Manažér Steve Yzerman sa dočkal prvej kritiky

MARTIN UŽÁK | 20.07.2019

Steve Yzerman má za sebou prvé tri mesiace vo funkcii generálneho manažéra Detroit Red Wings. Za toto obdobie urobil niekoľko významných hráčskych rozhodnutí - mal hlavné slovo pri vyberaní mladíkov v úvodných kolách draftu a rozhodol tiež o tom, kto viac nebude pokračovať v drese Red Wings a kto naopak mužstvo posilní. Dve jeho rozhodnutia sa však dočkali kritiky od niekoľkých mienkotvorných médií. O čo išlo a ako sa Yzerman obhájil?


Steve Yzerman, nový generálny manažér Detroit Red Wings (kredit: Carlos Osorio, Associated Press)

Vysoká voľba Moritza Seidera

Bolo to veľké prekvapenie, keď Detroit Red Wings v úvodnom kole júnového draftu vo Vancouveri oznámili, že zo šiesteho miesta si vyberajú obrancu Moritza Seidera. Vo vancouverskej Rogers Arene to len zahučalo a prekvapený zostal aj sám Seider. Nemecký tínedžer podľa vlastných slov očakával, že príde na rad najskôr okolo 15. až 20. miesta.

Yzerman ešte pred draftom vyhlásil, že draftová politika klubu sa nezmenila. To znamená, že Red Wings si mali vybrať najlepšieho dostupného hokejistu bez ohľadu na to, na akom poste nastupoval. Podľa médií to mal byť jeden z vysoko hodnotených útočníkov. Yzerman neskôr ešte vyhlásil, že si nevybral Seidera z dôvodu, že v klube je nedostatok kvalitných obrancov. Nečudo, že sa viacerým novinárom nepozdávalo, že zvolil práve jeho.

"Yzerman si na drafte viedol relatívne dobre, ale mohlo to byť lepšie," napísal Steve Kournianos z magazínu Sporting News. "Vysokou voľbou Moritza Seidera prekvapil a priskoro vybral aj ďalšieho dobre stavaného obrancu Anttiho Tuomista. Obaja sú schopní dirigovať presilovú hru, korčuľovať s pukom z nebezpečných zón a dobre strieľať, ale obaja boli vybraní takmer o polovicu draftového kola vyššie, zatiaľ čo ostatným klubom zostali k dispozícii neuveriteľné ofenzívne talenty."

"Ktovie, či by Red Wings nezískali Seidera aj na nižšej pozícii, ak by vymenili svoju šiestu voľbu za nižšiu. Niekedy to nie je len o hodnotení jednotlivých mladíkov na drafte, ale aj o sledovaní toho, čo sa deje okolo vás, a o správnom rozhodovaní. Red Wings budú po tomto kroku minimálne nateraz čeliť množstvu otázok," napísal James O'Brien z NBC Sports.

Zhodou okolností, Red Wings dobre vedia, aký benefit to je, keď z výmeny svojej vyššej voľby za nižšiu získajú výborného mladého hráča. V nedávnej minulosti takouto cestou draftovali napríklad Tylera Bertuzziho či Filipa Hroneka a z nižšej voľby, ktorú získali výmenou za svoju vyššiu, zvolili Anthonyho Manthu a Dennisa Cholowskiho, o ktorých mali od začiatku záujem.

Najprovokatívnejšie hodnotenie však napísala Dana Sulonenová z denníka Detroit Free Press.

"Ak ste zvyknutí prekvapene sa pýtať, kohože to váš obľúbený profesionálny športový tím z Detroitu draftoval, potom ste boli pripravení na prvú draftovú voľbu Stevea Yzermana ako generálneho manažéra Detroit Red Wings," napísala Sulonenová. "Chcete vedieť, aké to bolo prekvapenie? Bolo také veľké, že šokovaný zostal aj sám Seider. Od fanúšikov Red Wings to bol mix šoku, zmätku a opatrného optimizmu. A teraz si predstavte, čo by sa asi dialo a ako by priaznivci zareagovali, ak by Seidera draftoval bývalý generálny manažér Ken Holland. Nikdy sa to nedozvieme... ale náš odhad je, že by to bol čistý hnev."

Vzácnosť draftu je v tom, že si nikdy nemôžete byť stopercentne istý tým, či a ako sa draftovaný mladík presadí. Nech už však vyberiete kohokoľvek, vždy si dokážete predstaviť, ako by sa mohol dostať do NHL a presadiť sa. Takto môžete obhajovať každú voľbu. Preto počas draftu pravidelne počujete alebo aj sami hlásate chválospevy a sladké slová o tom, ako dobre ste draftovali.

Na druhej strane platí, že v NHL sa len výnimočne usadia viac ako dvaja či traja hráči draftovaní jedným klubom v rovnakom draftovom ročníku. Toto nepísané pravidlo pozná aj sám Yzerman. "Budeme radi, pokiaľ sa aspoň dvaja hráči z tohto draftu presadia v NHL," pripomenul.

Prirodzene, toto nepísané pravidlo poznajú aj médiá. Médiá však zároveň vedia, že pred draftom, počas neho i po ňom majú priestor na kritiku, pretože kluby to už z princípu robiť nebudú.

Yzerman zvolil Seidera, pretože ho považuje za moderného obrancu, akých je stále málo. Zvolil ho, pretože sa mu páčil. Dobre vedel, že touto voľbou prekvapil, ale zastal si ju už o niekoľko minút po drafte: "Mnohí priaznivci o ňom veľa nevedia, ale keď ho uvidia hrať, budú príjemne prekvapení."

V neskoršom rozhovore pre televíziu Fox Sports Detroit Yzerman reagoval aj na rozčarovanie médií a s pokojom vysvetlil: "Naše rebríčky najlepšie hodnotených mladíkov pre draft sa líšia od rebríčkov iných klubov a samozrejme sú úplne iné ako rebríčky vytvárané médiami."

Či už bola vysoká voľba Moritza Seidera správna alebo nesprávna, to sa ukáže až o niekoľko rokov. Vzácnosť draftu je predsa aj v tom, že adekvátne sa dá zhodnotiť až spätne.

Podpis Valtteriho Filppulu

Sotva kritika prvej voľby Stevea Yzermana na tohtoročnom drafte odznela, zrodila sa ďalšia. Týkala sa podpisu Valtteriho Filppulu, tridsaťpäťročného veterána za zenitom. Do Detroitu sa vracia po šiestich sezónach. Yzerman ho podpísal na dva roky za tri milióny amerických dolárov ročne.

Red Wings sa snažili Filppulu získať už vlani, kedy bol ich manažérom ešte Ken Holland. Filppula v minulosti opustil Detroit pre nezhody s niekdajším trénerom Mikeom Babcockom a po odchode z Detroitu ho ako prvý zlanáril práve Yzerman, vtedy generálny manažér Tampa Bay Lightning.

Staronový podpis Filppulu v Detroite skritizoval napríklad Greg Wyshynski z ESPN. Podobne ako Sulonenová, aj on si dal záležať na tom, aby poukázal na súvislosť s Hollandom.

"Návrat Valtteriho Filppulu do Detroitu na dva roky je presne ten typ podpisu, za aký by bol Ken Holland demolovaný, ale Yzermanovi to prejde, 'pretože je Yzerman'," napísal Wyshynski.

Wyshynski spolu s kolegyňou Emily Kaplanovou hodnotili aj celkovú aktivitu Red Wings na trhu s voľnými hráčmi, kde Red Wings okrem Filppulu podpísali na dva roky aj beka Patrika Nemetha a brankára Calvina Pickarda. Yzermanove podpisy ohodnotili priemernou známkou C.

"Rím nebol postavený za deň a z prvých krokov Stevea Yzermana na trhu voľných hráčov vyplýva, že Detroit nebude prestavaný za jedno leto," konštatoval pri hodnotení Wyshynski. "Až nasledujúce leto bude obdobím, kedy bude mať Yzerman šancu dať tomuto mužstvu svoj rukopis."

Ďalším kritikom bol známy michiganský hokejový novinár Bob Duff, ktorý v súčasnosti píše aj pre oficiálnu stránku Detroit Red Wings. Kritizoval podobným štýlom ako Sulonenová či Wyshynski.

"Fanúšikovia Detroit Red Wings na Kenovi Hollandovi neznášali, že zvykol byť lojálny k svojim vlastným hráčom a náchylný k podpisom veteránov, ktorí následne zaberali miesta mladíkom," začal Duff. "Čo teda urobil generálny manažér Yzerman na trhu s voľnými hráčmi? Podpísal bývalého hráča Red Wings a pridal ešte ďalších dvoch veteránov."

Yzerman obhájil podpis Filppulu jednoducho. Uviedol, že potreboval centra schopného zodpovedne brániť, vyhrávať vhadzovania a prispieť v ofenzíve. Jeho príchod umožní Andreasovi Athanasiouovi, aby sa vrátil na krídlo, kde je nebezpečnejší ako v strede útoku. Yzerman potom dodal, že príchod Filppulu a ani ďalších veteránov neohrozuje mladých hráčov čakajúcich na svoju šancu, pretože ak nebudú lepší ako tí skúsenejší, tak skrátka hrať nebudú a budú sa rozvíjať v AHL.

Kritika tohto podpisu sa objavila aj preto, že niekoľko iných klubov (aspoň na papieri) nečakane urýchlilo svoju prestavbu väčšími výmenami a podpismi hviezdnych voľných hráčov.

Je však nutné pripomenúť, že Yzerman dodržal to, čo dávno pred otvorením trhu s voľnými hráčmi sľuboval: nepriviedol žiadne veľké mená, nepodpísal štedré a ani dlhodobé kontrakty; priviedol len doplnkových hráčov, ktorí sú za mužstvo v prestavbe ochotní nastupovať, sú ochotní hrať za menej a krátko. Že sú o niečo starší, to nie je náhoda - tak to aj u mužstiev v prestavbe chodí. Prestavba ešte neznamená, že budete pracovať iba s mladíkmi.

Red Wings sú ešte stále v pozícii, kedy si nemôžu veľmi vyberať. Budúce leto, kedy budú mať pod platovým stropom voľných možno až 45 a viac miliónov dolárov, kedy viacerí ich veteráni odídu a mladíci budú o rok starší a doplnení ďalšími, vtedy to môže byť úplne inak - teda tak, ako si to už tento rok prialo niekoľko kritických médií.

Kritike sa nevyhne nikto

Aký to všetko bude mať dlhodobý efekt a či budú mať nakoniec pravdu mienkotvorné médiá, alebo Steve Yzerman, to sa ukáže až s odstupom času.

Isté je len to, že táto kritika nebola posledná.

Nie však preto, že by mal Yzerman v pozícii generálneho manažéra Detroit Red Wings zlyhať, ale skôr preto, že kritika je prirodzená, dopomáha formovať mienku vytváranú médiami, a hoci sa to mnohým nepáči a ani nebude páčiť, nevyhne sa jej nikto, ani Steve Yzerman.


Podklady:
  • NHL offseason grades: How all 31 teams did in 2019 free agency (Emily Kaplan & Greg Wyshynski, ESPN; 09.07.2019)
  • Yzerman keeps it short but is it sweet? (Bob Duff, HockeyBuzz; 01.07.2019)
  • NHL Draft results 2019: Final grades, analysis for all 31 teams (Steve Kournianos, Sporting News; 27.06.2019)
  • Red Wings stuns NHL Draft crowd: Moritz Seider at No. 6 (James O'Brien, NBC Sports; 21.06.2019)
  • Red Wings fans OK with top pick, but what if Ken Holland drafted him? (Dana Sulonen, Detroit Free Press; 21.06.2019)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.