Najvyššia výhra v sezóne a ďalší víťazný obrat

MARTIN UŽÁK | 19.11.2018

Mužstvo zaznamenalo najvyššiu výhru v sezóne, zažilo krkolomnú cestu do New Jersey a predviedlo ďalší víťazný obrat. Kouč Jeff Blashill naznačil, kedy môže Filip Zadina preraziť do NHL.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Michael Rasmussen (vpravo) a ďalší hráči Red Wings po góle do siete Arizony (Paul Sancya, Associated Press; 13.11.2018)

Posledné výsledky

13.11. Detroit vs Arizona 6:1
15.11. Ottawa vs Detroit 2:1
17.11. New Jersey vs Detroit 2:3 po predĺžení

Aktuálna bilancia a pozícia

20 zápasov, 20 bodov, skóre 57:65

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 29 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 29 b.)
NHL: 23. (1. Nashville, 29 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (8)
asistencie: Gustav Nyquist (13)
kanadské body: Dylan Larkin (19)
plusové body: Luke Glendening (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (6)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,2 %)

Zaujímavosti

Výhry, sebavedomie, úsmevy... Red Wings tretí týždeň po sebe viac vyhrávali ako prehrávali. Proti Arizone výborne začali a pripísali si najvyššiu výhru v sezóne, proti New Jersey štvrtýkrát z posledných šiestich zápasov dohnali dvojgólovú stratu a vyhrali ôsmykrát z posledných desiatich zápasov. Vyťažili z menej náročného programu, skonsolidovali svoje obranné rady, opreli sa o výborných brankárov a produkujúcich mladíkov, začali hrať oveľa sebavedomejšie a častejšie skórovať. Kdekoľvek sa minulý týždeň ukázali, všade rozdávali úsmevy a prekypovali dobrou náladou. "Po zlom štarte nás kdekto odpisoval, ale dokázali sme si, že vieme hrať s každým. Bavíme sa, darí sa nám. Musíme v tom pokračovať," hlásal Dylan Larkin.

Viacerí hráči v TOP 10... Jimmy Howard je piaty v NHL v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne 14 odchytanými zápasmi (92,2 %). Dennis Cholowski je najproduktívnejším obrancom spomedzi ligových nováčikov (3+7). Dylan Larkin je deviaty v NHL v počte odobratých pukov (24), na delenom treťom mieste v počte bodov v oslabení (3), delenom štvrtom mieste v počte gólov v oslabení (2) a delenom prvom mieste v počte gólov v predĺžení (2). Luke Glendening je piaty v NHL v úspešnosti na vhadzovaní medzi hráčmi s minimálne 250 vhadzovaniami (57,5 %).

De la Rose uzdravený, ďalší sú mimo hry... V zápase na ľade New Jersey sa vrátil do zostavy defenzívne ladený útočník Jacob de la Rose, ktorý vynechal predchádzajúce tri zápasy pre bližšie nešpecifikované zranenie v hornej časti tela. Medzi zranenými zostávajú Jonathan Ericsson (dolná časť tela), Thomas Vanek (koleno) a Darren Helm, ktorý nedohral zápas v New Jersey pre zranenie ramena a podľa generálneho manažéra Kena Hollanda bude pauzovať šesť až osem týždňov.

Mike Green 19. úspešným strelcom... V zápase s Arizonou strelil svoj premiérový gól v sezóne ofenzívny obranca Mike Green. Stal sa už 19. detroitským strelcom v doterajšom priebehu sezóny. Toľko strelcov v prvej štvrtine základnej časti napočítali okrem Red Wings iba Vancouver Canucks a Colorado Avalanche. Na prvý gól pritom ešte čakajú Frans Nielsen či Niklas Kronwall. Green bodoval v každom zápase minulého týždňa a po jedenástich zápasoch (prvých deväť vynechal pre vírusovú infekciu) má na konte deväť bodov.

Rasmussen a Cholowski prepísali históriu... K vysokej výhre nad Arizonou gólovo prispeli aj nováčikovia Michael Rasmussen (19 rokov) a Dennis Cholowski (20 r.). Bolo to po prvýkrát od 6. januára 1988, čo v jednom zápase skórovali za Red Wings dvaja hráči vo veku 20 rokov a menej. Tínedžer Rasmussen skóroval v každom zápase minulého týždňa a s piatimi gólmi je už štvrtým najlepším strelcom mužstva za trojicou Dylan Larkin (8), Andreas Athanasiou (7), Anthony Mantha (6). Red Wings sú z jeho progresu nadšení a zvažujú, či ho na prelome rokov pošlú na MS hráčov do 20 rokov, ako si pôvodne naplánovali. S jeho rozvojom sú natoľko spokojní, že súdia, že tento šampionát by pre neho mohol byť krokom späť. Tréner Jeff Blashill sa minulý týždeň netajil tým, že by si ho najradšej nechal v NHL.

Dve trestné strieľania v Ottawe... V tretej tretine zápasu v Ottawe Red Wings prehrávali 2:1 a opäť mohli otočiť priebeh. Rozhodcovia im pridelili až dve trestné strieľania, najskôr v 50. minúte Andreasovi Athanasiouovi a potom v 56. minúte Michaelovi Rasmussenovi, no ani jeden z nich neskóroval. Bolo to len tretíkrát, čo Red Wings v jednom zápase dostali až dve trestné strieľania. Prvýkrát sa tak stalo v novembri 1938 (Mud Bruneteau neskóroval ani raz), druhýkrát v decembri 2007 (Valtteri Filppula skóroval, Pavel Daciuk neskóroval).

Krkolomná cesta do New Jersey... Red Wings po zápase v Ottawe pôvodne počítali s tým, že okamžite odletia do Newarku, kde ich čakal zápas proti New Jersey Devils. Plány im však prekazila snehová búrka. Museli preto prenocovať v Ottawe, na druhý deň si v meste ešte krátko zatrénovali, následne sa autobusmi dopravili na ottawské letisko, odkiaľ odleteli do Albany, z Albany odleteli do White Plains a až odtiaľ sa autobusmi dostali do Newarku. Aby toho nebolo málo, zápas proti New Jersey sa hral na druhý deň popoludní (večer stredoeurópskeho času). Do Newarku dorazili unavení a o 18 hodín neskôr, ako pôvodne plánovali, napriek tomu našli cestu k víťazstvu.

Nováčikovská daň splatená. Na večeri... Krkolomná cesta do New Jersey mužstvo neodradila od dlhšie plánovanej večere s nováčikmi. Je to tradícia, pri ktorej sa v jeden večer zíde celé mužstvo vrátane nováčikov a tí potom všetkým hráčom zaplatia večeru. Tímová večera bola na programe po zápase s New Jersey v neďalekom New Yorku. Dorazil aj zranený Thomas Vanek. Kreditné karty tasili Jevgenij Svečnikov, Michael Rasmussen, Dennis Cholowski a aj Tyler Bertuzzi (ten už nie je nováčikom, ale na lanskej večeri chýbal).

"Dve minúty pre hráča s číslom 9"... Zápas v Ottawe priniesol malú bizarnosť. Po jednej z neprehľadných situácií v prvej tretine rozhodcovia chvíľu nevedeli, ktorého hráča Red Wings to vlastne chcú vylúčiť, a všetko to ešte domotal domáci hlásateľ, keď oznámil, že dve minúty za hákovanie dostáva detroitský hráč s číslom 9. V aréne to okamžite zašumelo, úsmevy sa vyrojili aj na tvárach niektorých hráčov a trénerov Detroit Red Wings. Samozrejme, číslo 9 nosil v Detroite legendárny Gordie Howe. Rozhodcovia najskôr chceli vylúčiť Anthonyho Manthu (číslo 39), po chvíli sa opravili a správne vylúčili Wadea Megana (č. 22). Mimochodom, v novinárskej lóži ottawského Canadian Tire Centre dodnes visí jedna Gordieho fotografia v drese Red Wings.

"Mesiac až dva roky" pre Filipa Zadinu... Tréner Jeff Blashill minulý týždeň opäť odpovedal na otázku, čo je nového u Filipa Zadinu. Tentoraz ho oslovili ottawskí novinári - nie náhodou, keďže Zadina počas draftu vyhlásil, že zasype bránu Ottawy pukmi za to, že ho prehliadla (rovnako ako Montreal). Blashill uviedol to, o čom sa na tomto blogu pred časom písalo, a síce že Red Wings Zadinu natrvalo nepovolajú, dokým na NHL nebude pripravený a dokým nebude v AHL vynikať. "Chceme, aby z neho vyrástol elitný hráč, preto ho nechceme priskoro privádzať do NHL a riskovať, že by stratil sebavedomie. Miesto toho ho nechávame, aby si vybudoval sebavedomie v AHL. Keď bude superhviezdou v AHL, postúpi do NHL. Či to bude o mesiac, o rok alebo o dva roky, na to sa nedá odpovedať. Musíme byť trpezliví a robiť to, čo je pre neho v tejto chvíli najlepšie," prezradil Blashill. Zadina má po 16 zápasoch za Grand Rapids Griffins na konte desať kanadských bodov (6+4), v 13 zápasoch neskóroval a pozbieral aj osem mínusových bodov, najviac spomedzi všetkých hráčov Griffins. Red Wings pred sezónou predbežne naplánovali, že mu umožnia reprezentovať Česko na najbližších MS hráčov do 20 rokov, ale podobne ako v prípade Michaela Rasmussena (Kanada), ani u neho ešte nie sú definitívne rozhodnutí, či ho na turnaj pustia.

Griffins deviati na západe... Grand Rapids Griffins minulý týždeň odohrali tri zápasy, dva z nich vyhrali a so ziskom 53,1 % bodov figurujú na deviatom mieste Západnej konferencie AHL.

Cheli's Chili Bar sa zatvára... Ak sa v najbližších dňoch chystáte do Detroitu, máte jednu z posledných možností navštíviť bar niekdajšieho dlhoročného obrancu a neskôr zamestnanca Red Wings, Chrisa Cheliosa. Bar ležiaci pri bejzbalovom štadióne Comerica Park, neďaleko od Little Caesars Areny, sa natrvalo zatvorí túto sobotu - oznámil minulý týždeň manažment podniku. Chelios sa toto leto rozlúčil s Detroit Red Wings a vrátil sa domov do Chicaga, aby bol bližšie k svojej chorľavejúcej matke. Cheli's Chili Bar sa preslávil v roku 2008, kedy v ňom hráči spolu s fanúšikmi bujaro oslavovali víťazstvo Stanley Cupu.

Program na tento týždeň

21.11. Detroit vs Boston
23.11. Washington vs Detroit
24.11. Detroit vs Buffalo





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.