Od tréningových galejí k prvému domácemu víťazstvu

MARTIN UŽÁK | 29.10.2018

Mužstvo sa dočkalo prvého domáceho víťazstva v sezóne. Hráči predtým dostali poriadnu príučku na jednom z tréningov. Zadné rady sú takmer kompletné. Návrat tínedžera Michaela Rasmussena medzi juniorov sa zatiaľ nekoná. Klub začal uvažovať o spustení novej televíznej stanice.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Patrik Laine vs Jimmy Howard (Duane Burleson, Associated Press; 26.10.2018)

Posledné výsledky

22.10. Detroit vs Carolina 1:3
26.10. Detroit vs Winnipeg 1:2
28.10. Detroit vs Dallas 4:2

Aktuálna bilancia a pozícia

11 zápasov, 6 bodov, skóre 25:43

Atlantická divízia: 8. (1. Toronto, 16 b.)
Východná konferencia: 16. (1. Toronto, 16 b.)
NHL: 31. (1. Nashville, 16 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Andreas Athanasiou, Dylan Larkin (obaja 4)
asistencie: Gustav Nyquist (7)
kanadské body: Dylan Larkin (9)
plusové body: Christoffer Ehn (+2)
víťazstvá: Jonathan Bernier, Jimmy Howard (obaja 1)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,3 %)

Zaujímavosti

Prvé domáce víťazstvo... Víťazstvo nad Dallasom bolo pre Red Wings prvým domácim víťazstvom v tejto sezóne a zároveň prvým víťazstvom v riadnom hracom čase. Načakali sa naň poriadne dlho, aj preto naďalej zostávajú na poslednom mieste NHL.

Sarkastický potlesk a tréningové galeje... Red Wings odštartovali minulý týždeň zahanbujúcim výkonom proti Caroline, zatiaľ najhorším v tejto sezóne. Do 14. minúty boli prestrieľaní 0:14 a po svojej prvej strele na bránu sa dočkali sarkastického potlesku fanúšikov v Little Caesars Arene. Po prvej tretine boli prestrieľaní rozdielom 6:21, po druhej dokonca 12:36. Nekorčuľovali, nebojovali, nedohrávali osobné súboje. Hoci sa v druhej polovici tretej tretiny zlepšili, nahnevaný tréner Jeff Blashill mal jasno v tom, čo bude nasledovať, a vedeli to aj hráči. Na druhý deň na tréningu už dreli do úmoru a na konci tréningu ich neminuli korčuliarske galeje. Dostali ich ako príučku za malátny výkon a za to, že počas tréningu (opäť) skĺzli k svojim zlozvykom, keď pri nácviku herných situácií nestrieľali z otvorených pozícií, ako by sa patrilo, ale miesto toho ešte zbytočne kombinovali. Keď to Blashill zbadal, tréning hneď prerušil, hráčov nechal nastúpiť jeden vedľa druhého popri mantineli, nakričal na nich, ako len vládal, a na povel im nakázal korčuľovať od jedného mantinelu k druhému, aby sa poučili. "Keď nestrieľali, tak sme im prikázali šprinty. Budeme to robiť asi dovtedy, kým sa nenaučíme, ako strieľať," vysvetlil. Tieto praktiky sa v NHL často nevidia a takisto ich nepoužíva každý tréner. Paradoxne, v nasledujúcom zápase s Winnipegom Red Wings hneď vo svojej prvej dobrej príležitosti zvolili miesto strely ešte jednu zbytočnú prihrávku a boli tam, kde predtým.

Veľké strelecké trápenie... V stretnutiach s Carolinou a Winnipegom bol najlepším hráčom Red Wings brankár Jimmy Howard. Celkovo pochytal 74 zo 78 striel (94,87 %) a dlho držal svojich spoluhráčov v hre o víťazstvo, no tí sa napokon zmohli iba na jeden gól. Podobný scenár mal aj zápas s Dallasom (s Jonathanom Bernierom v bráne), akurát s tým rozdielom, že na Red Wings sa po všetkých tých útrapách konečne usmialo šťastie a zvládli ho vďaka viacerým zlepeným gólom v tretej tretine. Až ďalšie zápasy však ukážu, či sa na ich doterajšom streleckom trápení niečo zmení. V prvých jedenástich zápasoch sezóny totiž dali iba chudobných 25 gólov (2,27 gólu na zápas), čo je tretí najhorší výkon v NHL. Nepomáhajú si ani početnosťou streľby - s priemerom 27,5 strely na zápas sú štvrtým najmenej strieľajúcim mužstvom ligy. Na prvý gól v sezóne stále čaká napríklad Frans Nielsen, hoci v poslednom období hral dobre a rozdal viacero gólových prihrávok. Thomas Vanek a Anthony Mantha dali zatiaľ iba dva góly, Gustav Nyquist a Justin Abdelkader iba jeden (Abdelkader pri hre bez brankára).

Anthony Mantha s druhým gólom... Žiadny hráč Red Wings sa v ostatnom období netrápil tak ako mladík Anthony Mantha, ktorý si pred touto sezónou stanovil za cieľ streliť minimálne 30 gólov. Proti Dallasu sa trafil len druhýkrát v ročníku a po prvýkrát po ôsmich zápasoch. Predtým často hral bez potrebného nasadenia, nebránil, v niektorých zápasoch dokonca spadol do štvrtej lajny a stratil miesto v presilovke. Po prvých jedenástich zápasoch tejto sezóny má na konte iba štyri kanadské body a s jedenástimi mínusovými bodmi je s náskokom najhorší v celej NHL. Až čas ukáže, či a ako rýchlo nechá na svoj nevýrazný štart zabudnúť.

Mike Green späť v zostave... V zápase s Winnipegom sa vrátil do zostavy Mike Green. Skúsený ofenzívny obranca vynechal prvých deväť zápasov pre vírusovú infekciu. Okamžite po návrate do akcie hýril aktivitou: proti Winnipegu odohral viac ako 20 minút, elegantne vyvážal puk z vlastného pásma, zapájal sa do útoku a vyslal päť striel na bránu. V zápase s Dallasom už odohral viac ako 24 minút, najviac zo všetkých korčuliarov, vyslal tri strely a pripísal si svoj prvý bod za asistenciu.

De la Rose prvýkrát v drese Red Wings... V zápase s Winnipegom zažil premiéru v drese Red Wings mohutný švédsky útočník Jacob de la Rose. Red Wings ho v predchádzajúcom týždni stiahli z waiver listiny, kam ho umiestnili Montreal Canadiens. Začal ako center štvrtého útoku, odkrútil si bezmála desať minút a nakrátko si zahral aj v oslabení. V zápase s Dallasom už odohral viac ako 13 minút. Red Wings oceňujú, že dokáže výborne brániť, dáva im viac možností na pozícii stredného útočníka a v prípade potreby môže hrať aj na krídle.

Hronek a Ehn do Grand Rapids... S návratom Mikea Greena sa odobral do AHL mladý obranca Filip Hronek. Za Red Wings stihol odohrať prvých šesť zápasov sezóny so ziskom troch bodov (1+2), v ďalších troch zápasoch už sedel na tribúne ako zdravý náhradník. Red Wings ho poslali do AHL, aby hrával vo všetkých herných situáciách, najmä však v hre vo vlastnom oslabení. Do AHL ho zakrátko nasledoval aj brániaci útočník Christoffer Ehn, ktorého miesto na aktívnej súpiske obsadil de la Rose. Ehn bol najväčším prekvapením predsezónneho tréningového kempu, v boji o pôvodné voľné miesto na súpiske porazil Dominica Turgeona. Za Red Wings odohral deväť zápasov a pripísal si jednu asistenciu. Red Wings sú nadšení z jeho defenzívnej hry, vycibrenej v kvalitnej švédskej lige, chcú však, aby popracoval na svojom ofenzívnom prejave a časom priniesol aj produkciu.

DeKeyser blízko návratu... Po uzdravení Mikea Greena zostal na pôvodne veľmi dlhom zozname zranených obrancov už len Danny DeKeyser, ktorý vynechal posledných šesť zápasov pre poranenie ruky. Kouč Blashill predpokladá, že sa vráti v priebehu tohto týždňa. Z útočníkov zostáva mimo hry Jevgenij Svečnikov po operácii kolena (vynechá zrejme celú sezónu). V zápase s Dallasom sa zranili forvardi Andreas Athanasiou (ľavá noha) a Frans Nielsen (bližšie nešpecifikované zranenie). Nielsen vynechá minimálne dva zápasy, Athanasiouov stav je nateraz otázny.

Dlhodobé plány s Rasmussenom... Kouč Blashill v týždni uviedol, že Red Wings majú dlhodobé plány s tínedžerom Michaelom Rasmussenom. Rasmussen minulý týždeň po druhý raz presedel jeden zápas na tribúne, ako to Red Wings vopred plánovali, no v ďalších dvoch už nastúpil a dostal sa na hranicu deviatich zápasov. Táto hranica znamená pre väčšinu juniorov konečnú, po ktorej sa vracajú späť do juniorskej ligy, aby sa nezačal počítať prvý rok ich nováčikovskej zmluvy a aby sa prirýchlo nepriblížili k možnosti jednať o svojej ďalšej zmluve cez arbitráž. Red Wings však nateraz plánujú, že Rasmussena späť k juniorom ešte nepošlú a budú s ním ďalej pracovať v NHL (do AHL ísť nemôže vzhľadom na dohovor medzi NHL a CHL; mohol by tam ísť iba na dočasný kondičný pobyt po zranení). K juniorom ho môžu poslať aj po desiatom zápase. Nateraz veria, že pre jeho rozvoj a očakávanú pozíciu v budúcnosti bude najlepšie, keď čo najdlhšie zotrvá v NHL. V prvých deviatich zápasoch v NHL pozbieral iba jednu asistenciu, mal však prsty vo viacerých góloch v presilovej hre, kde umne clonil brankárovi, čo je jedna z jeho najväčších zbraní.

Red Wings na novej TV stanici?... Detroit Red Wings a bejzbaloví Detroit Tigers minulý týždeň oznámili, že uvažujú o spustení novej televíznej stanice, ktorá by vysielala majoritu ich zápasov a nahradila by tak súčasnú stanicu Fox Sports Detroit. Stanica by mohla byť spustená po roku 2021. Bola by druhou podobnou stanicou v Amerike po MSG Network v New Yorku.

Zomrel John Ziegler... Vo štvrtok zastihla NHL správa o smrti Johna Zieglera, bývalého ligového prezidenta a predtým funkcionára a viceprezidenta Detroit Red Wings. Ziegler bol michiganským rodákom, pre Red Wings pracoval v rokoch 1960 až 1977, v rokoch 1977 až 1992 bol v poradí štvrtým prezidentom NHL a prvým Američanom v tejto funkcii. Ako ligový prezident sa zaslúžil o rozšírenie súťaže o niekoľko klubov z rozpadnutej WHA, nariadil povinné nosenie prilby a mal veľký podiel na príchode väčšieho počtu Európanov do NHL. Zomrel vo veku 84 rokov.

Griffins s prvým víťazstvom vonku... Grand Rapids Griffins cez víkend odohrali svoje historicky prvé dva zápasy v kanadskom meste Belleville proti tamojším Senators. Triumfom 3:1 v druhom zápase zaznamenali premiérovú výhru v tejto sezóne na ľade súpera (bola to zároveň prvá výhra v AHL pre brankára Patrika Rybára). V doterajšom priebehu sezóny pozbierali Griffins 37,5 % bodov (v AHL rozhoduje percentuálny podiel získaných bodov, keďže nie všetky tímy hrajú rovnaký počet zápasov) a patrí im predposledná priečka v Centrálnej divízii.

Program na tento týždeň

30.10. Columbus vs Detroit
01.11. Detroit vs New Jersey
03.11. Detroit vs Edmonton





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.