Detroit Red Wings opäť pomáhali v boji s pandémiou

MARTIN UŽÁK | 12.05.2020 | aktualizované 13.05.2020

Sú to viac ako dva mesiace, čo NHL prerušila sezónu 2019/20 pre pandémiu koronavírusu. Detroit Red Wings odvtedy hľadajú spôsoby, ako pomôcť zasiahnutému mestu Detroit.

Pred mesiacom pomohli mestu v boji s pandémiou dvaja hráči Red Wings, tentoraz pomohli všetci. Niekoľkí z nich ešte vystúpili z radu a pomohli aj ďalšími úctyhodnými formami.


Jimmy Howard a Luke Glendening (Raj Mehta, USA Today)


Všetci hráči a tréneri Red Wings sa zapojili do programu Feed the Front Lines detroitského starostu Mikea Duggana. Program zabezpečuje zhotovenie a rozvážanie jedál pre zdravotníkov, záchranárov, policajtov, hasičov a ďalších Detroitčanov, bojujúcich s pandémiou v prvej línii. Red Wings sa zapojili na popud Lukea Glendeninga. Mužstvo urobilo finančnú zbierku, do ktorej prispel každý hráč a člen realizačného tímu podľa svojich možností. Vyzbierané peniaze pomohli mestu zdvojnásobiť donášky jedál. Príspevok od Red Wings zabezpečil pracovníkom v prvej línii až 12 tisíc jedál.

"Všetci boli z tejto možnosti nadšení a radi prispeli. Ani zďaleka nerobíme takú nebezpečnú prácu ako vy, ale vidíme vás a stojíme za vami," odkázal do prvej línie Glendening.

Originálnou formou pomohli Madison Bowey a Brendan Perlini. V predposlednom aprílovom týždni sa zapojili do videokonferencie s ďalšími osobnosťami a športovcami z Detroitu a Michiganu, aby deťom z neziskovej organizácie Boys & Girls Clubs na juhovýchode Michiganu predniesli zábavno-vzdelávací program. Za niekoľko hodín pomohli vyzbierať viac ako 320 tisíc dolárov.

Z radu vystúpil aj Jimmy Howard. Prostredníctvom svojej nadácie vyčlenil 50 tisíc dolárov a nakúpil za ne najnovšie a najúčinnejšie respirátory pre zdravotníckych pracovníkov v jednej z detroitských nemocníc. Masky dorazili v pondelok 4. mája. Mnohí zdravotníci dovtedy trpeli ich nedostatkom a museli si ich medzi sebou vymieňať.

Pomocnú ruku podal aj kustód Paul Boyer. Klub s jeho pomocou pripravil a odoslal svoj prístroj na dezinfekciu hokejového výstroja spoločnosti General Motors, ktorá po vypuknutí pandémie začala vyrábať respirátory. General Motors vďaka tejto forme pomoci zdvojnásobili produkciu respirátorov a výrazne zvýšili schopnosť sterilizovať ich a rýchlejšie dodávať do nemocníc a ľuďom v prvej línii. Po vzore Red Wings poskytli svoje dezinfekčné stroje aj Chicago Blackhawks a Philadelphia Flyers.

Detroit a Michigan tieto formy pomoci veľmi oceňovali. Michigan aktuálne hlási 48.021 pozitívnych prípadov nového koronavírusu a 4.674 úmrtí. Je štvrtým najviac zasiahnutým štátom USA po New Yorku, New Jersey a Massachusetts. Väčšina prípadov i úmrtí v Michigane náleží mestu Detroit a jeho predmestiam. Podľa prepočtu úmrtí na 100 tisíc obyvateľov je Detroit so svojimi predmestiami štvrtým najviac zasiahnutým veľkým mestom v Spojených štátoch po New Yorku, New Orleans a Hartforde. Pokiaľ vezmeme do úvahy iba mestá s minimálne štyrmi miliónmi obyvateľov vrátane predmestí, Detroit je v tomto prepočte druhým najviac zasiahnutým mestom USA po New Yorku a tretím v celkovom počte úmrtí po New Yorku a Bostone.

Red Wings dosiaľ nehlásili žiadny pozitívny test hráča na nový koronavírus. Pozitívny test mala Lisa McDowellová, výživová poradkyňa tímu, z ochorenia sa však už vyliečila.

Aj napriek tomu, že Michigan i Detroit patria medzi najviac zasiahnuté lokality v USA, zdá sa, že z toho najhoršieho sú vonku a kulminačný bod pandémie majú za sebou. Michigan hlásil posledných sedem dní o 25 % menej prípadov ako sedem dní predtým. V porovnaní s obdobím spred 30 dní klesol počet nových prípadov v štáte i meste o zhruba 24 %. K 8. máju bolo v Michigane hlásených 22.686 uzdravených osôb, teda takmer polovica osôb s predchádzajúcim pozitívnym testom na nový koronavírus. Prijaté opatrenia sa však zmierňujú pomaly a opatrne.

Ako dlho súčasná mimoriadna situácia potrvá, kedy sa Michiganu a Detroitu výraznejšie uľaví a či sa Detroit Red Wings v letných mesiacoch vrátia na ľad, ak NHL nájde spôsob, ako dohrať túto sezónu vrátane základnej časti, to je aj po viac ako dvoch mesiacoch od prerušenia súťaže vo hviezdach.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.