesto a z prvého miesta draftu zvolili útočníka Nica Hischiera.

Podklady:

  • 2020-21 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2020)
  • April 29: Montreal's Lemieux first rookie to score Game 7 OT goal (John Kreiser, NHL.com; 29.04.2019)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.