6. marec v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 06.03.2020


Vyradenie čísla 5 Nicklasa Lidströma (Duane Burleson, Associated Press; 06.03.2014)

06.03.1928: George Hay a jeho jediný hetrik

George Hay nastupoval v drese Detroitu v rokoch 1927 až 1933, patril medzi priekopníkov a v roku 1958 bol uvedený do Siene slávy. Ako jeden z mála hráčov v histórii detroitského klubu zažil všetky éry s rozdielnymi názvami organizácie: hral za Detroit Cougars, Detroit Falcons i Detroit Red Wings. Bol tiež jedným z prvých detroitských hráčov s hetrikom v NHL. Dočkal sa ho 6. marca 1928, kedy Detroit (vtedy pod názvom Cougars) hral na svojom ľade s Toronto Maple Leafs a vyhral 3:2. Išlo o tretí hetrik v histórii detroitského klubu, jediný Hayov hetrik v NHL.

06.03.1938: Druhý hetrik Herbieho Lewisa

Legendárny krídelník Herbie Lewis, od roku 1989 člen Siene slávy, obliekal dres Detroitu po celú svoju kariéru v rokoch 1928 až 1939, dvakrát vyhral Stanley Cup a jednu sezónu robil kapitána. Z individuálneho hľadiska sa preslávil najmä vo februári 1930, kedy sa stal prvým hráčom v dejinách klubu so štyrmi strelenými gólmi v jednom zápase. Po tomto streleckom predstavení zažil podobné gólové hody ešte raz - 6. marca 1938 pri domácom víťazstve 4:3 nad Boston Bruins. V tomto dueli zaznamenal tri góly, vrátane toho víťazného v 59. minúte za vyrovnaného stavu 3:3. Tieto tri góly predstavovali jeho druhý a zároveň posledný hetrik v NHL.

06.03.1941: Mud Bruneteau dáva štyri góly

Útočník Mud Bruneteau sa preslávil najmä ako strelec víťazného gólu v najdlhšom zápase play-off v dejinách NHL, do histórie sa však zapisoval aj inokedy, ako napríklad 6. marca 1941, kedy Detroit Red Wings hrali na ľade New York Americans a zvíťazili 1:6. Bruneteau prispel k tomuto víťazstvu veľkou mierou, keď strelil štyri góly. Stal sa prvým hráčom v histórii Red Wings so štyrmi gólmi na klzisku súpera. Na všetky mu prihrali Syd Howe a Gus Giesebrecht.

06.03.1950: "Noc Sida Abela" v Olympii

Dňa 6. marca 1950 zorganizovali Detroit Red Wings vo svojej Olympii "Noc Sida Abela", aby uctili svojho dlhoročného kapitána Sida Abela, legendárneho forvarda a člena slávnej útočnej formácie Production Line, v ktorej robil centra Gordiemu Howeovi a Tedovi Lindsayovi.

Abel bol poctený na predzápasovej ceremónii pred duelom s Montreal Canadiens. V NHL sa tej noci hral iba tento zápas, oslava Sida Abela bola v hokejovej Amerike hlavnou udalosťou. Abel dostal od Red Wings nový automobil a dočkal sa mohutných ovácií 14.341 divákov.

Zápas skončil remízou 2:2. Bolo to piatykrát v sezóne 1949/50, čo súboj Red Wings a Canadiens, dvoch popredných mužstiev vtedajšej NHL, skončil nerozhodne. Abel sa predviedol presilovkovým gólom, svojím 31. v ročníku. Druhý gól Red Wings dal Marty Pavelich.

06.03.1994: Vyradenie čísla 1 Terryho Sawchuka

Dňa 6. marca 1994 pripravili Detroit Red Wings ceremoniál, na ktorom vyradili z užívania číslo 1 slávneho brankára Terryho Sawchuka a zvečnili ho pod stropom svojej arény.

Sawchuk nosil dres Red Wings po väčšinu kariéry. Patril medzi najlepších brankárov v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch, s Red Wings štyrikrát vyhral Stanley Cup, dodnes drží množstvo klubových rekordov, je členom Siene slávy a je považovaný za jedného z najlepších gólmanov všetkých čias.

Sawchukove číslo 1 bolo slávnostne vyradené pred zápasom s Buffalo Sabres. Sabres uspeli 2:3, o presné zásahy Red Wings sa postarali Kris Draper a Steve Yzerman.

06.03.1996: Brankár Chris Osgood strieľa gól

Bola to veľká udalosť, keď 6. marca 1996 hrali Detroit Red Wings na ľade Hartford Whalers a vyhrali 2:4. O posledný gól stretnutia sa postaral brankár Chris Osgood, keď jedenásť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času trafil prázdnu bránu domácich po strele cez celé klzisko.

Osgood sa stal druhým brankárom v dejinách NHL so streleným gólom po priamej strele na bránku súpera a dodnes zostáva jediným brankárom Red Wings so streleným gólom.

06.03.2014: Vyradenie čísla 5 Nicklasa Lidströma

Dňa 6. marca 2014 Detroit Red Wings slávnostne vyradili z užívania číslo 5, patriace legendárnemu obrancovi s veľavravnou prezývkou "Mr. Perfect", Nicklasovi Lidströmovi.

Lidström pôsobil v Detroite celú kariéru po dobu 20 sezón. Štyrikrát vyhral Stanley Cup, sedemkrát získal Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL a v roku 2002 ako prvý Európan v histórii vyhral Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. Stal sa aj prvým európskym kapitánom víťazov Stanley Cupu. Dodnes je držiteľom mnohých klubových i niekoľkých ligových rekordov a je považovaný za jedného z dvoch až troch najlepších obrancov v dejinách NHL.

Číslo 5 Nicklasa Lidströma bolo vyradené pred zápasom s Colorado Avalanche. Hostia uspeli 2:3 po predĺžení, góly Red Wings strelili Niklas Kronwall a Tomáš Jurčo.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.