17. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 17.10.2020

Nicklas Lidström a Vladimir Konstantinov (The Detroit News, 1991)

17.10.1979: Posledný hetrik Václava Nedomanského

Dňa 17. októbra 1979 nastúpili Detroit Red Wings na ľade pôvodných Winnipeg Jets a zvíťazili 1:5. Hlavnou postavou duelu bol československý útočník Václav Nedomanský, autor troch gólov. Všetky strelil v druhej tretine po prihrávkach Petea Mahovlicha.

Pre Nedomanského bol tento hetrik jeho štvrtý a posledný v drese Red Wings. Minimálne dva z jeho hetrikov sú v klubovej histórii veľmi vzácne.

17.10.1985: Desať inkasovaných gólov v Minnesote

Sezóna 1985/86 bola pre Detroit Red Wings najhoršou v ich histórii. V 80 zápasoch základnej časti pozbierali iba 40 bodov, inkasovali až 415 gólov, zápasy pravidelne prehrávali vysokým rozdielom a skončili beznádejne poslední v NHL.

Keď 17. októbra 1985 Red Wings hrali na ľade Minnesota North Stars, utrpeli debakel 10:1. Bol to ich prvý zo štyroch zápasov v sezóne 1985/86 s desať a viac inkasovanými gólmi.

Jediný gól Red Wings strelil v tretej tretine za stavu 7:0 útočník Ron Duguay po asistencii obrancu Reeda Larsona. Corrado Micalef v bránke Red Wings zastavil 34 zo 44 striel.

17.10.1991: Prvé góly Lidströma a Konstantinova

V sezóne 1990/91 sa na Detroit Red Wings usmialo veľké šťastie, keď v ich drese začali nastupovať Nicklas Lidström a Vladimir Konstantinov, dvaja výborní mladí európski obrancovia. Dňa 17. októbra 1991, kedy Red Wings hrali vo svojej Joe Louis Arene proti St. Louis Blues a triumfovali 6:3, obaja strelili svoj premiérový gól v NHL.

Lidström pridal k prvému gólu aj dve asistencie. Do konca svojej grandióznej kariéry nastrieľal za Red Wings celkovo 264 gólov v základnej časti, najviac v histórii klubu medzi obrancami.

Pre Konstantinova bol jeho prvý gól zároveň prvým bodom v NHL, prvým zo 175, ktoré pozbieral predtým, ako sa jeho kariéra skončila predčasne vinou vážnej nehody. So 175 bodmi v základnej časti dodnes zostáva jedenástym najproduktívnejším obrancom v dejinách klubu.

17.10.2016: Posledný domáci otvárací zápas v Joe

Dňa 17. októbra 2016 otvorili Detroit Red Wings sezónu 2016/17 domácim zápasom proti mužstvu Ottawa Senators. Zápas sa hral vo výbornej atmosfére, nielen preto, že bol prvý domáci, ale hlavne preto, že bol posledným domácim otváracím zápasom Red Wings v Joe Louis Arene.

Do ikonickej Joe Louis Areny tej noci zavítalo 20.027 fanúšikov, ktorí si okrem iného uctili nedávno zosnulého Gordieho Howea a sledovali, ako Red Wings víťazia 5:1.

17.10.2016: Mike Green ďalším zadákom s hetrikom

Pod víťazstvo 5:1 v poslednom domácom otváracom stretnutí sezóny v Joe Louis Arene sa výrazne podpísalo viacero hráčov. Petr Mrázek chytil 31 z 32 striel, Darren Helm dal dva góly, Thomas Vanek zaznamenal tri gólové prihrávky a jeden bod za asistenciu si pripísal aj Tomáš Tatar, najväčšmi však zažiaril Mike Green, autor troch gólov.

Green sa stal iba siedmym obrancom s hetrikom v drese Red Wings. Pred ním dokázali streliť hetrik v detroitskom drese z pozície obrancu iba Ebbie Goodfellow, William "Flash" Hollett, Red Kelly, Reed Larson, Mathieu Schneider a Nicklas Lidström.

Green sa okrem toho stal piatym hráčom a vôbec prvým obrancom v histórii Red Wings s hetrikom v domácom otváracom zápase novej sezóny. Pred ním to dokázala iba štvorica útočníkov - Johnny Sorrell, Adam Brown, Brendan Shanahan a Justin Abdelkader.


Podklady:

  • 2019-20 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2019)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.