Kariéra Niklasa Kronwalla v číslach

MARTIN UŽÁK | 03.09.2019

Niklas Kronwall má za sebou úspešnú kariéru. Čísla o ňom neprezradia všetko, sú však dobrou indikáciou toho, čo všetko dokázal a aký výnimočný príbeh napísal.


Niklas Kronwall (Paul Sancya, Associated Press)


1 ... V roku 2008 vybojoval s Detroit Red Wings svoj jediný Stanley Cup, keď vo víťaznom play-off vytvoril výborne hrajúci druhý obranný pár s Bradom Stuartom.

1 ... Vinou celosezónnej výluky 2004/05 hral celý ročník za Grand Rapids Griffins, záložný celok Detroitu v AHL. V 76 zápasoch pozbieral 53 bodov a stal sa historicky prvým európskym víťazom Eddie Shore Award pre najlepšieho obrancu súťaže.

3 ... Vďaka víťazstvu Stanley Cupu a zisku zlata z olympiády (2006) a majstrovstiev sveta (2006) sa dostal do prestížneho Triple Gold Clubu. Jeho vzácne rady rozšíril v roku 2008 spolu so svojimi švédskymi spoluhráčmi Henrikom Zetterbergom a Mikaelom Samuelssonom. Žiadni iní hokejisti sa nedostali do tohto klubu v takom krátkom časovom úseku.

5 ... V piatich sezónach bol najproduktívnejším obrancom Detroit Red Wings. Podarilo sa mu to v sezónach 2011/12 až 2014/15 a 2018/19. V sezóne 2013/14 bol nielen najproduktívnejším bekom, ale zároveň najproduktívnejším hráčom tímu spolu s Danielom Alfredssonom.

8 ... Posledných osem rokov svojej kariéry robil v mužstve Red Wings alternatívneho kapitána. Zo začiatku asistoval Nicklasovi Lidströmovi, neskôr Henrikovi Zetterbergovi.

15 ... V NHL odohral 15 sezón, všetky v drese Detroit Red Wings. Stal sa 15. hráčom, ktorý hrával za Red Wings minimálne 15 sezón.

15 ... Vo víťaznom play-off 2008 ani raz neskóroval, zato rozdal 15 gólových prihrávok, čím vytvoril nový klubový rekord. Žiadny iný obranca v dejinách Detroit Red Wings nedokázal v jednom ročníku vyraďovacích bojov prihrať na gól toľkokrát ako on.

55 ... V drese Red Wings debutoval 10. decembra 2003 pri výhre 7:2 na ľade Buffalo Sabres. Bolo to po prvýkrát, čo v súťažnom zápase nastúpil s číslom 55, ktoré nosil po zvyšok kariéry.

79 ... Pred sezónou 2017/18 podstúpil liečbu kmeňovými bunkami a dokázal to, čo nik neočakával: v posledných dvoch ročníkoch odohral po 79 z 82 zápasov. Koncom kariéry nastupoval v NHL tak často, že nechal zabudnúť na svoje natrvalo dokaličené ľavé koleno. Mnohí iní by nepokračovali, on si však dal záležať na tom, aby hrdo dokončil svoj kontrakt. A to sa mu aj podarilo.

83 ... Počet jeho gólov v zápasoch základnej časti. Spomedzi obrancov strelili viac gólov za Detroit Red Wings už len Nicklas Lidström (264), Reed Larson (188) a Red Kelly (162).

109 ... V Stanley Cupe nastúpil v 109 zápasoch. Spomedzi všetkých obrancov, ktorí kedy obliekali dres Detroit Red Wings, hrali v play-off častejšie iba Lidström (263) a Marcel Pronovost (118).

349 ... V zápasoch základnej časti pozbieral 349 asistencií. Ide o tretí najlepší počin v klubovej histórii medzi obrancami; častejšie prihrávali len Lidström (878) a Larson (382).

432 ... So 432 kanadskými bodmi v zápasoch základnej časti sa stal štvrtým najproduktívnejším obrancom v histórii klubu za triom Lidström (1.142), Larson (570), Kelly (472).

953 ... Počet jeho zápasov v drese Red Wings v základnej časti. Išlo o deviate najvyššie číslo v histórii klubu, štvrté najvyššie medzi Európanmi a tretie najvyššie medzi obrancami.

1.062 ... Na bájnu tisícku odohratých zápasov v základnej časti síce nedosiahol, v súčte aj so zápasmi play-off však odohral za Red Wings viac než tisíc súťažných zápasov, konkrétne 1.062. Spomedzi obrancov Red Wings to pred ním dokázali iba Lidström a Pronovost.

1.239 ... Počet jeho hitov v zápasoch základnej časti, čo bolo najvyššie číslo v klubovej histórii spomedzi obrancov. Hity sa v NHL počítajú od sezóny 1997/98 a patria medzi najviac skreslené štatistiky, v jeho prípade však mali ohromný význam, pretože viaceré z nich boli dehonestujúce, urobili mu meno a preslávili ho ako žiadna iná súčasť jeho hry. Mnohými obeťami, ktoré narazili do steny menom Kronwall, boli aj českí hokejisti. Hoci jeho mimoriadne tvrdé bodyčeky protihráčom prirodzene prekážali, dočkal sa iba jednej krátkej suspendácie a ani raz sa nepobil.

... Po celú svoju kariéru v NHL bol nesmierne sebakritický. Po prehre alebo po slabšom výkone predstupoval pred novinárov a otvorene rozprával o tom, ako sa musí zlepšiť, na čom ešte musí zapracovať, ako byť príkladom pre iných. Bol na seba tvrdý, nikdy sa neuspokojoval, neustále od seba čakal ešte viac. Aj vďaka nekonečnej sebareflexii vyrástol v lídra Red Wings na ľade i mimo neho. Mnohí si ho preto budú pamätať nielen ako úspešného a spoľahlivého hokejistu, ale aj ako veľmi úprimného, zodpovedného a charakterného človeka.


 Rozlúčka Niklasa Kronwalla, 03.09.2019





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.