Red Wings čaká draftová lotéria. Aké majú šance

MARTIN UŽÁK | 26.06.2020


Steve Yzerman, generálny manažér Detroit Red Wings (kredit: Kirthmon F. Dozier, Detroit Free Press)


Detroit Red Wings stoja pred dlho očakávanou draftovou lotériou, ktorá rozhodne o tom, z akej pozície budú voliť v tohtoročnom drafte.

Draftová lotéria sa uskutoční v noci z piatka na sobotu o 02:00 SEČ v štúdiu televíznej stanice NHL Network v mestečku Secaucus v New Jersey. Pôjde o tri žrebovania, ktoré určia poradie na prvom, druhom a treťom mieste draftu. Podľa okolností môže ísť o prvú z dvoch fáz lotérie.

Keďže základná časť sezóny 2019/20 sa nedokončila pre pandémiu koronavírusu a keďže NHL sa rozhodla dohrať ročník rozšíreným play-off s 24 tímami a zároveň nechcela nič meniť na základných pravidlách draftovej lotérie z posledných štyroch rokov, do lotérie sa zapojí 15 klubov, z toho sedem klubov, ktoré sa nekvalifikovali do play-off, a ďalších osem, zatiaľ neznámych klubov, ktoré vypadnú z predkola play-off. Keďže týchto osem klubov zatiaľ nie je definovaných, v lotérii budú označené písmenami A až H. Ak ktorékoľvek z troch žrebovaní vyhrá tím s označením A až H, NHL zaranžuje aj druhú fázu draftovej lotérie. Tá sa uskutoční po skončení predkola play-off a bude sa týkať už len ôsmich klubov, ktoré vypadnú z predkola. Avšak v prípade, že každé z prvých troch žrebovaní vyhrá niektorý zo siedmich nepostupujúcich klubov, druhá fáza lotérie nebude potrebná.

Detroit Red Wings boli v tejto sezóne najhorším tímom NHL a budú mať 18,5 %-nú šancu na výhru draftovej lotérie. Ottawa Senators ako druhý najhorší tím majú z tejto pozície 13,5 %-nú šancu na výhru. Senators však vlastnia aj voľbu San Jose Sharks, tretieho najhoršieho tímu, s 11,5 %-nou šancou. Senators majú teda kombinovane najvyššiu, až 25 %-nú šancu na výhru lotérie.

Po Senators a Red Wings nasledujú Los Angeles Kings (9,5 %-ná šanca na výhru lotérie), Anaheim Ducks (8,5 %), New Jersey Devils (7,5 %) a Buffalo Sabres (6,5 %). Tímy označené písmenami A až H majú šancu zostupne od 6 do 1 %. Pokiaľ sa uskutoční aj druhá fáza lotérie, ako je popísané vyššie, každý z ôsmich tímov vyradených v predkole play-off bude mať 12,5 %-nú šancu na výhru pozície určenej v prvej fáze lotérie.

Red Wings ďalej majú 16,5 %-nú šancu, že v lotérii skončia na druhom mieste, a 14,4 %-nú šancu, že skončia tretí. Vzhľadom na počet žrebovaní a následné určovanie ostatných pozícií v drafte podľa úspešnosti tímov v základnej časti a/alebo v play-off platí, že Red Wings nemôžu klesnúť o viac ako tri pozície. To znamená, že v lotérii skončia prinajhoršom na štvrtom mieste. Majú až 50,6 %-nú pravdepodobnosť, že sa prepadnú o tri miesta a skončia štvrtí.

Red Wings v tejto sezóne štvrtýkrát za sebou nepostúpili do play-off a táto draftová lotéria bude ich štvrtou v rade. V predchádzajúcich troch lotériách nevyhrali žiadne žrebovanie a zakaždým sa ešte prepadli - v roku 2017 sa prepadli zo siedmeho na deviate miesto, v roku 2018 z piateho na šieste miesto a v roku 2019 zo štvrtého na šieste miesto.

Víťaz draftovej lotérie bude mať šancu zvoliť Alexisa Lafrenièrea, ktorý je považovaný za najlepšieho mladíka v tohtoročnej edícii draftu. Do najlepšej štvorky sú často zaraďovaní aj útočníci Tim Stützle, Quinton Byfield, Cole Perfetti a zadák Jamie Drysdale.

Termín tohtoročného draftu zatiaľ nebol stanovený. Odhaduje sa na september až október.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.