12. január v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 12.01.2020 | aktualizované 12.01.2021


Brendan Shanahan (David Guralnick, The Detroit News)

12.01.1969: Štvorgólová noc Franka Mahovlicha

Legendárny kanadský útočník Frank Mahovlich strávil väčšinu svojej kariéry v drese Toronto Maple Leafs a preslávil sa aj neskôr počas pôsobenia u Montreal Canadiens, za zmienku však stoja aj jeho niekoľkoročné skusy v drese Detroit Red Wings. V Detroite hrával v útočnej lajne po boku nemenej slávnych hráčov Gordieho Howea a Alexa Delvecchia, vytvoril si kariérne maximum v počte gólov v jednej sezóne (49) a za spoluhráča mal okrem iných aj svojho mladšieho brata Petea.

Mahovlich zažil v Detroite aj jeden štvorgólový zápas. Stalo sa 12. januára 1969, kedy Red Wings nastúpili v Olympii proti Oakland Seals a zvíťazili 5:1. Mahovlich sa tešil z gólu v každej tretine - v tej prvej dal dva góly, v druhej zavŕšil hetrik a v poslednej zvýšil na 5:0.

Okrem Mahovlicha v zápase žiarili aj Howe (1+1) a Delvecchio (0+2). Roy Edwards v bránke Red Wings chytil 32 z 33 striel a inkasoval len krátko pred koncom počas presilovky Seals.

12.01.1973: Druhý hetrik Mickeyho Redmonda

Dňa 12. januára 1973 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Vancouver Canucks a aj vďaka trom zásahom kanoniera Mickeyho Redmonda vyhrali 7:1. Pre Redmonda to bol druhý z jeho piatich hetrikov v červeno-bielom drese Red Wings, jeho jediný na ľade súpera.

Redmondovi trikrát asistoval zadák Gary Bergman a dvakrát útočník Alex Delvecchio. Viacerými bodmi sa predviedli aj forvardi Bill Collins (2+0) a Guy Charron (0+2).

Redmond hrával za Red Wings v rokoch 1971 až 1976. Ako prvý hráč v dejinách klubu dal v jednej sezóne minimálne 50 gólov a ako prvý to dokázal dve sezóny za sebou. A mohol toho dokázať ešte oveľa viac, ak by pre vážne problémy s chrbtom nemusel s hokejom skončiť už vo veku 28 rokov.

12.01.1974: S tromi gólmi aj Red Berenson

Presne po roku od hetriku Mickeyho Redmonda dal tri góly v jednom stretnutí aj legendárny Red Berenson. Podarilo sa mu to pri domácom víťazstve Red Wings nad Los Angeles Kings v pomere 6:0. Bol to jeho jediný hetrik v drese Detroitu. Pridal k nemu jednu asistenciu.

Okrem Berensona sa vytiahli Marcel Dionne, Bill Collins (obaja 1+2), Brent Hughes a Nick Libett (obaja 0+2). Čisté konto udržal Bill McKenzie (19/19).

12.01.1980: Gordie Howe v Detroite súperom

Písal sa 12. január 1980, keď Detroit Red Wings zažili dovtedy nepredstaviteľné a po prvýkrát vo svojej histórii privítali legendárneho Gordieho Howea na svojom ľade ako protivníka. Gordie vtedy nastúpil v Joe Louis Arene za Hartford Whalers. Na detroitskom ľade sa ukázal po dlhých deviatich rokoch a zaplnené tribúny mu venovali obrovský aplauz.

Gordie hrával za Red Wings od svojho ligového debutu v roku 1946 až do roku 1971, kedy ukončil kariéru. Po dvoch rokoch sa vrátil a začal nastupovať spolu so svojimi synmi Markom a Martym vo WHA. Keď Whalers v roku 1979 prešli do NHL, prišiel s nimi aj on.

Zápas skončil triumfom Whalers 6:4; Whalers tým ukončili sériu deviatich zápasov bez víťazstva. Gordie v stretnutí nebodoval, ale jeho syn Mark si pripísal dve asistencie.

Za Red Wings skórovali Reed Larson, Errol Thompson, Pete Mahovlich a Jean Hamel. Detroitský brankár Rogie Vachon zastavil 18 z 24 striel.

12.01.2002: Tisíci bod Brendana Shanahana

Legendárny silový útočník Brendan Shanahan patrí do skupiny hráčov s tisícimi a viac bodmi v NHL. Na hranicu tisícich bodov v základnej časti NHL sa dostal 12. januára 2002, kedy Detroit Red Wings hrali vo svojej Joe Louis Arene proti Dallas Stars a zvíťazili 5:2.

Na bod s poradovým číslom 1.000 dosiahol v tretej minúte svojím prvým gólom po tvrdej strele z krídla pomedzi nohy brankára Martyho Turca. V zápase napokon zaznamenal dva góly a asistenciu. Druhú tisícku načal v 11. minúte, kedy zvýšil vedenie Red Wings na 2:0. Ďalší bod si pripísal v 56. minúte v presilovej hre po nezištnom pase na skórujúceho Stevea Yzermana.


Brendan Shanahan s bodmi č. 1.000 až 1.002, 12.01.2002


Shanahan pozbieral do konca svojej kariéry v NHL 1.354 bodov (656+698). 633 z nich nahromadil v drese Red Wings, čo z neho robilo desiateho najproduktívnejšieho hráča v histórii klubu.

Góly a body z onoho 12. januára 2002 mu napokon pomohli vytvoriť aj jedinečnú bilanciu, akou sa nemôže pochváliť žiadny iný hokejista: dodnes je jediným hráčom v dejinách NHL s minimálne 600 a viac gólmi a zároveň 1.000 a viac bodmi a 2.000 a viac trestnými minútami. Nikto iný nedokázal streliť toľko gólov a pozbierať toľko bodov popri toľkom čase strávenom na trestnej lavici.

12.01.2012: Trojica Red Wings s míľnikom

Dňa 12. januára 2012 privítali Detroit Red Wings na domácom ľade Phoenix Coyotes a tešili sa z víťazstva 3:2 po samostatných nájazdoch. Hneď traja muži domáceho tímu dosiahli na zaujímavé míľniky. Kouč Mike Babcock si pripísal svoje 400. víťazstvo v základnej časti NHL, brankár Jimmy Howard chytil 25 z 27 striel a dosiahol na svoju 100. výhru v základnej časti, a napokon útočník Danny Cleary zaznamenal 200. asistenciu v NHL.

Góly Red Wings strelili Valtteri Filppula a Johan Franzén. Red Wings vyslali na bránku Coyotes 42 striel, ale triumfovali až po premenenom nájazde Henrika Zetterberga.

12.01.2019: Gól v prvej minúte každej tretiny

Zápas z 12. januára 2019 medzi mužstvami Minnesota Wild a Detroit Red Wings vošiel do histórie, keď Red Wings dokázali skórovať v úvodnej minúte každej tretiny.

Históriu začal písať Tyler Bertuzzi, ktorý otvoril skóre zápasu po 24 sekundách prvej tretiny. V 45. sekunde druhej tretiny skóroval Thomas Vanek a vyrovnal na 2:2. Zápis do histórie bol na svete v 47. sekunde tretej tretiny, kedy opäť skóroval Bertuzzi a zvýšil na 4:2.

Red Wings sa stali len deviatym mužstvom NHL s týmto počinom. Posledným tímom, ktorému sa dovtedy podarilo streliť gól v prvej minúte každej tretiny, bol Pittsburgh vo februári 2007.

Red Wings vyhrali 5:2. Bertuzzi a Vanek sa postarali o všetky góly: Bertuzzi dal tri (znamenali jeho prvý hetrik v NHL) a Vanek dva. Okrem nich výraznejšie zabodovali ešte Dylan Larkin (0+3; prihral na všetky góly Bertuzziho), Jonathan Ericsson (0+2; prihral na oba góly Vaneka) a Gustav Nyquist (0+2; prihral na prvý a tretí gól Bertuzziho). Jimmy Howard chytil 16 z 18 striel.


Podklady:
  • Jan. 12: Devils use four players from Soviet Union (John Kreiser, NHL.com; 12.01.2019)
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.