Rybár, Šulák, Zadina a ďalší. Ako odohrali prípravu?

MARTIN UŽÁK | 30.09.2018

Detroit Red Wings majú za sebou prípravu na novú sezónu. Tak ako v posledných piatich rokoch, aj tento rok odohrali po dva prípravné zápasy proti Pittsburghu, Chicagu, Bostonu a Torontu. Zvíťazili sedemkrát, jedinú prehru utrpeli v predposlednom stretnutí na ľade Toronta.

V ôsmich prípravných zápasoch oblieklo dres Red Wings celkovo 45 hokejistov. Bolo medzi nimi aj päť hráčov zo strednej Európy. Ako sa im darilo a kde môžu odštartovať túto sezónu?


Libor Šulák (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Martin Frk

Prvých päť prípravných zápasov zmeškal vinou zranenia chrbta / boku. Zranenie utrpel ešte počas tréningového kempu v Traverse City. Nastúpil do posledných troch prípravných stretnutí (výhra 3:2 po predĺžení v Bostone, prehra 2:6 v Toronte, výhra 5:1 nad Torontom). Pripísal si jeden bod za gól, ktorý strelil v druhom stretnutí s Torontom v presilovej hre po prihrávke Filipa Hroneka. V priemere hrával 14 minút a 25 sekúnd za zápas, vyslal šesť striel na bránku.

Red Wings sa do utorka rozhodnú, či ho zapíšu na svoju 23-člennú aktívnu súpisku. Ak sa udrží v NHL, pri plnom zdraví ostatných útočníkov začne v nižšom útoku alebo ako náhradník na tribúne. Ak sa na aktívnu súpisku nedostane, bude umiestnený na waiver listinu a ak si ho z nej nestiahne iný klub, sezónu začne v Grand Rapids v AHL.

Filip Hronek

Odohral šesť prípravných zápasov a pozbieral dva kanadské body za asistencie. Tú prvú si pripísal pri víťazstve 4:2 nad Chicagom, tú druhú zaznamenal pri víťazstve 5:1 nad Torontom po tom, ako prihral Martinovi Frkovi na gól v presilovej hre. Pripísal si aj dva plusové body, 11 striel na bránu a 16 trestných minút. V priemere hrával 18 minút a 50 sekúnd za zápas. Chodieval do presiloviek i oslabení, prezentoval sa svojou typickou tvrdou hrou. Podobne ako vlani, aj tento rok sa rozbiehal pomalšie a podával nevyrovnané výkony, mal problémy s časovaním prihrávok a pristupovaním k súperom. Začiatkom tohto týždňa vyhlásil, že sa necíti najlepšie a nehrá tak, ako by si želal. Kouč Jeff Blashill však ocenil, že sa postupne zlepšoval.

Od začiatku prípravy bojoval o jedno až dve voľné miesta v obrane s Dennisom Cholowskim, Joeom Hickettsom, Liborom Šulákom a časom aj Vilim Saarijärvim. Do boja vstupoval ako favorit, ale stál v tieni ostatných. Red Wings sa v najbližších dňoch rozhodnú, či si ho ponechajú v mužstve, alebo ho pošlú do Grand Rapids. Momentálne mu nahráva fakt, že Mike Green nestihne začiatok sezóny pre infekciu a štart Trevora Daleyho, Jonathana Ericssona a Niklasa Kronwalla je otázny pre menšie zranenia, takže voľných miest na aktívnej súpiske môže byť viac a mohol by jedno z nich obsadiť.

Patrik Rybár

Odchytal druhú polovicu víťazného zápasu s Chicagom (4:2) a počas 30 minút a 19 sekúnd zastavil všetkých desať striel, ktoré na neho Blackhawks vyslali. Vytiahol sa hneď na samom začiatku, keď zlikvidoval veľkú príležitosť hviezdneho Patricka Kanea. Keďže rozdielový gól padol v čase, kedy bol v bráne, štatistici mu pripísali víťazstvo. Ďalšie dva zápasy sedel na lavičke ako náhradník.

V príprave na novú sezónu, vrátane turnaja nováčikov a tréningového kempu v Traverse City, sa prezentoval technicky čistým štýlom, chytal pokojne, na užšom severoamerickom klzisku dobre vykrýval uhly, predviedol svoju výbornú lapačku, dopúšťal málo možností na dorážanie puku a v prípade nutnosti puky s prehľadom vyrážal do málo nebezpečných miest. Má veľké medzery v rozohrávke s hokejkou, na ktorú kladú v Amerike dôraz. Zatiaľ nepúta veľa pozornosti, keďže novinári rýchlo zistili, že má slabú angličtinu.

V hierarchii brankárov Red Wings je momentálne na štvrtom mieste. Red Wings ho včera poslali do Grand Rapids, kde sa od pondelka zapojí do tréningov pred sezónou AHL. V Grand Rapids bude plniť rolu náhradníka Harriho Säteriho. Jeho úlohou bude vziať Säterimu pozíciu jednotky.

Libor Šulák

Odohral sedem prípravných zápasov a pozbieral tri body za gól a dve asistencie. Obe asistencie si pripísal v zápase s Chicagom (4:2), proti ktorému odohral takmer dvadsať minút a bol vyhlásený prvou hviezdou. Skóroval v druhom zápase s Torontom (5:1) po tom, ako opustil trestnú lavicu a zužitkoval svoj samostatný únik. V priemere hrával 19 minút a 59 sekúnd za zápas, pravidelne nastupoval do hry v oslabení, s 15 strelami na bránku bol najčastejšie páliacim obrancom Red Wings v príprave, zaknihoval dvanásť trestných minút a jeden mínusový bod. Výborne korčuľoval, dynamicky vyvážal puk z obranného pásma. Vo víťaznom zápase s Bostonom (4:3 po predĺžení) sa predviedol dominantným striedaním, pri ktorom najskôr vybojoval puk pri mantinely vo vlastnom obrannom pásme, prekorčuľoval s ním celé klzisko a ohrozil súperovho brankára. Rýchlo si vytvoril renomé jedného z najlepšie korčuľujúcich hokejistov v organizácii. Svojím uhladeným pohybom si dokázal pomôcť aj v prípadoch, kedy zle prečítal hru alebo chyboval v rozohrávke. Spolu s ďalšími mladými bekmi Cholowskim a Hickettsom si viackrát vyslúžil verejnú pochvalu kouča Blashilla.

Podobne ako Filip Hronek, aj on sa v najbližších dňoch dozvie, ako obstál v internom boji o niekoľko voľných miest v obrane a či túto sezónu začne v NHL alebo v Grand Rapids. Predpokladá sa, že pri plnom zdraví obrany dostane skôr alebo neskôr čas a priestor na aklimatizáciu v AHL.

Filip Zadina

Odohral sedem prípravných zápasov s priemerným hracím časom 15 minút a 32 sekúnd za zápas. Pripísal si tri kanadské body za dva góly a jednu asistenciu. Po prvý raz skóroval v presilovke pri víťazstve 4:3 po predĺžení nad Bostonom. Svojím druhým gólom rozhodol o výhre 2:3 po predĺžení v Bostone a bol vyhlásený prvou hviezdou zápasu. Pripísal si aj dva mínusové body a 13 striel na bránku. Pravidelne chodil na presilové hry, s výnimkou zápasu v Toronte, kde Red Wings i Maple Leafs postavili väčšinu svojich hráčov pre NHL. V priebehu druhej tretiny druhého zápasu s Torontom (5:1) odstúpil z hry po tvrdom hite súpera, no o niekoľko minút sa do zostavy vrátil. Prípravu začal nervózne, horšie si zvykal na rýchle tempo hry v NHL, striedal lepšie zápasy so slabšími. Na druhú stranu viackrát predviedol svoju výbornú strelu, rozdal viacero šikovných prihrávok, ochotne blokoval strely súperov a hral zodpovedne smerom dozadu. Red Wings mu naznačili, aby na seba nevytváral veľký tlak. Musí sa naučiť, ako si na ľade vytvoriť priestor a rýchlejšie hrať s pukom. Jeho talent a potenciál je nespochybniteľný.

V príprave mal bojovať o jedno až tri voľné miesta v útoku s Michaelom Rasmussenom, Jevgenijom Svečnikovom či Dominicom Turgeonom. Kouč Blashill pripomenul, že v prvom mužstve ostane iba v prípade, že sa dostane do jedného z prvých troch útokov a na presilovku.

Red Wings ho dnes poslali do Grand Rapids, odkiaľ sa pokúsi vypracovať do NHL. Red Wings s touto eventualitou počítali a bojovali o ňu už od leta. K juniorom viac nemusí.


Najlepší v príprave podľa čísel:
  • góly: Andreas Athanasiou (4)
  • asistencie: Dennis Cholowski, Gustav Nyquist, Givani Smith (všetci 4)
  • kanadské body: Gustav Nyquist (7)
  • plusové body: Anthony Mantha (+6)
  • strely na bránku: Anthony Mantha (18)
  • víťazné góly: Jevgenij Svečnikov (2)
  • vhadzovania: Dylan Larkin (54,4 %)
  • víťazstvá: Jonathan Bernier, Jimmy Howard, Harri Säteri (všetci 2)
  • úspešnosť zákrokov (min. jeden celý zápas): Harri Säteri (92,2 %)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.