Mladé talenty Detroitu vyhrali turnaj v Traverse City

MARTIN UŽÁK | 11.09.2019

Dvadsiaty prvý ročník prestížneho turnaja nováčikov v Traverse City sa skončil triumfom domácich Detroit Red Wings, ktorí si vo finále poradili s mladíkmi Dallas Stars.


Joe Veleno a Filip Zadina (Dave Reginek, Detroit Red Wings)


Red Wings začali prehrou 4:5 po predĺžení s Chicagom, následne si pripísali víťazstvá 7:3 nad St. Louis a 7:4 nad Torontom. V každom z týchto zápasov mali slabší začiatok a prehrali prvú tretinu, stratu však zakaždým dohnali, súperov zakaždým prestrieľali, vyhrali skupinu Gordieho Howea a druhýkrát za sebou a už piatykrát za posledných sedem rokov postúpili do stretnutia o celkové prvenstvo. Finálový súboj s Dallasom, víťazom skupiny Teda Lindsayho, vyhrali 6:5 po tom, čo v tretej tretine otočili z 2:4.

Red Wings dali na turnaji až 24 gólov, najviac spomedzi všetkých tímov. Mohli sa oprieť najmä o potentnú presilovku, ktorá bola s úspešnosťou 47,37 % tiež najlepšia.

Za Detroitom a Dallasom sa zostupne umiestnili Columbus, Toronto, N. Y. Rangers, St. Louis, Chicago a na poslednom ôsmom mieste Minnesota.

Red Wings vyhrali tento turnaj druhýkrát vo svojej histórii; prvýkrát sa im to podarilo v roku 2013. V minulosti okrem nich na tomto turnaji triumfovali Columbus (2005, 2006, 2014, 2015, 2018), St. Louis (1999, 2000, 2001, 2004), Minnesota (2003, 2010), Carolina (2009, 2016), Nashville (1998), Washington (2002), New York Rangers (2007), Dallas (2008), Buffalo (2011) a Chicago (2017). V roku 2012 sa nehralo pre výluku.

Red Wings na turnaji reprezentovalo 27 mladíkov. Figurovali medzi nimi aj ich tri posledné voľby v prvom kole draftu - útočníci Filip Zadina, Joe Veleno a obranca Moritz Seider.

Filip Zadina odohral prvé dva zápasy v prvom útoku, v priebehu tretieho zápasu spadol do druhej formácie, v ktorej si odkrútil aj finále. V štyroch stretnutiach pozbieral päť asistencií. Bodovo sa mu najviac darilo v zápase so St. Louis (0+3). Frustrovalo ho, že na turnaji ani raz neskóroval, čo bol tiež dôvod, prečo ho tréner Ben Simon, inak hlavný kouč Grand Rapids Griffins v AHL, presunul do druhej lajny. Herne však nesklamal a kouč Simon ho chválil.

Joe Veleno odohral celý turnaj ako center prvého útoku. V štyroch zápasoch pozbieral osem bodov za sedem gólov a jednu asistenciu. Stal sa najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom turnaja. Skóroval v každom stretnutí, proti Chicagu, St. Louis a Dallasu sa trafil dvakrát.

Moritz Seider hrával v prvej obrane, v štyroch zápasoch si pripísal štyri asistencie. Bol najlepším obrancom tímu a pri absencii zraneného Jareda McIsaaca aj tým najvyťaženejším.

Pri absencii brankára Filipa Larssona, ktorého tréneri šetrili pre poranenie slabín, odchytal väčšinu zápasov Sean Romeo, voľný hráč na skúške. Príležitosť dostal aj vo finálovom stretnutí s Dallasom (23/28 a zlikvidované trestné strieľanie) a na turnaji ani raz neprehral.

Okrem Zadinu, Velena a Seidera sa bodovo zviditeľnili aj iní hráči. Z útočníkov vynikli Ryan Kuffner (3+5; druhý najproduktívnejší hráč turnaja), Chase Pearson (4+2; hetrik do siete Toronta), Givani Smith (3+3), Jarid Lukosevicius (2+3) či Taro Hirose (1+3). Z obrancov podával solídne výkony aj Gustav Lindström (1+0), ktorý v tejto sezóne začne hrať AHL.

Víťazné mužstvo Red Wings získalo Matthew Wuest Memorial Cup, trofej, ktorá bola v roku 2015 pomenovaná po Matthewovi Wuestovi, tvorcovi prevratných projektov, ktoré svojho času zmenili pohľad na severoamerický hokej. Matthew zomrel v marci 2015 po dlhom boji s rakovinou.

Väčšinu detroitských mladíkov z tohto turnaja teraz čaká hlavný tréningový kemp Detroit Red Wings pred sezónou 2019/20. Kemp začína v piatok a bude trvať do pondelka. Hráči sa rozdelia do skupín, budú trénovať na ľade i na suchu a odohrajú modelový zápas červených proti bielym. Následne ich čaká deväť prípravných zápasov, počas ktorých sa káder zredukuje na 23 mien.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.