Red Wings pomohli mestu Detroit v boji s pandémiou

MARTIN UŽÁK | 12.04.2020 | aktualizované 13.04.2020

Je to viac ako mesiac, čo NHL prerušila sezónu 2019/20 pre pandémiu koronavírusu. Štát Michigan a mesto Detroit sa medzitým zaradili k najviac zasiahnutým lokalitám v Spojených štátoch. Detroit Red Wings a ich hráči neváhali a našli spôsob, ako pomôcť.


Dylan Larkin (vľavo) a Justin Abdelkader (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)


Red Wings najskôr zabezpečili zamestnancom v Little Caesars Arene, že vinou prerušenia sezóny neprídu o peniaze, a v plnej výške im uhradili zostávajúcu mzdu ako za bežného chodu. Zatiaľ čo niektoré kluby s takýmto krokom otáľali, alebo preplácali iba časť nákladov a časť personálu, Red Wings zareagovali okamžite, nikoho nevynechali a nečakali, ako sa zachovajú iní.

Red Wings neskôr spojili sily s ostatnými veľkými klubmi v meste a spolu s basketbalovými Detroit Pistons, bejzbalovými Detroit Tigers a futbalovými Detroit Lions zabezpečili tony potravín, ktoré sa rozdali potrebným v Michigane v čase počiatočného nedostatku zásob.

Pomoc venovali aj alternatívni kapitáni Dylan Larkin a Justin Abdelkader. Obaja pochádzajú zo štátu Michigan a ako jedni z mála súčasných hráčov Red Wings v ňom zostali aj v čase pandémie.

Larkin na začiatku tohto mesiaca daroval dvom detroitským nemocniciam celkom 50 tisíc párov nitrilových ochranných rukavíc. Nemocnice hlásili ich akútny nedostatok a Larkinov otec Kevin s nimi obchoduje v kozmetickom priemysle, Dylan preto neváhal a sprostredkoval pomoc.

"Zažívame neisté časy, ale dostaneme sa z toho. Ľudia v prvej línii v nemocniciach, sestry, lekári a záchranári, to sú skutoční hrdinovia. Veľmi si vážim všetko, čo pre nás robia," vyhlásil Larkin.

Abdelkader o niekoľko dní spolu so svojou manželkou Julie zaplatil všetkým lekárom, sestrám a pracovníkom nemocnice St. Joseph Mercy v Oaklande na predmestí Detroitu obedy a večere za jeden deň v službe. Abdelkader pohostil viac ako 1.200 zamestnancov nemocnice.

Hoci boj s koronavírusom trvá v Michigane už bezmála mesiac, vzhľadom na súčasnú situáciu nie je vylúčené, že to nebola posledná pomoc Red Wings a ich hráčov.

Michigan momentálne hlási 24.638 pozitívnych prípadov nového koronavírusu a 1.487 úmrtí. Stal sa tretím najviac zasiahnutým štátom USA po New Yorku a New Jersey. Až 6.502 prípadov a 368 úmrtí v Michigane náleží samotnému mestu Detroit. V prepočte úmrtí na 100 tisíc obyvateľov je Detroit aj so svojimi predmestiami tretím najviac zasiahnutým veľkým mestom v Spojených štátoch po New Yorku a New Orleans. Epidemiológ John Ioannidis zo Stanfordskej univerzity pritom predpokladá, že počet pozitívnych prípadov v Michigane môže byť v skutočnosti až 50-krát vyšší. Detroit je preto už viac ako dva týždne považovaný za jedno z hlavných ohnísk nákazy koronavírusom v USA.

Niektorí štátni i mestskí predstavitelia, zdravotníci a analytici začali tento týždeň vyjadrovať nádej, že Michigan a Detroit sa postupne približujú ku kulminačnému bodu pandémie. Iní však kontrovali tým, že na jasanie je ešte priskoro. Michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová preto predĺžila príkaz zostať doma do konca apríla, vydala aj niekoľko nových obmedzení a pripomenula, že ani koncom apríla sa život v Michigane a Detroite nevráti do bežných koľají.

Pre Detroit je súčasná situácia treťou veľkou ranou za posledné roky po tom, ako ho v roku 2008 výrazne zasiahla ekonomická kríza a v roku 2013 vyhlásil bankrot.

Ako dlho súčasná situácia potrvá a či sa Detroit Red Wings v letných mesiacoch objavia na ľade aspoň v niekoľkých zápasoch, ktoré mali v tejto sezóne ešte odohrať (odohratie aspoň niekoľkých zápasov základnej časti každým klubom je jeden zo scenárov, s ktorými NHL počíta pre prípadné dokončenie sezóny 2019/20), to je aj po mesiaci od prerušenia súťaže vo hviezdach.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.