31. marec v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 31.03.2020


Petr Klíma v Joe Louis Arene (archív Detroit Red Wings)

31.03.1971: Posledná asistencia Gordieho Howea

Legendárny Gordie Howe hrával za Detroit Red Wings v rokoch 1946 až 1971. Dňa 31. marca 1971, v deň svojich 43. narodenín, zaznamenal 1.023. a poslednú gólovú prihrávku v drese Red Wings v zápasoch základnej časti. Stalo sa pri remíze 2:2 na ľade Toronto Maple Leafs, keď prihral na gól Arnieho Browna v 18. minúte prvej tretiny.

Howe sa vtedy pomaly lúčil s NHL (po rokoch sa ešte vrátil), Maple Leafs mu podarovali striebornú čajovú súpravu a ich fanúšikovia si ho uctili minútovým potleskom v stoji.

Howe je jedným z dvoch hráčov s tisícimi a viac asistenciami v drese Red Wings v základnej časti. Okrem neho na túto métu dosiahol už len Steve Yzerman (1.063).

31.03.1989: Tretie trestné strieľanie Petra Klímu

Dňa 31. marca 1989 hrali Detroit Red Wings na svojom ľade proti celku Minnesota North Stars a prehrali 1:5. Prehru Red Wings mohol zmierniť Petr Klíma, ktorému rozhodcovia pridelili trestné strieľanie, ale minnesotský brankár Jon Casey ho vychytal.

Pre Klímu to bolo tretie a posledné trestné strieľanie u Red Wings, druhé nevyužité. Z trestného strieľania sa mu podarilo skórovať iba v apríli 1988 v sérii prvého kola play-off do siete Toronto Maple Leafs. Stal sa vďaka tomu prvým hráčom v dejinách Red Wings s premeneným trestným strieľaním v bojoch o Stanley Cup.

Jediný gól Red Wings v súboji s North Stars strelil krátko pred koncom počas presilovej hry Brent Fedyk po prihrávkach Shawna Burra a Mikea O'Connella. V bránke Red Wings sa vystriedali Greg Stefan (11/14) a Glen Hanlon (12/14).

31.03.1996: Paul Coffey na hranici 1.400 bodov

Písal sa 31. marec 1996, keď Detroit Red Wings hrali vo svojej Joe Louis Arene proti St. Louis Blues a rozstrieľali ich 8:1. K víťazstvu prispel aj obranca Paul Coffey, autor troch asistencií. Vďaka nim sa stal prvým obrancom NHL na méte 1.400 bodov v zápasoch základnej časti.

Coffey pozbieral do konca svojej kariéry v NHL 1.531 bodov za 396 gólov a 1.135 asistencií. Dodnes zostáva druhým najproduktívnejším obrancom v ligových dejinách po Rayovi Bourqueovi (1.579).

Pod vysoké víťazstvo nad Blues sa okrem Coffeyho výrazne podpísali aj Sergej Fiodorov a Viačeslav Fetisov - obaja pozbierali štyri body za dva góly a dve asistencie.

31.03.2004: Prvý gól Roberta Langa v drese Detroitu

Útočník Robert Lang posilnil Detroit Red Wings 27. februára 2004. V tom období sa vynímal na čele kanadského bodovania NHL a mal Red Wings pomôcť v bojoch o Stanley Cup. Hneď v prvom zápase v novom drese si pripísal tri gólové prihrávky a bolo ho vidieť aj v nasledujúcich troch stretnutiach, potom však utrpel zranenie rebier a tri týždne maródoval. Svojho prvého gólu sa tak dočkal až 31. marca 2004, v prvom zápase po návrate zo zranenia. Red Wings vtedy hrali na ľade Columbus Blue Jackets a zvíťazili 2:3. Lang skóroval v 50. minúte po prihrávkach Brendana Shanahana a Tomasa Holmströma. Bol to víťazný gól zápasu a Lang ním po prvý a jediný raz vo svojej kariére dosiahol na métu 30 gólov v jednej sezóne.

31.03.2019: Prvý hetrik Anthonyho Manthu v NHL

Dňa 31. marca 2019 hrali Detroit Red Wings na svojom ľade proti Boston Bruins a triumfovali 6:3. Hlavnou postavou stretnutia bol mladý útočník Anthony Mantha, autor piatich bodov za tri góly a dve asistencie. Tri góly znamenali jeho prvý hetrik v NHL.

Okrem Manthu zažiaril aj ďalší mladík Tyler Bertuzzi, autor troch gólových prihrávok. Bertuzzi sa stal prvým hráčom Red Wings za posledných viac ako 26 rokov s minimálne tromi bodmi v troch zápasoch po sebe. Pred ním to naposledy dokázal Steve Yzerman v sezóne 1992/93.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.