Zomrel tvorca prevratných webov Matthew Wuest

MARTIN UŽÁK | 21.03.2015

Prvá indikácia prišla v septembri 2014 ukončením webu RedWingsCentral.com.

Ďalšia prišla v januári 2015 ukončením webu CapGeek.com, ktorý napr. Dave Stubbs z denníka Montreal Gazette nazval hokejovou bibliou v ére platových stropov.

Tieto dva prevratné hokejové projekty boli náhle ukončené pre zhoršujúce sa zdravie ich tvorcu a udržiavateľa Matthewa Wuesta.

Matthew bojoval s rakovinou hrubého čreva, a vo štvrtok svoj boj prehral.


Matthew Wuest (Metro Halifax)


Matthew bol pôvodne počítačovým programátorom, ktorý miloval hokej a po vyštudovaní sa stal novinárom. Začal pracovať pre niekdajší kanadský denník Halifax Metro Daily, v ktorom sa venoval najmä juniorskej QMJHL. Časom začal prispievať aj do renomovaného časopisu The Hockey News, ktorému kedysi sám napísal a odborne oponoval, že v nízkom rankingu pre neznámeho mladíka Pavla Daciuka sa mýli.

Napriek tomu, že život ho priviedol do rôznych situácií, naďalej poctivo pestoval svoje dva neziskové projekty - web RedWingsCentral.com, na ktorom od roku 1998 písal o mladíkoch draftovaných klubom Detroit Red Wings, a web CapGeek.com, ktorým od roku 2009 prinášal nadčasové informácie o platových stropoch.

Matthew sa stal najväčším novinárskym expertom na mladé nádeje Detroit Red Wings, na akého človek mohol natrafiť. Web RedWingsCentral.com považoval za svoju skutočnú lásku a oslovoval ňou dokonca i skautov Red Wings, trénerov záložného tímu Detroitu z Grand Rapids a celoštátnych novinárov.

Dokým web RedWingsCentral.com neexistoval, kanadskí a americkí novinári písali iba o tých mladých talentoch, ktoré práve vstupovali do NHL. Matt túto vzácnu stránku založil, aby mohol informovať aj tých najnáročnejších fanúšikov. A urobil tak preto, pretože on sám boj jedným z nich.

Ešte významnejší bol pre hokejový svet jeho druhý web CapGeek.com. Matthew týmto webom priniesol niečo, čo si priaznivci, novinári, ale i niektoré kluby (ako napr. Toronto Maple Leafs a Boston Bruins) zamilovali. A aj keď mu tento populárny web predsa len začal prinášať príjmy, prenášal ich na Kanadskú spoločnosť pre rakovinu a robil tak bez toho, aby široká verejnosť vôbec tušila, že i on sám s ňou bojuje.

O Mattovi Wuestovi a jeho práci som na tomto blogu písal už mnohokrát. Matt bol spomínaný napr. v rozhovore so Sarah Lindenau zo septembra 2012. Vo svojich posledných rebríčkoch talentov Red Wings (nájdete ich v archíve blogu) chválil Tomáša Tatara, Petra Mrázeka, Tomáša Jurča či Andreja Nestrašila.

Matt bol odborníkom na slovo vzatým, čo dokazuje aj časopis The Hockey News, ktorý ho v roku 2011 zaradil na 98. miesto rebríčka 100 najmocnejších a najvplyvnejších osobností v hokeji. Sidney Crosby, Alexander Ovečkin, Ken Holland či Steve Yzerman - to je len zopár mien, s ktorými sa v rebríčku objavil.

Matthew Wuest zomrel 19. marca v skorých ranných hodinách v nemocnici Victoria General Hospital v Halifaxe s manželkou Melanie Patten po svojom boku. Mal 35 rokov; s rakovinou bojoval dva a pol roka.

Česť jeho pamiatke.

A obdiv jeho práci, ktorou zmenil pohľad na hokej.


Podklady:
  • In Memory of Matt Wuest (Sarah Lindenau, The Left Wing Lock; 20.03.2015)
  • Remembering Matthew Wuest (Brian Costello, The Hockey News; 20.03.2015)
  • Matthew Wuest made unforgettable impact (Stephen Whyno, The Canadian Press; 20.03.2015)
  • Matthew Wuest dies of cancer (Kristen Lipscombe, Metro News; 19.03.2015)
  • The Top 100 'People of Power and Influence' (The Hockey News, 2011; ISSN 0018-3016)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.