13. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 13.04.2019


Nicklas Lidström a Chris Chelios (kredit: David Guralnick, The Detroit News; 2005)

13.04.1978: Slávny gól Billa Locheada

Útočník Bill Lochead nikdy nepatril medzi hviezdy. V NHL odohral iba štyri kompletné sezóny, strelil v nej iba 69 gólov a veľmi skoro sa z nej porúčal. Napriek tomu je jeho meno spojené s jedným z najslávnejších gólov Detroit Red Wings vo vyraďovacích bojoch o Stanley Cup.

Locheadov slávny gól sa zrodil 13. apríla 1978 v druhom zápase predkola play-off proti Atlanta Flames. Red Wings vyhrávali 1:0 na zápasy a sériu hranú na dve víťazstvá ukončili po tom, čo Flames zdolali vo svojej Olympii 3:2 po víťaznom zásahu Locheada v 59. minúte.

Všetko to začalo nahodeným pukom do ľavej časti útočného pásma Flames. Lochead upaľoval za pukom spolu s atlantským obrancom Patom Ribbleom. Hosťujúci brankár Dan Bouchard celú akciu registroval, ale váhal, čo urobiť. Najskôr za pukom nevykorčuľoval, vzápätí si to však rozmyslel a opustil bránkovisko, aby pred Locheadom odpálil puk do bezpečia. Lochead ale jeho snahu odhalil, zablokoval mu hokejku a hoci bol takmer za bránkou a puk bol za ním, dokázal ho skrotiť a spoza bránky ho zázračne poslal do opustenej siete Flames.

Pre Locheada to bol druhý gól v zápase. Red Wings vďaka nemu postúpili do štvrťfinále play-off po prvýkrát po dlhých 12 rokoch. Aj preto si tento gól získal takú slávu.

13.04.1985: Výprask od Chicaga v play-off

Dňa 13. apríla 1985 hrali Detroit Red Wings vo svojej Joe Louis Arene tretí zápas prvého kola play-off proti Chicago Black Hawks, prehrali 2:8 a sériu stratili 0:3 na zápasy. Ôsmimi pukmi vo vlastnej sieti vyrovnali negatívny klubový rekord z roku 1978 v počte inkasovaných gólov v domácom dueli play-off. Išlo zároveň o ich piatu domácu prehru v play-off za sebou, čím vyrovnali ďalší negatívny klubový rekord. Bolo to po tretíkrát v histórii, čo prehrali päť domácich zápasov play-off po sebe.

13.04.1989: Ďalší výprask od Chicaga v play-off

Presne štyri roky po výprasku v play-off 1985 sa Red Wings dočkali ďalších negatívnych klubových rekordov, opäť raz v sérii s Black Hawks. Keď dňa 13. apríla 1989 prehrali na ľade Chicaga šiesty zápas prvého kola play-off pomerom 7:1 a celú sériu stratili 4:2 na zápasy, vytvorili dokonca ešte viac negatívnych klubových rekordov ako pred štyrmi rokmi.

Red Wings inkasovali v šiestich zápasoch série s Black Hawks až 25 gólov. Toľko gólov v jednej sérii play-off inkasovali iba raz - vo finále 1942 proti Torontu. Až 10 z tých 25 gólov dostali vo vlastnom oslabení (pri presilovke Black Hawks), čo predstavovalo ďalší negatívny klubový rekord. Aby toho nebolo málo, Hawks strelili štyri góly v tejto sérii vo vlastnom oslabení (pri presilovke Red Wings), čo do tretice znamenalo negatívny klubový rekord. Všetky platia dodnes.

13.04.1994: Ray Sheppard na méte 52 gólov

Písal sa 13. apríl 1994, keď Detroit Red Wings hrali predposledný zápas základnej časti sezóny 1993/94 a zároveň svoj posledný domáci zápas proti Montreal Canadiens a zvíťazili vysoko 9:0. Jednou z hlavných postáv duelu bol v životnej forme hrajúci Ray Sheppard, autor dvoch gólov.

Sheppard už predtým dosiahol bájnej hranice 50 gólov. Dvomi zásahmi do siete Canadiens uzavrel svoj gólový súčet v základnej časti na 52 góloch. Vyrovnal tým klubový rekord Mickeyho Redmonda v počte gólov pravého krídla v jednej sezóne. Obaja sa o tento rekord delia dodnes.

13.04.2002: Chris Chelios so 700. asistenciou

Dňa 13. apríla 2002 nastúpili Detroit Red Wings na ľade St. Louis Blues a prehrali 3:2 po predĺžení, hoci dvakrát viedli. O prvý gól zápasu sa postaral v úvode Brett Hull, ktorý sa trafil po prihrávkach Chrisa Cheliosa a Pavla Daciuka. Pre obrancu Cheliosa to bola 33. a posledná gólová prihrávka v základnej časti sezóny 2001/02 a zároveň 700. asistencia v základnej časti v kariére.

Chelios do konca svojej kariéry porozdával 763 gólových prihrávok v zápasoch základnej časti, čo je ôsmy najlepší výkon medzi všetkými obrancami v dejinách NHL.

13.04.2006: Rekordné prihrávky Nicklasa Lidströma

Dňa 13. apríla 2006 hrali Detroit Red Wings na ľade Chicaga a zvíťazili 3:7. Hneď v štyroch góloch Red Wings mal prsty obranca Nicklas Lidström - jeden sám dal a na ďalšie tri prihral. Vďaka trom asistenciám sa dostal na súčet 64 gólových prihrávok v základnej časti sezóny, čím dotvoril nový klubový rekord medzi obrancami, platný dodnes.

13.04.2006: Posledný hetrik Brendana Shanahana

Pod onen triumf 3:7 na ľade Chicaga sa výrazne podpísal nielen Lidström, ale aj Brendan Shanahan, autor troch gólov a jednej asistencie. Tri góly do siete Blackhawks znamenali jeho desiaty a zároveň posledný hetrik v drese Red Wings. Všetky hetriky nastrieľal v zápasoch základnej časti.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • Out of Bounds: Lochead's Amazing Goal Made Detroit Go Crazy (Greg Eno, Out of Bounds; 27.04.2007)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.