23. december v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 23.12.2019


Bob Probert (archív denníka Detroit Free Press)

23.12.1983: Gólová šou Yzermana a Ogrodnicka

Nestáva sa často, aby dvaja hráči rovnakého dresu strelili v jednom zápase NHL po tri góly. Presne to sa však stalo 23. decembra 1983 v súboji medzi Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs (9:2). O šesť gólov domácich sa postarali útočníci Steve Yzerman a John Ogrodnick. Obaja zavŕšili hetrik v tretej tretine, obaja dali dva zo svojich gólov v presilovke a obaja pridali k svojim hetrikom aj ďalšie body za asistencie na gól toho druhého - Yzerman zaznamenal jednu gólovú prihrávku a Ogrodnick dve. Patrí sa tiež spomenúť, že pre nováčika Yzermana bol tento hetrik jeho prvý v NHL.

23.12.1985: Tretia desiatka od New York Rangers

Sezóna 1985/86 bola pre Detroit Red Wings najhoršou v ich histórii. V 80 zápasoch základnej časti pozbierali iba 40 bodov, inkasovali až 415 gólov, skončili beznádejne poslední v NHL a ich súperi im pravidelne nadeľovali veľké nakladačky.

Keď 23. decembra 1985 Red Wings zavítali do Madison Square Garden, domovskej haly New York Rangers, dočkali sa debaklu 10:2. Bol to ich štvrtý zápas v sezóne s desiatimi inkasovanými gólmi. "Jazdci" im dali desať a viac gólov tretíkrát v dejinách, zakaždým v New Yorku.

Pri výhre 10:2 najväčšmi zažiarili Brian MacLellan (2+2) a bývalý krídelník Detroitu Mark Osborne (0+4). Góly Red Wings strelili Petr Klíma a John Ogrodnick.

23.12.1987: Bob Probert s ôsmimi vylúčeniami

Dňa 23. decembra 1987 Detroit Red Wings nastúpili vo svojej Joe Louis Arene proti Buffalo Sabres a prehrali 2:5. Bolo to stretnutie plné menších trestov, osobných trestov a niekoľkých hromadných šarvátok a bitiek. Najčastejšie trestaným hráčom na ľade bol detroitský zurvalec Bob Probert s 35 trestnými minútami. Boli výsledkom ôsmich individuálnych trestov, čím Probert vyrovnal klubový rekord v počte trestov jedného hráča v jednom zápase.

Probert bol najskôr v druhej tretine vylúčený za hru vysokou hokejkou, neskôr za úder lakťom, narazenie a hrubosť. Ďalšie štyri vylúčenia si vyslúžil v tretej tretine. Po hromadnej bitke v 58. minúte mu rozhodcovia udelili trest za vyvolanie bitky, bitku a dva osobné tresty.

Probert dodnes zostáva jedným z dvoch detroitských hráčov s ôsmimi vylúčeniami v jednom dueli. Okrem neho bol v jednom zápase toľkokrát vylučovaný už len Dennis Polonich v marci 1976.

23.12.1997: Ďalší deň, ďalší víťazný gól Erikssona

Písal sa 23. december 1997, keď Detroit Red Wings vyhrali na ľade Buffalo Sabres 1:3. Bolo to ich druhé víťazstvo na ľade súpera v rade, pretože deň predtým - 22. decembra 1997 - uspeli 2:4 na ľade Boston Bruins. V oboch zápasoch strelil víťazný gól zadák Anders Eriksson. V oboch prípadoch skóroval v druhej tretine a na oba rozdielové góly mu prihral Steve Yzerman.

Eriksson sa stal prvým obrancom v histórii klubu s dvomi víťaznými gólmi v priebehu dvoch dní. Tento počin dokázal vyrovnať iba Danny DeKeyser v roku 2019.

23.12.2009: Gordie Howe s olympijskou pochodňou

Legendárny Mr. Hockey Gordie Howe nikdy nemohol štartovať na zimných olympijských hrách, ale Kanada si ho v spojitosti s olympiádou predsa len uctila, keď mu dala možnosť poniesť olympijskú pochodeň pred zimnými hrami 2010 vo Vancouveri.

Gordie kráčal s olympijskou pochodňou v stredu 23. decembra 2009. Pochodeň vtedy putovala z ontárijského Chathamu cez LaSalle do Windsoru v blízkosti kanadsko-americkej hranice a mesta Detroit, kde sa Gordie najviac preslávil. Pocty sa dočkal vo veku 81 rokov.

23.12.2018: Tisíci zápas Trevora Daleyho v NHL

Dňa 23. decembra 2018 sa Detroit Red Wings predstavili na ľade Toronto Maple Leafs a prehrali 5:4 po predĺžení. Zápas bol špeciálny pre detroitského obrancu Trevora Daleyho, pretože bol jeho tisíci v základnej časti NHL. Míľnik bol o to vzácnejší, že Daley sa v Toronte narodil, takže jeho jubileum sledovali desiatky jeho rodinných príslušníkov a priateľov. Poctu mu vzdali aj samotní Maple Leafs, keď tisícku ohlásili v prvej tretine a Daley sa dočkal ovácií publika.

Daley sa stal 330. hráčom a 112. obrancom s minimálne tisícimi zápasmi v základnej časti NHL.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.